left KEZDŐSZŐLÉSZ: december 2007

vasárnap, december 30, 2007

Ünnepi borok I.


Én már egy-két évvel ezelött lemondtam arról, hogy ellenálljak az ünnepek alatt a mindenkori kulináris kihívásoknak, jöjjön az étel vagy akár ital formájában. Régebben inkább szorongással vártam a májra és epére leselkedő csapásokat, ma már inkább felkészülök mentálisan és fizikálisan is a két hullámban érkező támadásra. Alapvetően engem meg ha hagynak, akkor bármennyit képes vagyok enni és persze inni is. Ezt a késztetést év közben hálistennek inkább nagyobb mint kissebb sikerekkel tudom kordában tartani. Az év végi ünnepek alatt azonban feladom és odadom magam az eleve elrendeltetésnek.

Az idei karácsony kevésbé volt kulinárisan leszervezve. Az idő legnagyobb részét házon kívül töltöttük a nagy magyar családi vándorlás keretében. Én meg bepakoltam hat palackot a hátizsákomba az egyébként borkóstolás terén inkább visszafogott rokonság épülésére. A továbbiakban röviden ételekről és borokról.

Szenteste az én szüleimnél zajlott. Kötelező hal lepényhal formájában jelent meg, grillezve. Ami egyébként süllő lett volna, de vicc hogy sehol sem lehet már lassan fehér husú édesvizí halakat kapni. Maradt hát a ma már könnyen elérhető lepényhal, melynek elkészítése szerénységem feladata volt.

Egyszerűen csak kis vajban 10 perc alatt kisütve, só és bors meg menetközben fél citrom, fél narancs illetve ezek lereszelt héjából készült kulimásszal kenegetve. Egyszerű, de nagyszerű frissen.
Apperitifnek Vylyan Rozé 2007 tökéletes volt. Jó hidegen igazi belövő bor. Mindig bejön (5p). Készítés közben kinyílt egy Tamás Olaszrizling 2004, amiről már ITT írtam egyszer. Feladata volt megmutatni az Ősöknek, milyen igazi hagyományokra épülő Rizling elkészítésének képe lebeg a szemem elött. Hozta a múltkori szép oldalát, habár ezúttal egy fokkal visszafogottabb volt. Persze nagy volt a kóstolás közbeni tumultus is, mely erősen befolyásolja az összhatást (5p). A halhoz St. Andrea Napbor 2007 (ez olyan jó volt, hogy erről külön jegyzet készül).

Ez nálunk persze csak előétel volt (nem beszélve a gazdag húslevesről) és érkezett a bébipulyka, lassan komótosan a sütőben sütve egészben. Erről nem lehet mit írni. Ezt látni kell és már az illatában feloldódni.


Aztán olyan igazi bezabálós alapállást felvenni és egy szép gyümölcsös vöröset bekészíteni, csak azért hogy nehogy megfulladjunk a sok hústól. Nálunk ezt a szerepet a Juhász Bikavér 2003 töltötte be hibátlanul. Ez egy pazar bikavér pazar áron. Van test, sav, fűszer és sok piros gyümölcs. Jó hogy még van belőle egy kartonnal:). 6p.

Másnap feleségem családfája volt a soros. Itt bevetésre került életem első bora, nem torzultak el felismerhetetlenségig a kóstolók arcvonásai, úgyhogy elégedett voltam. Itt egy igaz mindent bele ételkavalkád volt rántott hússal, töltött dagadóval, sült csirkével, sült májjal, rizi-bizivel, és a klasszikus majonézes salátákkal. Tökéletes lehetőség alantas zabálási ösztöneinket kiélni. Estére azonban megéheztem és búcsúzásképpen, csak hogy nyugodt legyen a lelkiismeretem beraktam az arcba egy húsokkal telepakolt kocsonyát, sok hagymával és ecettel.

Egyéb borok melyek még menetközben felmerültek.
- Fogl Olaszrizling 2006 Dörgicséről (Rambó blog kollega vadászterületéről). Nagyon klassz, ropogós Rizling jó áron.4p.
- Korona borház Kékfrankos Barrique 2003 Eger. Szép meggy illatú, behízelgő de elegáns, harmónikus szép kékfrankos. Még mindig szépen egyben van. Nagyon korrekt Kékfrankos szintén jó áron. 5p.
- Vylyan Montenouvo Cuvee 2005, Villány. Fenemód elgáns, kicsiszolt nagyon szép piros gyümölcs háttérrel, kis palykossággal az íz végén. Nekem nagyon bejött. 6p.
- Baron Del Cega Gran Reserva 1999, Spanyol Valdepenas. 1000 Ft közeli déli vörös. Az a számomra kezelhetetlen, bután rád vigyorgó déli lekvárbor. A szinte mindig visszaköszönő fáradt olaj illattól kezdve a beszáradt szilvalekvárig. Nulla savak. Vérlázítóan unalmas. Érdekes egyébként meg, hogy borban kevésbé jártas kóstolóknak mennyire bejön a lekvárossága. Ezek a borok igazi taposóaknák a magyar vörösöknek. 3p.
- Chapell Hill Chardonnay Brut (pezsgő). Tán Magyarország legjobb árértékű pezsgője. nem sok helyen kapni, de klasszis. Ritkán fogyasztok pezsgőt, de akkor csak ezt. Velejéig száraz de krémes és bulya a pici buborékoktól. Ha még nem tankoltál be szilveszterre 1000 Ft-ért ingyen van. Kár hogy nem sok helyen kapni (CBA, Corvinum). 6p.

