left KEZDŐSZŐLÉSZ: február 2008

péntek, február 29, 2008

Az idei év első projektjei


Sajnos az intenzív munkahelyi teendők az utóbbi napokban maguk alá temettek, így elmaradtak a bejegyzések. Egyenesen következik ebből persze hogy sok minden a munkahelyi teendőkön kívül idő hiányában nem is nagyon történhetett a törpebirtokon. Ami késik ugye azonban...

Két projekt áll elöttem illetve egy már folyamatában van:
  1. A pince megülepedett kúpjának végső formázása. Mivel mérete igen nagy maradt így is, így leszedek belőle néhány borítással és lelapítom a tetejét. Két olsalán pedig két támfallal megtámasztom, hogy még jobban tartsa a kúpot, illetve hogy ne vegyen el feleslegesen annyi helyet a telekből (így nyerhető kb. 2 méter). Ha már ott lesz a kőműves akkor megcsináljuk a pince mellé a teraszos kiülőt is, ami erősen fogja emelni a komfortérzetet. Jövő héten kezdjük a munkát, képek jönnek.
  2. Metszés. Jövő hét végére ütemezem az időjárás függvényében. Izgalmas lesz a tőkeforma kialakítása. Akinek van kedve egyet kirándulni és érdekli a metszés rejtelme azt szívesen látom.

Olvasd tovább...

kedd, február 19, 2008

Csóbor Pincészet - Cabernet Franc 2006


Pincészet: Csóbor Pincészet, Etyek-Buda
A bor adatai: Ára: kb 1.900 Ft • Alc: ? % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Helyben





A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Ki mondaná rá kapásból, hogy a Velence tó környékén is léteznek relatív (magyarországi viszonylatban) méretes pincészetek. Persze, aki ott nyaralt egyszer Agárd környékén az talán, mert Fő út mellett erős megjelenéssel hirdeti magát a helyi borok képviselőjeként a pincészet mintaboltja illetve borozója. Itt kimérve bármit a szortimentből, de palackos is van szép számmal. Én erre a Francra szavaztam tavaly nyáron, mely "Gárdony város bora" címet is büszkén viseli mellesleg.

Rubinvörös, szélén meggypiros. Illatra elsőre konyakos meggybefőtt. Tölgyre jellemző érlelési pörkölt jegyek menetelnek mellettük. Szájban elsőre a kicsit szénsavas friss újbor jelleg (korai palackozás lehetett mert én 2007 augustusában vettem, azaz szüret után úgy 10 hónappal) a kiemelendő, egy gyorsan utána következő kesernyés lezárással, ami valamiért ilyen-olyan mértékben minden korty után ott marad.
Egyébként testre kicsit vékonka és a korty picit lyukas, de ennek ellenére az egésznek olyan alkoholos jellege van (nem tüntették fel a palackon az alkoholfokot, én 13 körülre saccolom). Egyébként tovább kutatva az illatokban kicsit kusza az egész és fésületlen, de nem kellemetlen egyáltalán. Kellemes meggyes tónus marad és egy tényleg barátságos, szépen iható bor van a poharunkban. Tanninban és savakban nem őserő. Ez egy lágy Franc. Mint egy balatoni.

Az egész bor meg egyébként tök rendben van. Főleg, ha hozzáteszem, hogy ez egy lokális versenyző lokális bora (nem hiszem hogy bármilyen Hypermarket forgalmazná). Egy kellemes meglepetés az elmúlt nyár emlékeként.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, február 18, 2008

Tűzkő Birtok Tramini 2006


Pincészet: Tűzkő birtok, Tolna
A bor adatai: Ára: kb 1,200 Ft • Alc: % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter,Bortársaság Egyéb: CBA, Hypermarketek

A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "Reduktív, oxigéntől teljesen elzárva készített száraz fehérbor. A parfümös, rózsavirágos illat és aroma miatt akár félédesnek is érezheti az ember, hiszen elég magas extrakttartalma is van. A nők nagy kedvence. Piros traminiből készült, teljes éréskor szüretelt alapanyagból. Héjon áztattuk, hogy így is több aromát nyerjünk a bogyóból, ez 5 fokon 6-10 órát jelent acéltartályban. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Az első tolnai borvidékről származó bor a kóstolt borok között. Régóta szemeztem már vele, mert sok helyen elérhető, meg sok jót hallani a pincészet borairól.

