left KEZDŐSZŐLÉSZ: december 2008

szombat, december 27, 2008

Ünnepi Borok I.


Olyan vagyok az év végi ünnepek alkalmából, mint az az ember aki tudja, hogy már csak 10 nap áll rendelkezésére eme földgolyón. Vagy legalábbis körülbelül így érzem magam étel és bor szempontjából. Mennyiségi fogyasztás erősen megnövekszik, habár először azért megpróbálok minőségpárti irányba elindulni (ami ismerjük el gyakran átcsap mennyiségibe). Borok esetében is felülről szelektálom az évek során pocokként felhalmozott készletemet. Eddig ennyit sikerült:

Szeremley Rizling 2007
Régi kedvenc. Minden évben kötelező beszerzés. Ez az évjárat most mintha mégsem érintett volna meg annyira mint szokott. Illatban szép, kissé fruttis gyümölcsös és érett jegyek. Szájban viszont már picit savhangsúlyos, bontja a harmóniát. Ugyan még mindig szép, de karcos kicsit, nincs meg benne az eddig ismert báj. Nem rossz persze, de hát a régi szerelemek ugye. Ár-értékben még mindig elöl áll.
Ár: kb. 1.500 HUF, 4 pont
Ebner Portugieser 2007
Fémes, tükrös meggypiros szín. Gyümölcsbomba illatokban, ízben pedig nem a megszokott friss oportó, hanem egy már összeérettebb elegásabb változat. Savban remek és csersav is a fajtához képest szépen érezhető. Nagyon kellemes inni, bársonyos összhatás. Szóval nem az a szokásos alibi Oportó, remélem nem csak egyszeri próbálokzás a pincészettől!
Ár: kb. 1.500 Ft, 4.5 pont
Chateau de Fonbel 2006
Egy még megfizethető bordói. Merlot alapú cuvee. Illatban visszafogott, málnás, meggyes háttérrel. Harmónikus szép bor, savaiban azért délies (azaz visszafogott), de csersavban odateszi magát. Az egész bor rendben van, de hiányzik egy picit az izgalom. Karácsony este elötti bemelegítőnek szép volt.
Ár: kb. 5.000 HUF, 5 pont
Borműhely Rokka Házasítás 2006
Radovin ajánlásával beszereztem néhány kartont a Borműhelytől (megelőlegezve a sok jót amit hallottam róluk). A sor nyitánya eme házasítás (milyen fajtákból lett házasítva arról nem árulkodik a cimke). Erős, tiszta acélos vörösbor, kevés egyedi karakterrel, de remek egyensúllyal. Bármikor fogyasztható, kitűnő bor vörös húsokhoz.
Ár: kb. 1.200 HUF, 4 pont
Borműhely Kékfrankos 2007
Igazi szekszárdi Kékfrankos, vagyis amilyennek lennie kell. Abszolút fajtajelleges, karakán, fickós benyomást keltő illatok. Nagyon szép a háttérben a kis feketebors és egyéb fűszerek kiegészítése. Erős alkohol (14) nem lóg ki, pedig azért nem annyira testes a bor. Szintén remek inni, mindennapokra mert nem lehet megunni.
Ár: kb. 1.500 HUF, 5 pont
Bock Royal Cuvee 2004
Ünnepi asztalra rózsaszín kacsamellhez áfonyás vörösboros mártással és párolt körtével. Mindent bele francia cuvee, én a Pinot miatt választottam és jól tettem. Remekül illett az ételhez, de önmagában is tökéletes bor még ebből a relatív gyengébb évjáratból is. Igazi Bockos nyitány. Mély, füstös, kávés és aszaltszilvás illatok. Igazi nagybor illatban. Ízben hasonló, már szépen egybeért tanninok, pinot pajkosan gyümölcsössé teszi a korty végét. Ehhez az ételhez fenomenális volt. Igazi ünnepi bor.
Ár: kb. 4.000 HUF, 7 pont
Dobogó 6 puttonyos Aszú 1999
Beiglihez, zserbóhoz karácsony zárásaként. Aszút ritkán fogyasztok, de akkor el tudok egy szebb fajtától olvadni. Igazából az illatát szeretem, inni már a magas cukorfok miatt ízlés kérdés. Illatban ez a már 9 éves palack is verhetetlen. Tobzódik benne a birskörte, sárgabarack, mangó és a hársméz keveréke. Órákig lehetne szagolgatni. Szájban nekem kicsit csalódás, már az illatokhoz képest. Vártnál vékonyabb, picit már fanyarkás is. Olyan érzésem volt, hogy már száll el belőle a lélek. Jó hogy kinyitottuk.
Ár: kb. 10.000 HUF, 6 pont

Itt tarunk ma az ünnepekkel. Mostantól gyúrhatunk az év végére borokban is. Nehogy már a karácsony nyerjen!

