left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vylyan Bogyólé 2007

kedd, december 04, 2007

Vylyan Bogyólé 2007


Pincészet: Vylyan, Villány
A bor adatai: Ára: kb 1.400 Ft • Alc: 12 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: ezerjo.hu, Egyéb: Esso On the Run benzinkutak, igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: "A különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a szőlőbogyón belül születik. Az augusztus 22. és szeptember 1. között szüretelt egész fürtök oxigéntől elzárva szénsavköpeny alá kerültek, így a bor nem az élesztő, hanem a szőlőszemekben lévő enzimek hatására kezd erjedni. Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös, könnyed; ahogyan az egy igazi újborhoz illik. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Interneten szörfözve érdekes volt látni hányan átvették egy az egyben a pincészet honlapján látható és általam is idézett leírást az új bor készítéséről. Azért érdekes, mert már vszleg a borkészítés mibentjének részleteivel sincs az átlag nagyérdemű tisztában, nem beszélve az enzimek hatására elkezdett érjedéssel meg a szénsavköpeny alá kelrült metéria jelentésével. De hát ilyen ez a kultúrált borfogyasztás. Fordított ozmózis, battonázs, szénsavas maceráció, maloklatikus erjedés, mind a az újvilág varázslatos és gyorsan szakmai közhellyé válható kifejezései (főleg ha nem vagy tisztába vele).

Pedig ezen friss új bor tekintetében érdemes lenne egy kicsit elmélyedni a vörösborkészítés rejtelmeiben. Márcsak azért is, mert a pincészetnek is van az újbora, azaz bogyóléje (melyet már a francia mintára managelnek is rendesen) és a hagyományos új portugiesere. Mindkettő alapja ugye a portugieser (régi nevén kékoportó). A hagyományos módon készülő új portugieser a bogyózott-zúzott cefrén ázva erjed legalább egy hetet, majd sajtolásra kerül a sor és 18-20 C fokon lezajlik a biológiai savbomlás. Ettől különbözik a bogyólé technológiája, amit ha valaki jobban ért mint én akkor igazán közelebbről is elmagyarázhatna.

A bor köré meg felfűzi a pincészet rendesen a marketing toolkit-et, ami egyébként mind a pincészetnek, mind a bornak jól áll. Például a Bogyólé címke pályázat 2007 .

Vizuálisan vérnarancs kipréselve, meglepően sötét-bíbor, opálos "töréssel". Illat nem bízza a véletlenre, rögtön szétteszi a lábát (már elnézést a hasonlatért), rá is bukik a halandó rendesen annyira eszméletlen behízelgő, bársonyos puha jegyeket állít sorba. De hát milyen legyen egy ilyen bor? Gyors, hisz nincs idő hosszú köröket futni (és hát ő sem kapott sokkal többet a rákészülésre). Szóval gyümölcskosár tele piros gyümölccsel és lassan olvadó málnás savanyúcukorkával a végén. Puha tanninok, gyönygyözö maradék szénsav, kedves bársonyos savvilág.

Friss, facér, üde. Nem is hiszem el, hogy jön a tél!

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

5 Comments:

vörös és fehér said...

szénsavmaceráció témakörben phd-zett lőrincz györgy, pl. a doktori összefoglalója itt:
http://www.chemonet.hu/hun/food/phd/kertesz/lorincz.html

Spicc said...

Köszi - persze nem Lőrinz György szakmai hozzáértését akartam kétségbe vonni, inkább azt hogy sok olyan kifejezés kering a borfogyasztók társadalmában, aminek igazi jelentésével szerintem nem mindenki van tisztában, de használja, mert jól hangzik és esetleg szakértőbbnek tünteti fel használóját mint amilyen valójában.
Összefoglalóért meg plusz kösz.

vörös és fehér said...

ja, nem, én erre reagáltam: "amit ha valaki jobban ért mint én akkor igazán közelebbről is elmagyarázhatna", azaz hogy lőrincz gyurit biztos érdemes lehet faggatni ilyen témában. szerintem te gyakorlati okokból is az átlag felett érted a borkészítést, de való igaz, lassan mindenki terroirt és macerációt ír. én pl. igyekszem addig nem használni egy új szót, amíg legalább nagyvonalakban nem érzem azt, hogy értem. aztán sokszor kiderül hogy az is mennyire kevés. de pl. velem nem jó pincébe mert állandóan ilyenekkel zaklatom a borászokat hogy mit jelent a bakművelés, mi az hogy x szemre vágja vissza, mit tesz ha leállt az erjedés, stb. a többiek meg innának :)

Spicc said...

szóval te nem is akrasz inni, csak megérteni?:)

vörös és fehér said...

nem hanem ki akarom szagolni a borból a guyot művelést.

Olvasd el a legfrissebbeket!