tag:blogger.com,1999:blog-34419136.post332666778859928997..comments2023-10-29T15:51:23.268+01:00Comments on KEZDŐSZŐLÉSZ: A borrá válás útja I. - az erjedésSpicchttp://www.blogger.com/profile/15724713756303912723noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-75226441544693297062007-11-23T17:01:00.000+01:002007-11-23T17:01:00.000+01:00Istvan, kovesdi - Örülök, hogy ennyien vagyunk aki...Istvan, kovesdi - Örülök, hogy ennyien vagyunk akiknek fontos. Sok sikert hozzá meg Kövesdinek a készülő bloghoz is (majd jelezd légyszi a címet)Spicchttps://www.blogger.com/profile/15724713756303912723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-85143248616233940832007-11-22T20:41:00.000+01:002007-11-22T20:41:00.000+01:00A "birtok" dél-szlovákiában található,Esztergommal...A "birtok" dél-szlovákiában található,Esztergommal átellenben, Garamkövesden. Ez a régió, Szlovákia legjobb szőlőtermesztő régiójának van kikiáltva. Sajnos a legtöbb gazda eladja szőlejét északabbra, igy aztán a babérok oda kerülnek - de már itt is megjelentek az első fecskék és két éve már helyi bor nyeri el a legjobb "Szlovákiai bora" cimet. A terroirt igyexem majd részletesen leirni készülő blogomon. A telek, ahol a szőlő is található, 1 hektáros, ebből 0,6ha lesz a szőlő. A maradékra házikót épitettem, parkositottam illetve gyümölcsöst telepitettem 7 évnyi verejtékkel... Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra és hogy léteznek hasonló gondolkodású emberkék, akik tudnak örülni annak, ha tavasszal megjelennek az első fürtkezdemények a szőlőn...kovesdihttps://www.blogger.com/profile/04952411073754122403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-42130638394659990722007-11-22T20:39:00.000+01:002007-11-22T20:39:00.000+01:00gondolom ez az ezres nagyságrendű tőke kordonos mű...gondolom ez az ezres nagyságrendű tőke kordonos művelés lesz. az már azért terület.<BR/>az enyém is 1500-1700 tőke, de hagyományos művelés. ahogy korábban itt írtam volt olyan amit az ősszel baltával szüreteltünk. én éppen hogy csökkenteni akarom a fajtaválasztékot. részben kordonban művelem a cab suovigniont (az idén lett belőle 10 liter borom :-D ) gyakorlatilag hagyományos a rizling, az a baj, hogy van benne rizling szilváni is, és a harmadik féle az ezerjó. persze csemegézni a korán érő és a kései muskotályos csemegék. csak, hogy a gyerekek tudjanak szőlőt szedni.1istvanhttps://www.blogger.com/profile/05295828299692573565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-70910985387112965262007-11-22T17:26:00.000+01:002007-11-22T17:26:00.000+01:00Kedves Kövesdi - ez lassan már gazdaság lesz. Ez m...Kedves Kövesdi - ez lassan már gazdaság lesz. Ez már legalább félhektáros méretű nem? Hol a birtok?Spicchttps://www.blogger.com/profile/15724713756303912723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-16434236621387387772007-11-22T16:52:00.000+01:002007-11-22T16:52:00.000+01:00egyenlőre még csak 1100 tőke van kiültetve (800 ca...egyenlőre még csak 1100 tőke van kiültetve (800 cab.s., 60-60 rajnai, chard. ill. ot.muskotály, meg valami kis csemegeszőlő). Ezek 2004-2005-ös telepitések. Tavasszal telepitem a köv. 500 tőke cab.sav.-ont és még marad hely kb 500 tőkének, ahová merlot, pinot noirt ill shyrazt szeretnék rakni, cuvee-kiserletezés gyanánt.kovesdihttps://www.blogger.com/profile/04952411073754122403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-7503561378707363022007-11-22T16:35:00.000+01:002007-11-22T16:35:00.000+01:00kovesdi, mekkora a szőlőd, hogy ennyi fajta van be...kovesdi, mekkora a szőlőd, hogy ennyi fajta van benne? <BR/><BR/>spicc, én se igazán, csak próbálkozom. most ezzel, hogy leszedtem az első söprűről.<BR/>a mult évben elég jó lett a rizlingem, csak elrontottam egy kicsit. sose kénezem, legfeljebb elégetek 100 literenként egy kénlapot a hordóban, vagy ballonban, és ezen a kénfüstön keresztül engedem át a lefejtettet. eddig elég volt. tavaly azonban egy két héttel korábban csinálhattam, mert lehet mozgott még egy kicsit, a kén miatt ez a forrás leállt, meg sem indult tavasszal sem, így érzek benne egy kicsi maradék cukrot. meg aztán második éves tölgyfahordóba tetttem, egy csomó színt kiáztatott belőle, igy nem igazán sárgászöld, aranyba hajlik. mindenesetre finom.