Olvasd tovább...

kedd, december 09, 2008

Bott Frigyes Rajnai Rizling 2007


Pincészet: Bott Frigyes Pincészete, Szlovákia
A bor adatai: Ára: kb 2.800 Ft • Alc: 14% Vol.,• száraz fehér ;
A bor beszerezhetősége: Internet: Chip art, Decanter, Terroir Club ; Egyéb: Pincészeti vinotéka




A bor pontozása:
abszolút = 6,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Igen, elsőre furán hangzik, bor Szlovákiából. Nem egy tipikus Szlovák ország imázs jelkép. Persze mert az előíteletek rabjai vagyunk. Bott Frigyes borainak kóstolása után ez legalábbis álláspontunk felülbírálására kell hogy ösztönözzön minket.
Én meg már annyi jót hallottam a kis Párkány melleti borászatról, hogy egy szabad napomon úgy döntöttem, rászánom azt a háromnegyed órát hogy hozzájussak egy teljes borsorhoz a 2007-es évjáratból. Ennek ez a Rizling az első kóstolása:

Színben picit vizes, acélszürkés sárga. Illatban elsőre engem a fiatal tölgyfára jellemző illat érint meg, de nem agresszíven hanem fuvallatokban. Szépek a további jegyek, sok virággal, érett almatermésűekkel és kis citrussal. Behízelgő és elegáns így egyben.
Szánkban azonnal szétterül, vajas sós érzés a még mindig diszkrét újhordós jegyekkel. Gyönyörűen érett anyag, erős de mégis puha savakkal. Kortyonként lehet felfedezni. Később már érezni egy pajkos savanykásságot is a korty végén ami jól áll néki, néha pedig egy leheletnyi maradécokrot érzek felfedezni.
Egyébként az alkoholt csak onnan veszem észre, hogy elfogyott a fél üveg és kezdek bambulni, de sehol a borban az égető "tüzes" alkohol érzet. Kerek, harmónikus, krémes a végén már csak ezeket vagyok képes motyogni magam elé miközben Szlovákiát mint bornagyhatalmat vízionálom (persze magyar borászokkal)...

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

csütörtök, december 04, 2008

Bakszag a Neten


Mert még a bor büdös kénhidrogénes szag elűzésében is segít(het) a net. A kedvencek között felsorolt Szőlő fórumban feldobott kérdésemre szakavatott kollegák tényleg lelkiismeretes hozzászólásaikkal megpróbáltak számomra macsétájukkal ösvényt vágni a borhibakezelés számomra még meglehetősen sötét dzsungelébe. Több hozzászólás után igen szépen

Rambo az okoról így értekezik: "Szerintem az oknál kezdjük. A problémát az okozhatja, hogy az élesztőidnek nem volt elég nitrogén erjedéskor, vagy olyan vadélesztő törzs szaporodott fel nálad, ami kénhidrogént termelt. "
Szintén szerinte ez a legegyszerűbb és legősibb módszer a kénhidrogénes szag elűzésére:
"No para, valóban jó megoldás a szellőztető fejtés. Szerintem mindenképpen két lépcsőben csináld:
1. slaggal vödörbe majd
2. vödörből hordóba. "

Hasonló népi módot ajánl először Zalancelot is:
"Ha valóban kénhidrogénnel állsz szemben, annak a legkonzervatívabb, de egyben a leg macerásabb orvoslása a nyilt színi szellőztető fejtés, akár többször is.
(kádba kifejted, akár úgy hogy egy ágseprűvel jól szétcsapatod, lényeg minél több oxigént vegyen fel és tudjon a kénhidrogén eltávozni.) "