Szalmasárga színű bor. Illatban akár lehetne hordós érlelésű is, intenzív és fajtajellegének megfelelően illatos, de nem műviesen parfümös inkább veleszületett természetességgel rendelkezik. Jó savak, kellemes telt szájat kitöltő tartalom. A belbecs ráadásul tartós és hosszú, érett körte és ananász.
Egészen más reduktív iskola mint például a Nyakas. Nyakas erősebben komponált, technológiai vonalú bor, ahol a savak, az illatok helye előre meg van definiálva. Tűzkőnél akár a spontánabb, hagyományosabb borkészítés jegyeit is felfedezni véljük, ami valószínűleg délibáb, de az ízek mégis elhitetik velünk az ellenkezőjét.
Remek ára is van és remekül lehet inni, így nem is tudom megmondani másnap milyen volt.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

vasárnap, február 10, 2008

Metszési előkészület


Az újév első komolyabb munkája a szőlőhegyen a metszés. A tavasz első napsugarai mint valami riasztó jeleznek a szőlősgazdának, irány a hegyoldal. Sokan megtervezik előre hogy mikor lesz a metszés, de a hirtelen melegedő időjárás felrúghatja a jól kiszámolt metszési tervet. Ilyenkor valami bizsergés fut végig a kezen egészen az ujjak végéig és elindul a keresés az ősszel eltett metszőolló irányába. Legalább egy sort metszünk meg csak hogy csináljunk már valamit ebben a szép időben, sóhajt fel a gazda. Ebből persze sokszor az lesz, hogy a teljes ültetvényt ledolgozza az ember (mint tapasztaltam a hétvégén néhány kollegánál:).

Metszés egyébként egy igen szerethető rész a szőlőben végzett munkák sorában. Jó metszéssel biztosíthatjuk szőlőtőkéink egészséges fejlődését, a következő évi termés alapját képező vesszők kifejlesztését is ilyenkor szabályozzuk, de befolyásoljuk az idei termés mennyiségét és minőségét is. Komplex feladat szóval.

Akit érdekel egy-két háttérinformáció a metszés mibentjéről annak ajánlok egy jó összegzést ITT.

Magam részéről csak annyit, hogy most kezdődik a második év az új telepítésű szőlőknek és a mostani metszés feladata lesz a tőkeforma kialakításának elkezdése. Én korábban már írtam egy bejegyzést arról, hogy mik a szőlőtőke részei (illetve ebben a sorozatban úgy általában a szőlőről), most az általam kiválasztott két művelésmódot szeretném bemutatni. Közös mindkettőben az alacsony kordon mit támrendszer. A különbség, hogy a Kékfrankos és a Királylányka az úgynevezett klasszikus kordonművelésre lesz kialakítva (ezen a rövidcsapos, vagy hosszúcsapos metszés szerint lehet majd később metszeni), míg a franciák, azaz a merlot illetve a chardonnay ún. guyot művelésmóddal kerülnek a kordonra (itt majd később szálvesszős váltómetszést kell folytatni).

Akit érdekel annak csatoltan két jó összefoglaló ábra az ideális kialakításról évenkénti bontásban (forrás: Valló László: metszés a szőlőben és a díszkertben), illetve hogy milyen a tőke jelenlegi állapota.

Alacsony kordon (50cm):

Az A-val jelölt év a telepítés éve, azaz a telepítés utáni 3. évben alakulhat ki a végleges tőkeforma. Ezután már a kész termőalapokon folyik a metszés. Az én tőkém most a C év (azaz telepítés utáni 2.év) tavaszán található. Terveim szerint a tőke az alsó képen jelzettek szerint lesz kialakítva (piros a metszés, barna szín a vessző kordondrótra való helyezését mutatja) .


Guyot művelés (50 cm)

Ez már kicsit húzósabb művelési mód, de mivel a tőkét alacsonyan akartam tartani hosszú szálvesszős művelés mellett is, ezért ezt a módszert kellett választanom.

Ennél a művelésmódnál, ahogy az ábra is mutatja egy kis törzset kell gyakorlatilag kialakítani, melyen váltogatjuk később a szálvesszőt és az ugarcsapot. Itt tavaly kicsit elspekuláltam magam, mert ugyanúgy mint az előző módban 2 szemre metszettem vissza a vesszőt. Így most újra kell kezdenem gyakorlatilag a B évet. Mondhatjuk úgy is hogy veszítettem 1 évet, de a tőke ettől csak erősebb lesz. Idén ezek szerint csak vissza kell metszenem a vesszőt úgy kb 5-10 cm-re a huzal alatt és indulhat a B év szerinti növekedés.


