Pincészet:
Szecskő Tamás, Gyöngyöspata, Mátraalja
Borász a borról:
"A fajta kellemes és finom ízharmóniája, az alcsony tőketerhelés, a fürtök egészben történő kíméletes préselése, és az alacsony erjedési hőmérséklet együttes hatása eredményezi a bor gyümölcsös karakterét. A bor hátcimkéje" ;
Mások a borról:
"A bor tükrösen tiszta, halványsárga. Illatában elsőre finom muskotályosság (cserszegis, vadabb), szőlőhéj, fehér szirmú, édeskés virág, tisztaságot sugall. Ízben sok huncutságot hordoz magában. Na nem kell semmi műanyagra gondolni, inkább csak a fogyasztási hőmérsékletre. 10 Celsius-fokosan pohárba kerülve a kis maradék szénsavval, finoman guruló buborékaival igazi pezsgőalázó. Három-öt fokkal melegebben zamatos, jó testű borrá válik. Mindkét esetben a hihetetlenül erős szőlőíz uralja a zamatokat, talán a félig megdöglesztett régi traubi gyümölcsössége rémlik fel. Magas, de sima savának köszönhetően a bor virgonc, a félédes kategóriába kerülést okozó cukor tökéletes harmóniában áll vele. Szerintem még egyszer nem tudja ezt a bort megismételni Tamás, annyira hihetetlen az egyensúlya. Lecsengése gyümölcsös, közepesen hosszú, és tiszta. Remek bor ez! Forrás: Művelt Alkoholista" ;
A bor adatai:
Ára: kb 1400 Ft , Alc: 11,5% Vol.;
A bor beszerezhetősége:
Internet: Decanter (még néhány palackkal),
A bor szubjektív értékelése:
Régóta szerettem volna megkóstolni ezt a mátraaljai királylánykát. Sok jót hallottam már róla és hát ugye a fajta már csak a tavaszi telepítésem miatt is nagy kedvenc. A borászról igazából nem tudok sokat csak azt, hogy kis területen gazdálkodik, amennyire csak lehet hagyományosan, és évenkénti tapasztalatokból építkező erőteljesebb hozamkorlátozással próbálkozik (ha valakinek több infója van megköszönném).
Szecskő Tamás, Gyöngyöspata, Mátraalja
Borász a borról:
"A fajta kellemes és finom ízharmóniája, az alcsony tőketerhelés, a fürtök egészben történő kíméletes préselése, és az alacsony erjedési hőmérséklet együttes hatása eredményezi a bor gyümölcsös karakterét. A bor hátcimkéje" ;
Mások a borról:
"A bor tükrösen tiszta, halványsárga. Illatában elsőre finom muskotályosság (cserszegis, vadabb), szőlőhéj, fehér szirmú, édeskés virág, tisztaságot sugall. Ízben sok huncutságot hordoz magában. Na nem kell semmi műanyagra gondolni, inkább csak a fogyasztási hőmérsékletre. 10 Celsius-fokosan pohárba kerülve a kis maradék szénsavval, finoman guruló buborékaival igazi pezsgőalázó. Három-öt fokkal melegebben zamatos, jó testű borrá válik. Mindkét esetben a hihetetlenül erős szőlőíz uralja a zamatokat, talán a félig megdöglesztett régi traubi gyümölcsössége rémlik fel. Magas, de sima savának köszönhetően a bor virgonc, a félédes kategóriába kerülést okozó cukor tökéletes harmóniában áll vele. Szerintem még egyszer nem tudja ezt a bort megismételni Tamás, annyira hihetetlen az egyensúlya. Lecsengése gyümölcsös, közepesen hosszú, és tiszta. Remek bor ez! Forrás: Művelt Alkoholista" ;
A bor adatai:
Ára: kb 1400 Ft , Alc: 11,5% Vol.;
A bor beszerezhetősége:
Internet: Decanter (még néhány palackkal),
A bor szubjektív értékelése:
Régóta szerettem volna megkóstolni ezt a mátraaljai királylánykát. Sok jót hallottam már róla és hát ugye a fajta már csak a tavaszi telepítésem miatt is nagy kedvenc. A borászról igazából nem tudok sokat csak azt, hogy kis területen gazdálkodik, amennyire csak lehet hagyományosan, és évenkénti tapasztalatokból építkező erőteljesebb hozamkorlátozással próbálkozik (ha valakinek több infója van megköszönném).
Ebből a 2005-ösből írd és mond 550 db palackot palackozott, számozott és én az 537-esnek tekertem ki a nyakát. A művelt alkoholisták már kóstolták és annó nagy vita kerekedett a szerző értékeléséből (lásd fenn), pedig haljak meg nagyon megfogta a bor jellegét a leírással (még a döglött traubival is ami néhány beírónál indulatokat gerjesztett). Amit írt a szerző azt szinte szó szerint leírhatnám én is, úgyhogy inkább csak hozzá teszek. A bor színében meglepően halvány, széle már szinte "víz"szinű. A pohár alján az ital a kitöltés után apró buborékokkal marad teli, várok egy picit de úgy látszik jól érzik magukat ott lenn. Illatában tényleg nagyon erős a szőlő és nekem az alma, abból is egy zöldalmás árnyalat legalább annyira jelen van. Az első korty után már szétárad az emberben egy igen kellemes érzés, ahogy az édesség belesimul a virgonc savakba és az a kellemes traubis, almás picit fanyarkás mégis rendkívül finom íz utat tör magának. És azok a buborékok pedig a végén ott pattannak el a nyelved hegyén mintegy lezárva az összhatást. Csak remélhetem, hogy a borban ezt mind a természet adta (fajélesztőt hallottam hogy használt a borász, de hogy melyiket azt nem tudom).
A legszebb királylányka eddig amit kóstoltam. Aztán hogy ebből mik a fajtajegyek, az meg majd kiderül mert igyekszem minnél többet a fajtatársakból megkóstolni (ebből is nálam van még 3 sorstárs).
Engem igazából a bája ragadott meg, az a hihetetlen kedvesség ami minden szegletéből árad. Igazi orvosság súlyos depressziós rohamok után, hogy van még remény.
A bor pontozása:abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.
0 Comments:
Post a Comment