left KEZDŐSZŐLÉSZ: Eszterbauer Kadarka 2005

kedd, augusztus 07, 2007

Eszterbauer Kadarka 2005


Pincészet: Eszterbauer pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 1. 200 Ft • száraz vörös • 0,75l • Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia Egyéb: Modvin borbolt Szekszárd




A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "A pincészet erre a fajtára a legbüszkébb. Szinte minden évben az ő kadarkájuk a legszebb a Szekszárdi borversenyen. A 2005-ös évjárat könnyedebb gyümölcsösségével és lágy fűszerességével emelkedik ki. Forrás: Esszencia. "
A bor szubjektív értékelése: Ittál már meg az asszonnyal 2 óra alatt egy üveg vörösbort (ahol egyébként meg most a hétköznapokkal ellentétben majdnem pariban voltunk a fogyasztásban). Nem? Akkor ez a te borod. Meg az enyém illetve a miénk.

És megint egy pincészet mellesleg, melyről csak szőrmentén hallottam valamit és beszerezni is csak Szekszárd főterén a Modvin borboltban tudtam a bolt tulajának erős ajánlására. Ezek mindig a legizgalmasabb dolgok a borkóstolásban, amikor valami gyöngyszemre bukkan az ember (vagy legalábbis azt hiszi, illetve akkor még nem is tudtam).

Honlap van, igaz halál idegesítő a sok flash meg mozgás miatt, de annyi azonban bizonyosan kiderül az ősi szekszárdi pincéről, hogy Kadarka elsősorban.
És ez nem csak puffogtatás hanem később kiderült, érezhetően ténylegesen egy üzenet. Kóstoltam már én is sok Kadarkát, így úgy lelkesedve és akarva lelkesedve, mert ugye kell egy ősi magyar fajta.

A palack önmagát nemes egyszerűséggel Nagyapánk borának nevezi, a frontcímkén az ős Eszterbauer életnagyságú képével, amint szürcsöli az éltető nedűt. Cimke szerint eme palack Kadarka meg egy keveréke a régi és új ültetésű kadarka szüretnek.

Nem vártam tőle valamiért túl sokat. Az asszony szeretett volna valamit a vacsora mellé én meg belenyúltam az alsó sorba a készletnek, ahova általában a nyeretlen kétéveseket pakolom.
A bor azonban azért is jó mert hamar az orrodra koppint. Ez pedig jó bor. Illatában harsog a cseresznye meg meggy, azonnal kóstolásra ösztökél. Olyan itatós illata van, sőt olyan beleharapós. Színe egyébként a halvány silleres vörös, de ez így van jól ennél a fajtánál. Kortyban abszolút nem egysíkú, sőt folyamatosan felfedezhető benne valami. No nem súlyos, erős versenyző, de nem is akar az lenni. Inkább a mindig egy új mutatványt megmutató mutatványos, de csak addig míg észre nem veszi, hogy már untat és akkor a csúcson abbahagyja.
A továbbra is ízletes gyümölcsök mellé nagyon hamar felzárkózik egy szolíd, de mégis határozott fűszeres háttér. Ami nagyon jól kokettál a piros ízhatással, szinte feleselnek egymásnak. Az egészet meg lezárja egy pajkos fanyarság, ami nem az érettlenségből ered, inkább olyan savanyúcukros huncut fanyarság.
Az egész meg ezért működik, az ízek ezért bonthatók le ilyan szépen, mert a bor szerkezete emellett meg teljesen redndben van. Savak erősebben, tannin kevésbé hangsúlyosan, de egybekomponálva. Szóval habzsolni való. Kadarka tényleg ahogy Nagyapáink szerették. Azaz igyunk belőle sokat mert finom. Ennyire egyszerű.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!