left KEZDŐSZŐLÉSZ: szeptember 2008

hétfő, szeptember 22, 2008

Szűztermés szüret


Azzal jöttek ezek a szüretelők nekem vasárnap, mikor megpillantották a szüret tárgyát, hogy úristen mennyi szőlő van ezeken tőkéken! Én meséltem nekik tudatos metszésről, terméskorlátozásról meg zöldszüretről, oszt csodálkoztak hogy nem csak egy-két eltévedt fürt lóg azokon a tőkéken. Lassan már én is meginogtam magamban.

Gakorlatilag szinte a kezdetek kezdetétől, azaz a telepítés előkészítésétől a szemeim elött már ott lebegett hogy mennyi bort ad majd egy tőke. Ezt a képet vetítettem le a művelés folyamán végig a művelésmód, a metszési mód és az éves munkák során is (aki követi a blogot az gondolom vissza tudja ezt igazolni).

Egy tőke egy liter bor, azaz max 1,5 kiló gyümölcs tőkénként. Ez volt a képlet. Gyakorlatban 8-10 hajtás, hajtásonként 1-2 fürt. Valamit rosszul számoltam volna?

Aztán neki estünk és mégis annyi lett az annyi (vagyis majdnem). Kétszáz tőkéről (most csak Királyleányka és Chardonnay) 350 kiló jött le, ami elosztva 1,75 kilót jelent per tő. Picit több lett tehát, de rengetegnek nem mondanám. Ami magyarázat lehet erre a laikusok számára könnyen rengeteg termésnek titulált vizuális tévedésre, az maga a művelésmód. Az alacsony kordonos műveléssel nagyon szépen egy sávba lehet terelni a fürtöket, mely tényleg egy szép fürt folyosó képe, látványnak első osztályú, de mennyiség megbecsülésében félrevezető lehet (lásd a múltkori slideshowt)

Szóval ezek után én akkor is igen elégedett voltam a szürettel, ami villámszüretre sikerült mert igencsak lógott az eső lába, mégha szerencsére meg is úsztuk csapadék nélkül (képek most a rossz idő meg a rohanás miatt nem készültek).

Királylányka cukra 18,5, míg a Chardonnay 20. Egy 225 literes tölgybe kerültek a szedés után két órával. Semmi héjon áztatás, gyors és kíméletes préselés ennyi volt a technológia.
Közben a Kékfrankos is le lett tesztelve. 20-as cukor már most! Várok még 2-3 hetet. Fel szeretném vinni egy 23-as szintre. Eszméletlen kiváncsi vagyok milyen lesz!

Ja és igazából az volt az első szűzszüretem az ültetvényről. Azt hittem majd el fogok érzékenyülni. De ez már csak a kellékek mosogatása után jutott eszembe. Úgy látszik kezdek kérgesedni....

Olvasd tovább...

kedd, szeptember 16, 2008

Apu bora


Eljött ez a nap is. Leitattam a lányaimat. Annyiszor hallottak már apu boráról (és annyiszor látták már a poharat a kezében), hogy korhatártól függetlenül családi borkóstolót tartottunk egy jól megérdemelt halvacsora után, apu borából (mentségemre az öt hónapos fiamat még kizártam eme élvezetből).

A kóstoló képei sok mindenről árulkodnak (elsősorban természetesen az elvetemült apáról...). Ami igazán megfogott, hogy (aput utánozva) milyen tudományos arcot tudnak már most is vágni az első próbálkozásnál.

Anna már az illatnál (ő csak idáig jutott) messze jár a gondolatokban. Láthatóan a kóstolás második, elvont dimenziójába jutott, amikor már nem az ital fontos maga...


Luca, a nagyobbik meg éppenhogy szakértő pózt vett fel. Mintha még a pontozó lap is ott lenne elötte. Ő már bátran belekóstolt. Gyümölcsös mondta komolyan, majd egy újabb szippantás után egy mégsem annyira értékeléssel lezárta az ügyet. Mindvégig megtartva az esemény komoly jellegét. Sokra viszi még én mondom.

Persze nem volt az este folyamán végig ennyire békés a hangulat. Láttátok volna hogy kiakadtam rájuk mikor a még a Siralomvágó Olaszrizlinget sem ismerték fel...

