left KEZDŐSZŐLÉSZ: július 2008

hétfő, július 28, 2008

Zöldszüret


Hétvégén átmentem az utolsó soron is és könyörtelenül ledobáltam a nem kívánt fürtöket. Ez azért egy kezdő szőlésznek mint nekem lélekpróbáló feladat. A Kékfrankos még akár a hajtásonkénti harmadik-negyedik fürtöt is szépen kinevelné. Neked meg ezek közül kell kell a relatív leggyengébbet, legrosszabb elhelyezkedésűt lecsippenteni. Ha apám ezt látná!

Körülbelül így néz ki utánad a sor, tiszta szőlőszőnyeg (de nem panaszkodok, én akartam így:).


Olvasd tovább...

kedd, július 15, 2008

Németh Veresföldi Chardonnay 2004


Pincészet: Németh Pincészet, Mátraalja
A bor adatai: Ára: kb 2900 Ft • Alc: 13 % Vol.,• Savtartalom: 6,1 g/l • Maradékcukor: 7,9 gr/l• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet (2005-ös): Esszencia ; Dceanter, Egyéb:



A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "...világos aranysárga, zárt, a chardonnay általában nem egy illatbomba, olyan megbízható, szőke, korrekt izé, a globális olaszrizling, mely a bádogasztali bortól az istenbizonyítékig meglehetős széles spektrumon mozog szerte a világban. Telt, szép, fanyar savú, gyümölcsös-szőlős, lágy faktúrájú, magas extraktú..., Forrás: FM. "
A bor szubjektív értékelése: Pincészet több bora is megfogott már, a Concubina sorozatról meg eme blog hasábjain is lelkesen nyilatkoztam. A tán (a Belga szalonzenekar köszönhetően is) leismertebb tételhez azonban még nem volt szerencsém. Sokarcú Chardonnay lett ez a fajta a mátrai pincészetben. A természetes szőlőművelés és borkezelés hatására a borok jelentős eltéréseket tudnak mutatni minden évben. Mindre jellemző azonban hogy lehetőségekhez képest túlérett gyümölcs és egy hosszabb tölgyfahordós érlelés a közös nevező. Többit meg adja a jóisten. Mit adott hát 2004-ben?

A bor igazi érett aranysárga színnel nyit. Rögtön látszik nem a reduktív világból jött a versenyző. Állagában azonban ránézésre tán nem olyan "sűrű", mint amit a színe igér. Illatban igazi túlérett jegyek, édeskés hársvirágos, kásásra érett körte és héja váló őszibarack buké egymás után. Nem tévedne sokat aki Tokajra tippelne az illatjegyek benyomása után.
Egyébként érdemes várni vele és lehűteni is (persze ízlés kérdése), hogy tisztuljanak az illatok.
Kortyban nagyon telt, semmi savanykás, vékony vonal. Maradékcukor ellenére is karakán savak húzzák a vonalat. Alkohol érdekes módon nekem erősebbnek tűnik a feltüntetett 13-nál, melegedve már egy cseppet csíp is. Körtés, mangós ha valahova rakni kell, de gyümölcsös első sorban. Haljak meg de kis cseppnyi Grand Manier likőr is mintha ott pajkoskodna a korty végén.

Nagyon egyben van. Olvadni vágyó, egyszer én is megérdemlek valami különlegeset hangulatban a legjobb.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Tőkék fejlődése No.10


Az elmúlt napokban fürtök fejlődése került a középpontba. A bogyókötődés után a bogyók folyamatosan nőnek, elérik a borsószem nagyságot, a fürtöknek súlya lett és most már súlyuknál foggva lecsüngenek a kocsányról.

A fürtök jelenleg a fürtzáródás szakaszát élik át, a bogyók folyamatosan nőnek össze tömör fürtté. Most még a bogyók inkább zöldek és kemények. Lassan azonban kezdődik a zsendülés, azaz az érés kezdete, amikor is a bogyók teljesen átalakulnak.
A szőlőben ilyenkor intenzív zöldmunka vár a gazdára. Én megtettem a második a hajtásválogatást és a csonkolás miatt kinővő úgynevezett hónaljhajtások ritkítását.
Ezzel párhuzamosan tovább tisztítottam a fürtzónát a levelektől és szelektáltam a fürtök között is. Azaz az általam feleslegesnek talált fürtöket "leszüreteltem".
Alapesetben nem hagyok 2 fürtnél többet hajtásonként. Átlagban 2-4 fürtöt is próbál hozni fajtától függően egy hajtás. Ebből ha szép erős a vessző akkor a két legszebb illetve legkülső fürtöket (hogy érje a nap) hagyom meg, ha a hajtás azonban gyenge akkor csak egy marad életben. Ez egyébként igen macerás meló, nem is lettem kész vele, úgyhogy a hétre maradt még két sor.