Hát egyenlőre ennyit, persze volt még, de az már a második hullámos támadás történéseihez tartozik.

Olvasd tovább...

péntek, december 28, 2007

Téli képek


Vége a karácsonyi technikai szünetnek! PC felturbózva várja az óév utolsó rugásait és új év kihívásait. Tél meg most már igazából beköszöntött a szőlőhegyre is. Néhány kép izelítőnek a jóízlésű Jézuska által leszállított új fotóaparáttal készítve:

Olvasd tovább...

péntek, december 21, 2007

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!


Karácsonyi technikai szünetet kell beiktatnom (PC upgrade), hogy jövőre is működjön a virtuális pincészet. Valószínűleg emiatt dec. 26-ig már nem lesz alkalmam bejegyzést eszközölni, úgyhogy ezúttal kívánnék Boldog Karácsonyt minden kedves olvasómnak egy, a pincében lőtt karácsonyi hangulatot idéző képpel. Ja és persze sok szép jó bor kisérje az ünnepi lakomákat!


Olvasd tovább...

csütörtök, december 20, 2007

Németh Attila Concubina Cuvee Fehér 2004


Márciusban már kóstolásra került, most meg egy gyenge pillanatban belenyúltam megint. Nézzük változott e valamit azóta.

Színben szinte aranysárga, de gyönyörű tükrös, tiszta elegáns nyitás. Érdekes mézes sütihez hasonló illat, enyhe botrytises túlérettség, gyümölcsben meg dió, érett körte és jonatán alma. Érdekes, hogy a sok illatos szőlő fajtából egy sem dominál igazán, a bor illatvilága inkább zárkózott (még órákkal a nyitás után is), mint hivogató. Halványan már érezni a kort is, érdemes egy-két órát szellőztetni.
Vaníliás, enyhén krémes szerkezet, szép savak, pici kesernye a korty végén. Elvileg csak nagy hordót látott, mégis olyan érzesem van, mintha újfás vaníliás vonal is működne benne. Nagyon szép savvilág abszolút az erőssége. Összességében elegáns, harmónikus és érett. Minden egyébben a rövidsége tán egy picit a gyengéje. De lehet ez abból fakad, hogy jó lenne tovább élvezni. Mint a jó ágyasnál (gondolom), ahogy a neve is sugallja.
Összességében nagyon jó inni, remek naplezáró bor. Szerintem most jó elfogyasztani.
Egy fokot fel is lépett a létrán. 6 pont ma és itt.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

kedd, december 18, 2007

TkRt Hárslevelű 2006


Pincészet: Tokaj Kereskedőház Rt, Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 600 Ft • Alc: 10,5 % Vol.,• Sav: 7,1 g/l • félédes fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: CBA, Hypermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: " Illatában a hársfavirág frissessége és gyümölcsös tisztasága. Ízében gazdag zamatanyag, gyümölcsösen friss ízvilág, tompább savakkal és kellemesen elegáns enyhe édes érzettel, a szőlő friss gyümölcsösségével. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Múltkori pozitív megelepetés után kötelező gyakorlatnak tűnt a sorozat egy újabb darabját kóstolni. Egyszeri csoda volt e a múltkori, vagy nézzük ezentúl folyamatában a dolgokat a Kereskedőház táján is?

Színben a bor fehér-zöld- és sárga keveréke, de mindenképp a világosabb fajta. Kristálytiszta, buborékmentes. Illatban virág és méz, hamvas barack, nagyon kellemes, nem jön át illatban az édes felirat. Na azért nem üt orrba, de abszolút megmutatja magát. Kortyban rögtön vezet az édeskés vonal, de nem lottyad le a bor mert savak rendesen be vannak állítva. Az édes vonalhoz nekem kicsit könnyű a bor, a korty picit lebeg, nem mondom hogy üres, de vékony. Ízben a kellemes barack vonal dominál. Alapban nem vagyok édes párti friss boroknál, de ez kategóriájában mindenképp szép darab. Ár-érték arányban pedig mint szikárabb száraz furmint testvére eme példány is példamutató.

