left KEZDŐSZŐLÉSZ: április 2008

hétfő, április 28, 2008

Háromból kettő


Rég nem esett már szó a borokról.Állandóan csak a szőlő a szőlő, mikor pedig ugye miért csináljuk az egészet. Legutóbb még három volt, most már kettőre zsugorodott a paletta.

A töki vegyes bevégeztetett. Aletta pedig kapott egy második fejtést, ként és kikerült a tölgyhordóból egy úszófedeles tartályba. Erről majd külön írok. Igazából azért került át mert fogyasztás során a nagy hordóban nem lehet már igazán az oxidáció ellen védeni a bort. Ahogy fogy egyre nagyobb felületen érintkezik a levegővel, minek folytán a bor veszít frissességéből. Szóval erről majd külön.

A nagy feladat igazán a Rizling kezelése, mely mint említettem már többször, a szívem csücske. Továbbra is finom, igéretes csak hát benne ragadt az a kis cukor ősszel, ami jó lenne ha kiforrná még magát. Elvileg beindulhat a folyamat a pince melegedésével, de én már úgy éreztem hogy a bor lágyul és veszíti el a savait. Kénezve nem volt így dilemma elé kerültem, hogyan tovább.
Száraz bot akartam, de nem akartam kockáztatni azt sem hogyha nem indul be, akkor a kénezés hiányában összezuhanjon a borom. Hosszas gondolkodás után olyan megoldás mellett tettem le a voksom, hogy a káposzta is jól lakjon, meg a kecske is megmaradjon...
Három részre szedtem a kb. 200 litert. 70 litert átfejtettem övegballonba, ként nem kapott és felvittem a pincelépcsőre melegebb éghajlatra, inspirálva ezzel a bort hogy beinduljon. Ötven liter ugyanúgy kénezetlenül kis ászokhordóba került, megnézzük itt elkapja e még az élesztőgomba idővel. A maradékot pedig lekéneztem, marad félédesnek azoknak akik így szeretik (vann ilyenek a családban mindig).
Ez egy hete történt. A lépcsőn levő bor tegnap mintha beindult volna. Most mindennap lesem mi történik.

Addig illusztrációnak két kép a másodlagos erjesztésre váró bortárolókról:





Olvasd tovább...

hétfő, április 21, 2008

Tőkék fejlődése No.5


Szinte minden nap nagyon látványos tavasszal a növények és ezen belül a szőlő fejlődésében. Heti képek szépen vissza adják, hogyan alakul át a csipkerózsika álmát alvó kis rügy szép hajtáskezdeménnyé. Most nem is fűznék hozzá mást csak a két képet. Ettől a fázistól számíthatjuk majd gyakorlatilag a hajtás növekedését.

Sára:

Béla:


Olvasd tovább...

szombat, április 19, 2008

András első borsora


Mikor jöjjön össze az egyik legerősebb borsor amit (tán) eddig életemben kóstoltam? Hát természetesen a fiam születése alkalmából (két lány után)! Szerda óta büszke nagycsaládosok lettünk! Úgyhogy tejfakasztóként a baráti borkörben a következő brutálsor került az asztalra:


Chateau de l'Annonciation 2003 - Erős, tanningazdag de kicsit egysíkú, egyébként szép 4p.
Heimann Cervaes 2003 - Nagyon egybeérett, bársonyos tanninok, savak. Igen behízelgő, szépen összerakott bor, kellemes faháttérrel 6p
Weninger Franc-Merlot 2003 - intenzív illatban, likőrös, málnás-szedres, egy picit erős fával. Picit édeskés szájban, de mellette vastag és továbbra is intenzív. Alkohol kicsit kilóg (14), de a bor maga is erős struktúrában. Végén szép fűszeresség, hosszú utóíz 7p
Ebner 07-es Cuvee 2004 - Rossz évjáratból nagyon szép bor. Összhangban a Cervaesre hasonlított. Minden elemében összeillő kerek bor de kevés izgalom - 5 p
Ráspi Zweigelt 2005 - Este csalódása. Mind illatban, mind ízben vékony, kevés egyediséggel. A kevés borok egyike miből maradt másnapra 3,5p
Ráspi Kékfrankos Válogatás 2004 - Beraktam még egy Ráspit csakhogy ne múljon el rossz emlékkel az este a Ráspival. Utolsó 2004-esem. Most is remek, mint korábban. Van egy utánozhatatlan földes, gyökeres vonal benne amit nem tudok megunni. 7p
Vylyan Duennium 2003 - Turbó izom minden szinten. Alkohol, tannin, savak, test emelt szinten. Idővel nyugszik és remek bor lesz belőle. Férfias, erős bor büszke apukáknak. Fa picit sok, egyébként még fektethető. 7p
Vylyan Duennium 2000 - Előzőhöz képest mindenképp lágyabb, tán már korosodik is. Attól függetlenül még mindig elegáns és tartalmas. 6p
Tiffan Carissimae 1999 - Nagyon intenzív, gyümölcs hegyek szép vaníliás, fás kisérettel. Sűrű, de nem vad, tannin már szelídűlt. Az egész bor kora ellenére még mindig gyönyörű és semmi jele az öregedésnek.
Gere Kopár 1997 - Kellemes meglepetés. 11 évesen épphogy érezni benne a kort. Az érett erdei gyümölcsök garmadája illatban, ízben. Tökéletes ellágyulni. Sajnos utolsó volt a sorban, megért volna egy külön estét. 8p