Olvasd tovább...

vasárnap, szeptember 14, 2008

19-re 21


Igyekszem a lehetőségek szerint minnél jobban elhúzni a szüretet ha szép idő igérkezik. A töki terület savhangsúlyos borokat nemz, ezért szeretném a cukrot minnél feljebb tornászni, hogy legyen ami megbírkózik a szikár savakkal. Ez rizikós vállalkozás (főleg ha az ember nem tud bármelyik nap kirohanni lekapkodni a szőlőt) ha elborul az ég alja. Ilyenkor ugyanis már csak a sok eső lehet az érett gyümölcs ellensége.

A sok eső kirepesztheti a bogyókat, amiken meg igen hamar el kezd csámcsogni a szürkerothadás. Most még derekasan tartják magukat a fürtök. Ideje volt cukrot is mérnem (néhány fürt levét musttá kinyomva, azt pedig kis mérőhengerbe eresztve), hogy mi várható jövő hétre.
18-as cukorra saccoltam mindkét fehéret és legnagyobb meglepetésemre a Királylányka 19-en állt meg a Chardonnay meg majdnem 21-en.


Ez hihetetlenül bíztató. Most két nap esőt mond utána enyhébb, szárazabb időt. Ha így lesz, jó lesz. Ha nem akkor csak a napi ima segít...

Olvasd tovább...

szombat, szeptember 13, 2008

Szüreti beszerzés


Múltkori bejegyzésben már utaltam rá hogy beindult a szüret elötti shopping járat. Legyen ez netről mint a múltkor, vagy helyi forrás mint most. Lényeg hogy bővüljön az arzenál és tömjük be az eszköztárban a lyukakat.

Fő cél volt, hogy legyenek kisseb hordók is a szortimentben, mert a 225 literes tölgy az jó erjedésre és első érésre, de később muszáj szétfejteni kissebbekbe. Tavaly-idén ezt a szerepet inkább üvegballonok töltötték be, de lássuk be a hordó azért csak hagyományosabb és sztem jobb eszköz is bortárolásra, mint bármi más. Új hordó (elsősorban) anyagi okok miatt nem volt alternatíva.
Sikerült viszont kedvező áron beszereznem egy 145, egy 100, egy 60 és egy 40 literes hordót. A nagyok öt éves tölgyek a kissebbek ászokhordók.

A tuti azonban, hogy mellékesen hozzájutottam egy kármentőhöz, vagy másképpen szólítva tőtikéhez. A tőtike a tölcsér korai megfelelője, csak amolyan békebeli. Fából, vasabroncsokkal és rézkiöntővel. Igazi iparos munka. Nekem nagyon bejön, remélem praktikus is lesz. Íme két kép róla.




Ráadásként kaptam két fogaslécet, mely segít az ürülés szélére került hordót megemelni. Helyi jóbarátomtól megtudtam, hogy a környéken jajfának nevezik, mert a gazda az eszköz használata során mindig felsóhajtott, hogy "jaj de kevés borom van". Így néz ki:

És így kell használni.


Kell is az infrastruktúra, mert jövő hét vasárnap szedjük a Királylánykát meg a Chardonnayt. A törpebirtok első szűztermés szürete közeledik....

Olvasd tovább...

hétfő, szeptember 08, 2008

Juhász Pincészet Egri Bikavér 2003


Pincészet: Juhász Pincészet, Eger
A bor adatai: Ára: kb 1.800 Ft • Alc: 1 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Wein and feeling, Egyéb: ?

A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Így jár az ember. Vesz egy jó borból egy kartonnal (12 db). Iszogatja, élvezgeti de nem ír róla, mert van még idő, na meg palack. Úgyhogy aztán eljön az idő (tényleg) amikor már csak két palack marad.
Szóval most már muszáj írni. Tehát most odafigyelek, az utolsó palackot meg megint élvezem majd...

Első és legfontosabb, hogy ez a bor mindent kibír. Ha nem kiegyensúlyozott körülmények között hideg pincében, fektetve tárolod az sem árt neki. Tartottam én ezt már hónapokig lakáshőmérsékleten, hetekig hűtőben és cipeltem napokig csomagtartó forró fogságában felejtve is. Semmi nem árt neki. A Mr. Túlélő.

