left KEZDŐSZŐLÉSZ: Gere Cabernet Sauvignon barrique 2003

csütörtök, december 28, 2006

Gere Cabernet Sauvignon barrique 2003


Pincészet: Gere Pincészet, Villány
A bor adatai: Ára: kb 4000 Ft , Alc: 13,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Szinte mindehol, Egyéb: Szinte minden borszaküzlet



A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Mélysötét rubinját ibolyakék színtükör hatja át. Illatában a sokszínűség jellemzi: szederre, feketeribizlire, erdei bogyókra emlékeztető, mely az égetett fa illatával vegyül. Szép, érett tanninok jellemzik. Nagy testű, komplex szerkezetű, a szájban hosszú, egy bizonyos édes ízérzetbe áthajló. Jól érlelhető. . ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Érdekes, ez Gere Attila első bora amit a már lassan három hónapos ténykedésem alatt górcső alá veszek. Igaz ez rögtön a karácsonyi szenteste kisérőjévé vált. Ami ugyan nem teljesen illett a menühöz, de végül is inkább utána kortyoltatott el.
Van egy-két borász Magyarhonban aki megosztja a borivó társadalmat. Gere Attila mindenképp ilyen. Ezt most egyáltalán nem rossz vagy jó jelzőként aggatom rá. Kétségtelen, hogy már több mint egy évtizede iránytű Villányban és az egész magyar vörösbor világában. Nem beszélve arról a nem elhanyagolható eredményéről, hogy hány embernek nyitotta ki a kaput a minőségi borok fogyasztásának irányába.
De mai helyzete már kicsit hasonlítható az erős picai részesedést elért vállalkozáshoz, amelyik folyamatos nyomás alatt van, hogy innovatív módszerekkel, új termékekkel kényeztesse al vásárlóit. Gere Attila ennek (szerintem) jóindulatúan meg is akar felelni, és emiatt sok mindennel foglalkozik, amik közül néhány talán eltérítette arról az útról ami miatt megszerettük. Persze valahogy ez így természetes. A fejlődésnek ára van, illetve fázisai, amin mindenki átmegy. Kívánom, hogy a sok útkeresés közül a legmegfelelőbb út maradjon meg.
A Cabernet Sauvignon barrique sorozat a Kopár árnyékában fejlődik, amolyan mostoha gyerekként. Mintha másodrangú lenne. Pedig igen erős vonalon mozog eme borcsalád is. A 2000-es egy igen szépen sikerült évjárat volt, és ennek jogos letéteményesének tekintheő a fiatalabb testvér is. Húzós, sötét piros-bíbor árnyalt maggal nyit. Húsz perc szellőztetés után is visszafogott, de intenzív illatokkal vezet tovább. Folyamatosan olyan érzése van ez embernek, hogy nem szabad belekóstolni, várni kell még. Az illat tényleg nem hengerel le, de mégis árad a pohárból egy csendes tartalom. Persze nem ússzuk meg (hál istennek), csak bele kell kóstolni. Az első korty után az első benyomás egyfajta elegancia, mely nem mindig jellemzője a villányi nagyboroknak. Magasan tartja savakat, félig kinyitja a gyümölcskosarat és lebegteti a tanninokat. Mégsem akar kinyílni, mint egy fiatal arisztokratikus hölgy, aki tudja hogy tudod. Többször kortyolva az az érzése az embernek, hogy nagyon jó úton van a bor, de szivesen megnézném úgy néhány év múlva. Mert már kacérkodik, de még nem gondolja komolyan.
Kár valahol, mert a mának élünk, de egyébként meg hílyán vagyunk az arisztokrata hölgyeknek, úgyhogy tudunk várni.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!