Olvasd tovább...

hétfő, április 14, 2008

Tőkék fejlődése No.4


Beindult az élet a szőlőnövény szöveteiben. A már korábban beindult nedvkeringés következtében a rügyek elkezdtek duzzadni. Ennek folyamányaként a rügypikkejek szép fokozatosan szétnyílnak és ahogy a képek is mutatják megjelenik köztük a rügygyapot. Rügyfakadásig ez a kis gyapot vagy más szóval vatta fogja fedni és ezáltal óvni az elsődleges szerveket. Ez nem fog azonban sokáig tartani, lehet hogy jövő héten már utat tör magának a kis hajtáscsúcs.

Sára:


Béla:

A képek bekerültek a tőkék fejlődését mutató slideshowba is. Eddig a tőkék kordonra vezetése volt a főtéma, de egy időre most átveszi a főszerepet a rügyek fejlődése hajtássá való átalakulásukig.

Sára (azaz (Chardonnay)
Béla (azaz Királylányka)

Olvasd tovább...

Tavaszi kép


Körülírhatnám sok szép kifejezéssel, hogy milyen amikor a tavasz úgy igazán megérkezik a szőlőhegyre. Ehelyett inkább becsatolok egy képet a pince mellett álló cseresznyáfánkról (tán a környék legnagyobbika). Asszem többet ér mint száz szó...

Olvasd tovább...

vasárnap, április 13, 2008

Rövid borok


Időhiány miatt (nem először) nem sikerül minden kitekert palackról leírást adnom, így időről időre csokorba szedem emlékképeimet az elmúlt időszakban kóstólt, de részletesen nem elemzett borokról. Íme az elmúlt hetek-hónapok listája:

Bátaapáti Kékfrankos 2003 - kicsit vadul nyit, tannin elöl, illatok hátul, de igazi szép Kékfrankos a sötétebb fajtából. Várni kell vele legalább egy órát és utána mutatja meg magát igazán. Fekete meggy, szeder és elegáns harmónia. Árban is ha jól emlékszem remek (1500-2000 Ft). Kezdem megszeretni a pincészetet. 5p
Frittmann Cserszegi Fűszeres 2006 - Ezerjóból ismert összhatás. Úgy látszik ez a Frittmann iskola. Gyümölcs hegyek, illatos (fajtajelleg), friss, lágyabb, de élénk savak. 4p
Nyakas Budai Cuvee Cuvee 2006 - Chardonnay, Irsai, Rizlingszilváni házasítás. Érdekes hármas a koraitól a késői fajtáig. Igazi Nyakas, lendületes savvezérelt mégis érett anyag. Remek nyárrravaló itóka. 4p
Szecskő Királylányka 2006 - 2005-től beájultam, ez azonban teljesen más. Abban bennragadt valami kis maradékcukor, mely a palackban enyhén pezsgőssé tette az italt, de így is egy bájos üde élményt tudott nyújtani. Ez az évjárat már klasszikus száraz. Nagyon egyedi Királyleánykás bujaságra emlékszem, de letisztult összeérett harmóniában. Van még egy belőle, legközelebb ki lesz vesézve. 5-6p
Malatinszky Merlot 2004 - Nem jön be a Malatinszky úgy látszik, legalábbis ezekben a gyengébb évjáratokban. Semmi egyedire nem emlékszem. Egy korrekt bor, habár kicsit vékony volt, más nem ugrik be. 3p
Plou Fils Rouge Selection 2005 -Barátomtól kaptam francia útjáról.
Ismeretlen pince prémium(abb) kategóriás vörös válogatása. Nem bonyolult, de nem is egyszerű szerkezetű, kifejezetten élvezetes bor volt. Nem akart lehengerelni, de az egész olyan nagyon tiszta volt, illattól az ízekig. Elegáns is mondhatnók. A fene tudja, valahogy meg lehetett mondani róla, hogy nem magyar föld adta. Többet kéne franciát kóstolni...4,5 p

Olvasd tovább...

hétfő, április 07, 2008

St. Andrea Pinot Noir 2006 "csakegyszóval"


Pincészet: St. Andrea, Egri Borvidék
A bor adatai: Ára: kb 2.500 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek






