left KEZDŐSZŐLÉSZ: Prantner Kadarka 2006

hétfő, december 10, 2007

Prantner Kadarka 2006


Pincészet: Prantner Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2.100 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Folio.hu, Egyéb: szekszárdi borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Mostanában sikerült egy-két érdekesebb, illetve kevésbé ismert Kadarkárhoz hozzájutnom (lásd legutóbbi tétel, melynek második palackja már nem durrant akkorát) . Persze Szekszárdról elsősorban, mert nekem a Kadarka Szekszárd, mint a piros paprikánál Kalocsa. Ilyen ez a Prantner pincészetből származó darab is, melynek készítőjéről nem tudok szinte semmit, csak azt hogy egy szekszárdi borszaküzletben ajánlották a palackot idén nyáron, mint a tipikus szekszárdi Kadarka jeles képviselőjét.

A bor az az igazi Kadarka piros, ahol felülről a pohárba bámulva még tisztán látszik a pohár talpbekötésének köralakú sziluettje. Picit pirosabb mint a siller, de még nem a klasszikus vörösbor vörös. És kristályosan tiszta hozzá. Állagában is könnyedebb stílusnak tűnik. Becsületes hagyományos Kadarkának látszik így első ránézésre.

Jó pincehidegen lett nyitva, szeretem a Kadarkát alapvetően hidegebb alapállásból kóstolni, mint azt a vörösboroknál szokás. Nem is szellőzött sokáig. Illatok öt perccel a nyitás után nagyon csendesek, gyümölcs kevés, de az illat nem üres. Fűszeres háttér, borsos fuvallat.

Ízben lágyabb karakter, mind savban mind pedig tanninban. Nem sűrű, nem vastag de mégis érezni, hogy érett és tartalmas az alapanyag. Nagyon kellemes inni. Gyümölcsízek továbbra is minimálon, de a fűszeressége az egésznek nagyon ott van, könnyed mégis elegáns ettől. Könnyedsége ellenére nincs soha az az érzésem hogy könnyű anyag, nem jön az a sok bornál érzett korty végi fanyarkásság, híg vonal. Itt elejétől végéig szép kerek a cucc.

Ideális bor ételekhez, mi oldalashoz adagoltuk. Alig maradt valami utánkóstolni. Melegedve, szellőztetve kicsitt veszített értékeiből, főleg illata lett tompább és jobban megérződött a gyümölcsillatok hiánya. Ez picit gyengített az összképen de így is jó öt alára. Aki inni akar belőle annak vszleg irány Szekszárd, mert úgy tűnik ez egy igazi patrióta bor, máshol nemigen kapható.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

8 Comments:

atx808 said...

El sem hiszem, pont most invitáltalak kadarkázni a sajátomban, erre mit látok... :-D

Spicc said...

Fater - nálam is csücsül egy ménesi a pincében (meg még több fajta Kadarka), valahogy mindig úgy gondoltam szép ital lesz karácsony környékére. Tehát már nem sok van neki hátra:)

atx808 said...

V&F-el valamikor január elejére tervezzük a kóstolást. Az még karácsony környéke?
Részemről van Malatinkszy Kadarka 2003 és Balla Géza Ménesi 2003, valószínűleg még előjövök valamivel. V&F pedig Orsolya Kadarka 2003-at hoz, ami igazi unikum, alig 140et palackoztak belőle. Helyszínt még nem tudjuk, (de szervezés alatt). És itt szeretnék hangot adni bánatomnak, hogy nem lehetek ott szombaton a Birodalmadban, Jóapámnak ugyanis egyazon napra esik a születése, amit azon frissiben meg is ülünk.

Spicc said...

Fater- bocs nem fogtam fel hogy ez meghívás. A blogodban sem jött le nekem (biztos öregszem). Szívesen részt vennék rajta és kösz előre is (így kitolható a karácsonyi érzés januárra, azaz érhet még addig a Ménesi:)
Amiből nálam lehet válogatni: Ménesi 02, Vylyan 04, Eszterbauer 05, Heimann 06.

vörös és fehér said...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
vörös és fehér said...

no, szóval igen, orsolyát hozni fogok, meg szerintem egy buttlert. valószínűleg még egy embert is. és próbálok majd helyet is keríteni ehhez. viszont a szomorúság nálam is adott: dec 15 nekem sem jó. de tavasszal szeretnék arra kirándulni egyet.

atx808 said...

Nagy vagy, Buttler... hmm! Ma beugrottam a Bortársasághoz, egy Sebestyén 2006 és egy Balla 2003 került a polcra. Van már hely-ötleted?

atx808 said...

spicc. Ménesi kiváló darab, Vylyanra nagyon kíváncsi lennék.

Olvasd el a legfrissebbeket!