Jelenleg így néznek ki a hajtás-pajtások.

Sára:


Béla:


Alakul már a sor képe is. A szépen kitisztított fürtzónák kezdenek egy pofás sorképpé összeálni, illusztrációként a Királylányka sor egy részlete:


Olvasd tovább...

hétfő, július 07, 2008

Ráspi Mithras 2006


Pincészet: Ráspi, Fertőrákos Soproni borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1.800 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: ?






A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Az illat kifejezetten cukrokat ígér. Pedig száraz. Élénken induló korty, talán érintésnyi szénsav, meghajlíthatatlan savgerinc, karamellizált körte, édesérzet, pedig fanyar, szinte citromos a vég, határozott a kesernye is. Különös, de élvezetes konstrukció. Rusztikus és egyedi, persze. Nem illeszthető semmilyen fehérbortrendbe, divathullámba, ízkánonba. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Első fehérbor a soproni pincészettől amibe belenyúlok. Irsairól már hallottam hogy komoly tehetség a pincénél, eme küvéjéről azonban nem sokat tudok. Sőt mondjuk úgy hogy semmit. Az internet sem segített a fajtaösszeállítás megfejtésében.

A bor színe érettebb sárga és zöld keveréke, megjelenésében sűrű, olajos állagú. Nem intenzív illatban, diszkrét és visszafogottabb fajta. Mellette jön azonban egy olyan fémes, köves érzetben megtestesülő elegáns megjelenés. Kis idő után nehezen értelmezhető permetezőszer illat valahogy a háttérben, de félórás szellőztetés után ez hálistennek teljesen elillan.

Ízben érett mangó, körte egy apró kesernyés lecsengéssel. Alkohol meg mintha dominánsabb lenne mint amit a cimke elárul. Viszont kerek érett anyag, szép összeérett savvilággal. A visszafogottabb illat, a sűrűbb anyag és a markánsan megjelenő alkohol hatására a bor végezetül olyan fülledt erotikusra sikerült. Aki üde friss fehérbort kultivál az messze kerülje, de komoly(kodó) emberek örömöt találhatnak benne.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

szombat, július 05, 2008

Tök nagy buli


Kicsiny falum már-már hagyományosan megrendezésre kerülő évi nagy durranása a Tök nagy buli. Ami egy nagyívű kétnapos rendezvénysorozat sok előadóval. A programok között szerepel egy Nyakas borkóstoló is (akik egyébként végig kinnt vannak egy standdal). A sok koncert ráadásul meg mind ingyenes. Akinek van kedve érdemes egyszer kilátogatni.
Részletek ITT

Olvasd tovább...

péntek, július 04, 2008

Borospince upgrade


Borospince és környéke sem felejtődött el a szőlőben végzett munkák mellett. Funkcionálisan és közösségi szinten is fejlesztések történtek a két héttel ezelötti beharangozó bejegyzés óta.

Először is megépült a pincét hosszanti irányban körülhatároló támfal. Szükség volt rá, mert vissza akartam tölteni a borospincére a még megmaradt földet és a relatív keskeny telek miatt sok helyett elvett volna a pincedomb szétterülő alapzata. Így keskenyebb helyen tudtam tartani a területen és esztétikailg sem lett sztem utolsó (most látni csak igazán milyen böszme nagy építményt sikerült összehozni):

A korábban csak pucéran égnek meredő szelőzőcsövekre meg helyre kis szellőző házikó épült, mely amellett hogy teccetős, védi a szellőzőt a csapadéktól.

És ne feledkezzünk meg arról amiért igazából ez az egész készül. A bor egy kulináris és közösségi élmény így együtt, azaz társaságban és étellel együtt ízlik a legjobban. Kellett hát egy hely, mely biztosítja mindkét funkciót. Présház még nem készül sajnos idén de egy szabad ég alatti főzőcskéző-sütögető terasz épült a megmaradt bontott téglákból és padlástéglákból. Remek hely lesz szolíd lerészegedések intim helyszínének is.

A sütegető és a padok alatt kialakított tároló helység meg remekül felszívta a telken eddig összevissza tárolt, felhalmozott tüzelőanyagot. Mert mindent hasznosítani kell! Grillrács is készül és nincs már messze a beavató grillparty...


Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!