Ez az elmélet tehát. Kb. egy hónap múlva kezdek el metszeni, amikor már elindul a keringés a tőkében és könnyebben hajlíthatók a vesszők. Természetesen a gyakorlati részéről is tudósítok majd.

Olvasd tovább...

vasárnap, február 03, 2008

Három az igazság


Szőlőművelés, de még borkészítés szempontjából is igen visszafogottnak tekinthető időszak közepén vagyunk. A borok már csak érnek a hordókban, tavaszi munkák meg még elöttünk egy hónappal. Viszont remek dolog állandóan megnézni, hogy áll a nedűnk a kutya hideg pincében.

Legutóbb itt számoltam be a kezdeti fázisról. Azóta meg már eltelt több mint egy hónap. Nézzük ma mit tudnak a versenyzők.

Múltkor pincében lettek tesztelve, most úriasan fehér abrosz mellett a családi asztalnál. A fiúk a képen balról jobbra: Töki vegyes, Aletta, Olaszrizling. A kép tán visszadja, hogy színben letisztultak mind és balról jobbra haladva javul a szín összképe (a kép kicsit csalóka sajnos). A Vegyes és az Aletta inkább zöldes és világossárga színekben játszik, letisztultak de nem az a csillogó tükrösség jellemző rájuk. A Rizling az csodaszép, már szalmasárga színű és ragyogóan tiszta. Állagában is messze a Rizling a legmutatósabb, sűrű anyag, olajos feltapadásokkal és elegáns lomha mozgással a pohárban. A másik két versenyző ezzel szemben könnyedebb képet mutat.
Illatban a vegyes az igazi parasztbor, olyan mindenbele de szolíd illatokkal. Nehéz valami egyedit kihámozni belőle. Olyan bor illata van, ahogy a 8 éves lányom mondaná. Aletta ezzel szemben igen behízelgő menyecske a maga muskotályos, zöldalmás illatával, ami csak erősödött az elmúlt hónap során. A Rizling illatban nem erős. Elegáns viszont, érett almával és szalma illatával. A két másik borral szemben itt sokkal erősebbek az érett jegyek és a tölgyfa vaníliássága is érződik már orron át is. Szájban a vegyes továbbra is egy jó asztali bor formáját mutatja, szép de nem túlzó savakkal és egy kis fanyar lecsengéssel. Aletta picit vékony, savak alapszinten dolgoznak, de aroma oldalon erős és nem borította meg a tölgyfahordós érlelés sem. Sőt, érdekes módon jól áll neki pedig nem vastag az anyag.
A Rizling. Hát az már most csudaszép! Annak ellenére, hogy a hideg pince miatt leállt az erjedés vége és most inkább félédes az uralkodó vonal. A savak viszont gyönyörűek és cipelik ezt a félédes vonalat is, mégpedig úgy hogy abszolút harmónikusnak tűnik az egész. Sűrű, tartalmas extrakt és beltartalom. Érett jonatánalma és kis érett déli gyümölcs talán ami kiérződik. De nem ez a fontos, hanem hogy igen jó tartása van a bornak. Meszze üti ebben a ketgóriában a két társát. Még a végén nem bánom hogy így benne ragadt a cukor. Persze tavasszal ez még újraindulhat és fog is szerintem, de így is nagyon szerethető. Már két helyre is elvittem magammal és úgy láttam őszinte meglepődést tudtam vele okozni még borértő társaságban is.

Újabb példa arra, hogy a jó bor a szőlőben születik vszleg. Visszafogott termésátlag jól előkészített tudatos metszéssel és egész évben ehhez párosuló, az aktuális időjárást figyelembe vevő zöldmunka a titok kéremszépen (ezekszerint). Ezután már csak egy gyors szőlőfeldolgozás (szintén kíméletesen) és utána a pincében már szinte semmi.
Egyik barátom kérdezte, hogy mennyit dolgozhattam ezzel a pincében. Én meg mondtam neki hogy kb. 3 órát, nem többet. Minden kinnt a sorok között dől el, ami persze nem 3 órát vesz igénybe...

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!