left KEZDŐSZŐLÉSZ: Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004

vasárnap, október 29, 2006

Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004





Pincészet:
Sebestyén Csaba, Szekszárd
Borász a borról:
"Egy olyan évjáratot, mint amilyen a 2003-as volt, nem egykönnyen lehet überelni. Legfeljebb megközelíteni lehet. Ez a tétel most a válogatás válogatása. A szőlő 4,5 hektáros, vadi új telepítésről, a szűztermést megelőző szüretből, tehát a természet által hozamkorlátozott szőlőből származik. De még így is volt mit válogatni, s a kíméletes feldolgozást követően a bor második töltésű hordókban érlelődött 12 hónapig. Mindössze 3500 palack készült belőle. "
Mások a borról:
"Több, mint kellemes meglepetés. Sebestyéntől egy-két éve történt startja óta sokat remélek, amit ez a tétel is visszaigazol. Az évjárat vacak, a fajta sem kolosszusok készítésére való, így a bor is inkább játékos, mint súlyos. Így helyes. Rubinszín, nagyon kellemes gyümölcsök az illatban, és még kellemesebb, élénk, üde fűszeresség. Meg valami végtelenül finom csonthéjas-animális beütés. Ízben ugyanez a világ, közepes testtel, vibráló ízekkel, vonzó lecsengéssel. MA cikk" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2300 Ft, Alc: 13,3% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
Internet: Bortársaság, Mywine, Esszencia ; Egyéb: na
A bor szubjektív értékelése: Sült kacsa egyben volt a vasárnapi ünnepi menü anyósoméknál. Gondoltam ehhez valami különleges dukál, így választottam ki ezt a válogatást egy a Kékfrankos fajta nagy borok közé emelését zászlójára tűző szekszárdi újgenerációs pincétől. Őszintén szólva a kacsa azért nagyon rányomta a bélyegét a kóstolásra (mert igen rendben volt). A bor ráadásul erősen csúszik egy ilyen sós, zsíros madár után, úgyhogy igyekeznem kellett.
Színe majdnem fekete de legalább sötét bíbor. Én illatában többet vártam, kevés az átlagos gyümölcsös kékfrankos alapillaton túlmutató dolgot találtam benne (tán siettem is egy kicsit ugye a só...), egy kis alkoholos felhanggal. Íze lassan kinyíló, de akkor sok gyümölcs, meggy főleg és diszkréten jönnek a fűszerek. Nem robosztus, de nem is száll el a pohárból. Van benne valami elegancia, érzed hogy szépen bánhattak vele. Hát mi nem, hamar kitekertük a nyakát. Kacsához remek volt, de szerintem beszélgetéshez iszogatva, sajttal-dióval még szebb lehet.
A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!