Elterjedése: Bordeaux, Fruli és Piave, Ticino, Románia, Szlovénia, Kalifornia, Argentina (Mendoza), Chile, Dél-Afrika, Új-Zéland (bizonyos fokig Ausztrália). Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni, elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű részei.
Általános: Késői érésű, nagy zöldmunkaigényű, fagyérzékeny, közepes hozamú fajta. Mélyrétegű talajt (talaj és fekvés iránt igényes), sok napfényt kedvelő szőlőfajta. Hibája a fagyérzékenység, ezért sík vidéken termesztése nem ajánlott.
Tőke: középerős, mereven álló vesszőzetű
Metszés: Ajánlott metszés a hosszú szálvesszős
Fürt: kicsi, vállas, laza, átlagtömege 120g. A bogyó gömbölyű, kék, hamvas, vékony héjú. Korán hajt, s ezért igen érzékeny a tavaszi fagyokra, hajlamos a "terméselrugásra" (a virágzás utáni rossz kötésre). Igen érzékeny a peronoszpórára.
Érése: szeptember végén, október elején érik. A szép ősz töppedést idézhet elő a bogyókban és az ízek koncentrálódhatnak.
Bora: általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű. Jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó minőségi bor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad. Előszeretettel használják házasításhoz, mert lekerekíti a cabernet fajták erős csersavaktól domináló ízét. Kissebb sav- és tannintartalmú, mint a cabernet sauvignon. Illatában és ízében gyakran a cseresznye, az eperaroma, málna és piros rózsa érezhető. Hordós érlelést meghálálja vaníliához, túlérett kékszilvara hasonlító gazdag íz-és zamatanyaggal, simogatóvá váló bársonyos csersavtartalommal. Illata éretlenül fűre is emlékezthet.
Illik marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz és könnyebb, fiatalabb változatában tengeri halhoz.
Szép tételek: 2000 HUF alatt : Heimann, Takler, Mészáros, Vincze, Konyári, Bock,; +2000 HUF : St. Andrea, Vida válogatás, Vincze Birtokbor, Vesztergombi válogatás, Konyári Sessio, Gere Solus, Bock Magnifico, Vylyan
0 Comments:
Post a Comment