A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Egy birtok pinot, amely a verpeléti Padok-dűlő rusztikusabb, markánsabb jegyeit ötvözi az andornaktályai Kétágú-dűlő illatosabb, közvetlenebb karakterével. A 9 hónapos hordós érlelés eredménye szép, fajtajelleges illat, benne lila virágok és földes-avaros tónusok. Kóstolva koncentrált, de hajlékony test, feszesség és élénk savak. Vibráló, izgalmas bor, amely - a természetesség jegyében - derítés nélkül került palackba, ezért a dekantálás javára válik. Forrás: Bortársaság. " "A hamar kiszellőztethető palackfülledtség után csábító, buja, könnyed, elegáns bor kerül a szájpadlásra, fajtajelleges illatokkal, tökéletesre csiszolt szerkezettel, egriséggel és eleganciával. Forrás: Műveltalkoholista"
A bor szubjektív értékelése: .
Régi vágyam bevallottan egyik kedvenc pincészetemből egy Pinot a terítékre. Művelt alkeszek egy írása elmozdított a holtpontról és betankoltam néhány palackkal. Hármat érdemes egyszerre venni egyébként. Egyet úgyis rögtön kinyitsz, másikat ha jó akkor mikor jön valaki akinek dicsekedhetsz (azzal a jó érzéssel hogy és még mindig maradt egy), harmadikat meg egyszer hónapok, évek múlva felfedezed a pince mélyén és büszke leszel magadra milyen előrelátó voltál...

Így a korral ez a fajta egyre közelebb kerül hozzám mellesleg. Ma már nagyon tudok lelkesedni egy szép elegáns, fajtajelleges gyümölcsös Pinotért.
Ez a palack is nyitás után megjelenésben fajta utánérzés. Opálosan szűretlen, habár nem téglavörös ha már fajtajellegről beszélünk, inkább meggyes pirosas. Nyitás után kissé gázolajos úgy hirtelenjében, de vissza kell dőlni és visszafogni remegő kezünket. A bor meghálálja, már 15-20 perccel ezután is szépen csillapodik a zavaró illat és kapaszkodik fel a gyógyszeres, szedres jó oldal a pohár falán. Később kis marhahúsleves is kerül a fazékba.
Elegáns és lendületes a kortyban, nem vastag de nem is hiányolod a súlyát. Savak hibátlanok, fiatal korára mintha most lennének a legszebben összeérve (reméljük bírja még a kort).
Módfelett jól esik fogyasztani, másnap is pöpec, habár picit lágyabb az összkép az én ízlésemhez képest. Visszafogottan elegáns, híján minden művi divatos lekváros, vaníliás vonalnak, csak fajtajelleg púr.

Már azon filózom ki lesz akinek eldicsekszemn a második palackkal...

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

vasárnap, április 06, 2008

Tőkék fejlődése No.3


Mai vasárnap ideális szőlőművelő időnek bizonyult. Ösztöneimre hallgatva elhívtam két komát besegíteni. Úgy számoltam ha minden jó megy, kora délutánra gyakorlatilag mindent befejezhetünk.

Ez jó döntésnek bizonyult, mert a tőkék kordonra húzását illetve kötözését mindenképp be akartam fejezni a hétvégén, viszont a gyom is nekidurálta magát. Ha még egy hetet hagytam volna, akkor már a rotációs kapa is megizzadt volna a kapálásban.
És volt még egy munkafolyamat a tavalyi telepítésű két sorral. Ugye ezeket mint már tavaly tudósítottam, két szemre vissza kell az első év végén vágni és egyúttal a harmatgyökereket meg el kell távolítani. Na ha ezt a munkát is pozitív lendülettel meg tudod csinálni akkor tényleg szereted a szőlőt. Guggolva, négykézláb földettúrva a tőke alapjánál vékony gyökereket nyiszatálni, hát ez tényleg fanatizmus...

De a lényeg hogy minden összejött. Csatolva néhány vizuális emlékkép. Először is a két kiválasztott tőke eheti státusa. Gyakorlatilag fixen a kordonra kerültek. Most más erős nedvedzésben vannak, szépen hajlíthatók, úgyhogy szerintem a rügyek is lassacskán beindulnak.

Sára:


Béla:


Mivel tőkét kötözünk ezért olyan rugalmas kötözőanyagot kell használni, mely tudja követni a szár növekedésből adó szélesedését úgy, hogy nem vágódik bele. Fontos, mert lehet hogy némelyik évekig a helyén fog maradni.
Én a kordonkar elhajlításánál egy masszívabb, merevebb de később is utánállítható műanyag kötöző anyagot használtam, a kar kordonhuzalhoz való kötözéséhez pedig elasztikus szintén műanyag de puha kötözőzsinórt.






Szép katonás rendben állt össze így a megmetszett, kordonra húzott szőlősor. Láthatóan alacsonyan, ötven centin fut a kordonkar. Ez lehetőséget ad majd, hogy szép hosszú hajtások fejlődjenek és biztosítsák a megfelelő levélmennyiséget, de mégis megmaradhasson a sor szellősnek.



Mostantól a blog elején két slideshowban megfigyelhető lesz a két tőke, Sára és Béla fejlődése a nyár folyamán. Most még csak három-három kép látható benne, de ez még csak a kezdet!

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!