<BR/><BR/>saud bejegyzését csodálva olvasom, micsoda munka. nekem az az elvem, hogy úgy csináljam mint régen csinálhatták. a rizlinget egyenlőre nem is bogyózom, semmi jégakku, kipréselem amennyire lehet, igaz csak egyszer, megmérem a cukorfokot és bele a hordóba, forrjon.1istvanhttps://www.blogger.com/profile/05295828299692573565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-8359640912924885172007-11-22T15:06:00.000+01:002007-11-22T15:06:00.000+01:00köszönöm az infót, megpróbálok minél több részlete...köszönöm az infót, megpróbálok minél több részletet megtudni az egyes fajták speciális kezeléséről (chardonnay, ottonel musk., cabernet sauvignon, tramini, rajnai rizling - jelenleg ezek a fajtáim vannak), illetve hozzárakni egy pici tapasztalatot és lehetőség szerint majd továbbadni ezeket a készülő blogomon. még 1x köszönöm.kovesdihttps://www.blogger.com/profile/04952411073754122403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-71850794558283233392007-11-22T00:53:00.000+01:002007-11-22T00:53:00.000+01:00Spicc,köszi, van egy másik jó barátom aki borász é...Spicc,köszi, van egy másik jó barátom aki borász és ő nagyon sokat segít.A penészedés még a szüret után egy héttel jelent meg a must felszínén, mielőtt a forrás beindult volna.Azóta vígan pöcörög, szépen alakul, bár a késői szüret miatt(okt.12. 22-es cukorfok) valószínűleg savhiányos lesz.Lehet, hogy amiatt lett volna a kivirágzás? Múlt hétvégén töltöttük fel az erjedési űröket, előtte kb. 75%-ig voltak tele a hordó és a ballonok. Laborba egyenlőre nem visszük de a savat alighanem pótolni kell.<BR/>Kedves Kovesdi, ezt találtam: http://www.candidwines.com/howtomakechardonnay.html<BR/>hajráAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-76403394005620846362007-11-21T21:40:00.000+01:002007-11-21T21:40:00.000+01:00elnézést a zavarásért, csupán érdeklődnék, nem tud...elnézést a zavarásért, csupán érdeklődnék, nem tudtok e valami jó internetes szakirodalmat, kifejezetten a chardonnay bor készitéséről. lehet angolul vagy németül is. köszönöm.kovesdihttps://www.blogger.com/profile/04952411073754122403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-47016840460701445072007-11-21T19:50:00.000+01:002007-11-21T19:50:00.000+01:00Saud - nagyon klassz, hogy ilyen kis tételben is i...Saud - nagyon klassz, hogy ilyen kis tételben is ilyen tudatosan kezeled a bort. <BR/>Igazad van, a magas alkohol megöli az erjesztesztőgombákat. Erre nem tértem ki önző módon, mert nálam ilyenre valószínűleg nem lesz példa. Alacsony hőmérsékletnél is leállhat az erjedés, de azonnal újraindul amint melegszik.<BR/>Azon filózok, mitől lehetett penész az újborotokon? <BR/>Virágosodni szokott néha a bor felszine ha savban gyenge, azaz lágy és sok oxigént kap. Újbornál azonban ritkaság még az ilyen penész.A fejtésnél teleraktátok már az edényt? Savat mértetek esetleg?Spicchttps://www.blogger.com/profile/15724713756303912723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-89215400772320169642007-11-21T17:31:00.000+01:002007-11-21T17:31:00.000+01:00Üdv Spicc, jó kezdeményezés ilyen sorozatok elindí...Üdv Spicc, jó kezdeményezés ilyen sorozatok elindítása. Nekem az idén alakult úgy, hogy saját bort kóstolhatok (ha minden jól alakul) Az egyik legjobb barátommal kaptunk ajándékba egy kis szürkebarát szőlőt.kb. 200-230kg. Leszedtük, lebogyóztuk, ledaráltuk, ként adtunk hozzá 10g/hl meg jég akkukat, amennyit otthon találtunk. 4óra héjon áztatás után kipréseltük - mondhatjuk , hogy kíméletesen mert 87 l mustot fejtettünk át egy műanyag hordóba ahol 12 órát ülepedett, majd a finomseprővel együtt átfejtettük egy kis fahordóba ill. 2 üvegballonba. Egy hét után fehér penész jelent meg a tetején, ami alól újra leszívtuk a mustot, mident kimos, must vissza. Most még mindíg erjed -4 hete- a pince nálunk is 10-11C fokos.<BR/>"A gombák cukor által hajtott szaporodása addig tart, míg az utolsó gramm cukrot fel nem falják." vagy ha magas a cukortartalom akkor az alkohol előbb megöli a gombákat és nem tud kierjedni szárazra a bor. Illetve ha túl alacsony a hőmérséklet akkor is leállhat az erjedés. Vagy rosszul tudom? <BR/>Minden jót, SaudAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-65487992608876647282007-11-21T16:43:00.000+01:002007-11-21T16:43:00.000+01:00Hát igen - sok módja van. Én sem tudom mi a szeren...Hát igen - sok módja van. Én sem tudom mi a szerencsés. Én nem akartam lefejteni amíg forr, mert eddig sem kéneztem és féltem hogy a levegőztetést megsínyli. (amíg forr ugye addig meg nem szabad kénezni, mert kénsav lesz szénsav helyett a felszanaduló széndioxidból).<BR/>Majd ha megnézted jelezz vissza milyen lett. Én is figyelem, hétvégén még friss és zöldessaárga volt ezért nem aggódom még (annyira).Spicchttps://www.blogger.com/profile/15724713756303912723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34419136.post-64894676196137930922007-11-21T15:29:00.000+01:002007-11-21T15:29:00.000+01:00asszem szőlősgazda írta, hogy jó leszedni az első ...asszem szőlősgazda írta, hogy jó leszedni az első seprűről minél előbb a "bort". remélem jól értettem és nem baj, ha ezt még teljes kiforrás előtt megtettem.<BR/>mindenesetre az idén kipróbáltam. még forrt a rizling, mikor a tejszerű lét átfejtettem két hordóba, azokat szinte teleraktam és ledugaszoltam az egészet egy egy kotyogós dugóval. két hete nem láttam. amikor otthagytam akkor javában kotyogott.<BR/>meglátjuk mi lesz belőle.Anonymousnoreply@blogger.com