left KEZDŐSZŐLÉSZ: Benedek Pál, Cserszegi Fűszeres 2005

vasárnap, október 15, 2006

Benedek Pál, Cserszegi Fűszeres 2005


  • Pincészet: Benedek Pál, Etyek - Buda, Tök


  • Borász a borról: na.
  • Mások a borról: na;
  • A bor adatai: Ára: 300 Ft/l
  • A bor beszerezhetősége: csak helyben kimérve a pincénél
  • A bor szubjektív értékelése: minden szentnek magafelé hajlik a keze ezért néha-néha bemutatok egy helyi versenyzőt is. Ezek a borok általáben persze palackozva nem kaphatók, csak helyben a pincénél mint egyébként Mo boraink nagyrésze általában. Csak akkor fogok bemutatni ezekből a kuriózumokból, ha meg vagyok győződve róla hogy bármikor felvennék a versenyt a palackos fajtársaikkal is. Első a sorban egy nem éppen Tökre jellemző fajta a Cserszegi Fűszeres (Irsai Olivér - Tramini keresztezés gyümölcse), de hát mivel eddig ez volt a legszebb bor amit a hegyen ittam, a tisztesség is azt diktálja hogy ezzel kezdjem. Igazi kispincéből (éves termés kb 800-1000 liter), szép szőlőmunkával, csont hagyományos, de igényes pincetechnológiával (gyümölcsöt zúzú-bogyózóval elválasztják a kocsánytól, a cefrét egy estét lén hagyják majd mehet a pincébe ászokhordókba). Az erjedés a szőlő saját élesztőjével történik és utána sem lát minimális kénen kívül semmit a bor. Ez a tavalyi példány a visszafogott nyár miatt kevesebb cukorfokkal lett szüretelve mint az e fajtánál szokás ettől viszont szépen megőrizte savait és gyümölcsösségét. Szine gyönyörű tiszta, enyhén szalmasárga zöldes árnyalattal. Illata lehengerlő, nagyon érezni benne a Tramini átható illatát, de az Irsai gyümölcsössége szép almaillatban ellensúlyozza a Tramini parfümösségét. Első korty után érezni a bor remek szerkezetét és behízelgő savait. Gyümölcs az ízben is rengeteg és a bor igazán nagyon csúszik. A pincehőmérséklet után én szépen lehűtöttem úgy 8C fokra és így még jobban robbannak a gyümölcsök és savak. Lágysága és parfümössége miatt igen alkalmas lehet lányok elcsábítására vagy édes borra vetemedők szárazra történő átszoktatására. Van még belőle úgy uszkve 100 liter a pincében + 200 liter Rizlingszilváni ami a gazda kedvence. Meg kell venni, mert különben lepárlásra kerül hisz kell a hely az újbornak! Én már vettem 25 litert, akit érdekel elérhetőség nálam.
  • A bor pontozása: abszolút = 4 pont ; ár/érték = na. (csak palackosnál)

Pontozási útmutató itt

Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.



0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!