Egyébként meg kortalan. Egy bor mely a kóstolás során annyi arcát mutatja ahány éves. Van hogy a frissessége, gyümölcsössége kerül előtérbe, van hogy a fűszeres fineszessége és van hogy a szépen érett jellege a puha tanninokkal ejt rabul.

Már illatban is behízelgő. Semmi fanyarkásság, olyan kékfrankos gyümölcsösség. Diszkrét egyébként, nem harsogó. Ízben is abszolút középvonalas. Nem tudsz sok mindent kiemelni, csak azt hogy egyben van és korrekt elejétől a végéig a korty egy kedves kis csípősséggel a végén. Olyan itatós. Nem nehéz, de nem is könnyű mégis érdekes. Csúszik piszokul.

Egyszer sem hagyott cserben. Tökéletes esti családi borozgatáshoz, de nyugodtan bevállalható borissza barátok által szervezett borvacsorára is.
Egy bor mely ritkán húz ki két napot.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

vasárnap, szeptember 07, 2008

Net szüret


Mi mindenre nem jó az internet! Ma már ha valamit be akarsz szerezni akkor irány a net. Igen, legyen ez akár a szőlészet-borászat témakör (vagy bármi más egzotikus terület). Én például puttonyt kerestem és találtam. Meg minden mást, ami már a bőség zavarának állapotába taszajtott.

Mivel a szőlő a pince fölött van és gyakorlatilag lábon szállítható, így visszatérek az ősi módszerhez, azaz a klasszikus puttonyozáshoz. Jó ötlet, már csak eszköz kell hozzá! Igen ám, de eme kellék már nem igazából kurrens, én legalábbis nem találtam megfelelő beszerzőhelyet.

Így nyúltam vissza a jó öreg gúglihoz, mely azonnal nyomott egy találatot. Ami remek, de a találatból még csomó egyéb érdekesnek tűnő találatra akadtam. Úgymint ilyen-olyan méretű hordók, kádak, igazi kurózumok mint kármentők és tőtikék izgalmas világa. Persze mind használt. A hirdetők legtöbbször birtokot, pincét számolnak fel és mentik (anyagilag) a menthetőt. Úgy látszik nem csak a mi borvidékünk szenved ez alatt.

Ha türelmes vagy így sikerülhet egy-két igazán jó vételhez jutni. Ráadásul ebben az iparágban jó dolog néha, ha ki van próbálva az eszköz. Én még az elején vagyok a folyamatnak, de bemutatóba az első beszerzés: 2 db puttony, 2 db 60 literes és 1 db 40 literes jó állapotú hordó írd és mond csomagban nyolcezer magyar forintért.


Még rajta vagyok néhány érdekesebb darabon. Ha összejön, akkor közlöm. Addig is, építs pincészetet internetről!

Olvasd tovább...

péntek, szeptember 05, 2008

Orsolya Sík-hegy Egri Leányka 2006


Pincészet: Orsolya, Eger
A bor adatai: Ára: kb 1.500 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Maligán borétterem, helyben





A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Színben hulló falevel sárgája. Illatban is már erős, sűrű anyag érzete. Forgatás után glicerincsíkok patakokban. Illatban hoppá. Mint egy érett Furmint. Zárkozottan elegáns. Ízben igazi trópusi gyümölcsök, mangó. Néha kanalas orvosság. Pajkos fanyarkásság a tökéletesen érett anyagban. Savak elevenek, de abszolút integrálódtak.Tüzesnek ható alkohol néha.
Összhatásában egyébként emlékeztet egy kicsit a nemrég kóstolt Ráspi Mythrasra. Ez azonban most egy árnyalattal szebb.
Egy mély őszi fehér, hosszan síró glicerincsíkokkal. Ha nem lógna ki egy picit az alkohol akkor meg lenne az első hetes idén. Néha úgy érzem, hogy szigorú vagyok. Nem baj, van még egy palack jövőre.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, szeptember 01, 2008

Érik a szőlő


Hétvégén elvittem a tuti gépet és csináltam egy-két szép képet az aktuális hegyi csendéletről. Alakulunk. Külön kiemelem ezt a képet, mely mutatja hogy amit szerettem volna elérni a magas lombfallal és az alacsonyan egy behatárolt sávban elhelyezkedő, levelektől megszabadított gyümölcszónával az egész jól sikerült. A többi kép slideshowban ITT.

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!