Genom 66 (egy pécsi borászkodó) saját bőrén okolva már továbbmegy a laboráns technológia megoldásait is felmutatva egy nagyobb lélegzetvételű tanácsban:
"Nekem a következő tapasztalataim vannak a kénhidrogénes borral kapcsolatban:
Valóban olykor el lehet tüntetni ezt nyílt, levegőztető fejtéssel, kénezéssel egybekötve, de ha nem szűnik meg a probléma, akkor szerintem nem érdemes ezt többször megismételni, mert valóban vesztünk így el értékes illat és zamatanyagokat, és a végén nem is biztos hogy maradéktalanul meg tudjuk szüntetni a problémát.
Az ajánlott kupfattól (CuSO4) én is idegenkedtem korábban, mert mégis csak egy vegyszer, ami nehézfém ionokat hagyhat a borban, ha túladagoljuk. Ugyanakkor ha ezt óvatosan, nem a "minél több - annál jobb" elvet követve adagoljuk, akkor a borunk nagyon szépen kikezelhető. Általában 1 g/hl. adagot javasolják, de ha igazán körültekintőek akarunk lenni, akkor lehet ezt több pl. 0,5 g-os adagban hozzáadni. A két vegyület reakciója viszonylag gyors, összekeverés után kb. egy órával, de max. másnap érezhető az eredmény. Egyébként a keletkezett vegyület oldhatalan csapadék formájában a hordó (tartály) alján összegyűlik, melyről lefejthető. "

Ferigtől megtudtam, hogy "Az a baj, hogy ez esetben már a réz-szulfátos kezelés sem hatékony. Marad az aktív szenes derítés, amivel meg az a gond, hogy kiveszi a bor színét, meg az értékes illatanyagait is. Ezt csak akkor használd, ha a szellőztetett, kénnek kezelt borodat nem tudod meginni. Mielőtt az egész hordót aktív szénnel kezelnéd, ellőtte mindenképpen próbáld ki 1 liter boron, látva/kóstolva így a várható végeredményt." Ez már igazi brutál megoldás, amikor vszleg azon gondolkodik az ember hogy kiönti e a borát, vagy sem.
Továbbá hozzátette "A szakirodalom egyébként azt ajánlja, hogy kén-hidrogénes/merkaptános illat esetén, szellőztetés nélkül, rögtön réz-szulfáttal kell kezelni a bort. Utána természetesen derítés és fejtés ajánlott.", amin én már átestem ugye balga módon.

Cirfandlia a végén még hozzáteszi hogy "Szóval mindenki kísérletezzen a kénhidrogén elűzésével, mielőtt rájön, hogy a megfelelő tápanyag biztosítása az erjedéskor a legkíméletesebb megoldás a dologra :)", akármit is ért alatta.

Szóval szabályos kis könyvtára lett az ügynek. No mindegy, én holnap felbaktatok a hegyre a betankolt zacsko Kupfáttal és Kupzittal és a Teremtővel együtt megnézzük mire jutunk.

Olvasd tovább...

Szecskő Királyleányka 2006


Pincészet: Szecskő Tamás, Mátraalja
A bor adatai: Ára: kb 2.100 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• száraz fehér ;
A bor beszerezhetősége: Internet: zwack , Boirtársaság, Decanter ; Egyéb: ?

A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Szép dolog egy borász több évjáratából ugyanazon fajtából készült borát kóstolni. Főleg ha a borász ilyen remek borokat csinál úgy, hogy karakterük akár két évjárat között is hihetetlen eltérő lehet. 2005-östől szépen elájultam ITT.
2006-ostól meg most fogok. Az utóbbi időben mindig panaszkodtam, hogy kicsit olyan semleges jellegű, karakterű borok kerültek a poharamba. Na ez kivétel.
Színében ugyan kicsit vizes, halványsárga, nem utal ez kérem nagy borra, habár állagán már ekkor látszik az erő és tartalom.
Bor illatában gazdag gyümölcsös- és virágos. Főleg igen kellemes és intenzív tavaszi virágoskert (de nem parfümös virágos) a jellemző. Szájban vastag és telt, mégis igen lendületes és izgalmas. A 2005-el ellentétben teljesen szárazra erjedt, de a savak ugyanúgy megmaradtak igen frissnek és erősnek. Remek inni, elolvad az ember szájában, amire egy kis krémes érzet is rásegít. Alkoholt én többnek mondanám elsőre. Na ilyen (elég magas a léc) királyleányka lebeg az én szemem elött is a Törpebirtokkal kapcsolatban.
Van az egészben egy kedves, fiatalos érzékiség. Azaz nem lehet neki ellenállni...

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!