Úgy néz ki a két bor kóstolása alapján, hogy valami mérföldes csizmát szereztek ott a kereskedőháznál és most igyekszenek öles léptekkel pótolni a bemaradás.
Mindenképp jó úton járnak, figyelni fogom a boraikat.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Kinn voltunk a hegyoldalban


Meg volt az első igazi pincetúra is múlt szombaton a sok virtuális után itt a blogon.
A hirtelen leesett hó sajnos sokakat elriasztott (vagy a bor várható minősége:), úgyhogy aznap öten lemondták. Maradtak hát hárman. Ráadásul a hölgyek voltak többen, ami elég ritka, de örvendetes helyzet a pincében. Aki most kóstolta (és később is megteszi), az bizony folyamatában fogja látni a borok fejlődését, mert ilyenkor teljesen más arcukat mutathatják, mint mondjuk egy fél év múlva.
Aki nem volt ott annak azonban megint virtuálisan egy helyzetjelentés a borok állapotáról.

Töki vegyes: a tételt külön szedtük a rizling elött két héttel, hogy az Olaszrizling tiszta maradjon (ez az egyetlen tisztességes faji megkülönböztetés). A bor egy olyan mindent bele vegyes, melynek nagy részét apámnak adtam. Én ötven liter szímustot nyúltam le, 17,5 cukorral kis használt tölgyhordóba ment az egész. Cukrot nem adtam hozzá, erjedés után (kb egy hónapja) kapott egy kis ként és fejtést. Mivel fura illatot éreztem benne többször is (illó v hordó?) ezért átfejtettem üvegballonba. Itt tisztul szépen az illata, színe még opálosan zöld de folyamatosan tisztul a színe is. Illatban nulla (azaz erősen visszafogott), kortyban viszont karakán, gyümölcsös és savban gazdag. Olyan igazi asztali parasztbor. Szerintem ünnepek alatt nagy része el fog fogyni.

Alföldi Aletta: erről a tételről még nem nagyon írtam. Szüret után egyértelmű lett, hogy elszámoltam magam. Egy 225 literes új hordóm üresen maradt. Pedig mindenképp meg akartam tölteni, mert fontos hogy belakja magát a hordó és kimenjen belőle az első években általában erősen érezhető új faíz. Mivel viszont későn szüreteltem, így egyszerűen nem tudtam már szőlőt beszerezni. Egy barátom azonban besegített akinek pincéjében tett látogatásról egyébként már írtam tavasszal. Frissen kiforrt Alettájával töltöttük meg a hoppon maradt hordót. A szőlő ha jól emlékszem szép cukorral (19?) lett szüretelve, savakban szegény, de kedves bort adó fajta. Már egy hónapja benne van és szépen fejlődik. Ő is zöldes árnyalatú, még nem teljesen tiszta, illatban pici muskotályosság és egy enyhe vaníliásság érződik. Ízben vékonyabb, mint illatban. Picit fanyar és savakban sem gazdag. Mégis kellemes összhatású, könnyed illatos bor lehet belőle.

Töki Olaszrizling: Szívem csücske, tiszta Olaszriling 20-30 éves tőkékről, saját (bér)művelés, 1,5 kg-os terheléssel, 19 fölötti cukorral szüretelve. Szinte színlé, csak gyenge préselést kapott, felújított francia tölgyben az elejétől kezdve. Cefre nem, csak az erjedés leállta után, az első fejtés utáni bor látott kis ként. Színre már sárgásabb árnyalat, szépen letisztult. Illatban még szegényes (kénezés miatt is lehet), inkább friss bor picit élesztős illatát mutatja.
Ízben már most húsos, sokkal tartalmasabb mint az előző tételek, sok gyümölccsel. Savak is szépek, nem tűnnek kóstoláskor egyáltalán vadnak, pedig 8,5 g/l mértem. Ami viszont kilóg az a cukor, úgy látszik a hosszú erjedés ellenére sem forrta ki magát teljesen (pince sajnos lehűlt 9c körülre, aminél már leáll az erjedés), maradt egy félszáraz ízháttér. Én ebből mindenképp szárazat szeretnék, de nem nyúlok hozzá. Megvárom a tavaszt és a melegebb idő reményeim szerint elindít majd egy újabb erjedést. A bor már ma is bíztató, igéretes.

Töki Siller: Néhány tőkéről a sok közül kiderült, hogy piros szőlőben utazik. Kisérletképpen készült egy kis siller. Feldolgozásról itt. Kb egy hétig volt cefrén, de az erjedés nagy része a hordóban zajlott le. A hordó egy kisméretű 40 literes új tölgy. Agyon mostam már tavaly, de a tavaly kisérletképpen három hónapra belehelyezett Merlotnak is iszonyú faíze lett. Ezt a kis vöröst is elkapta a faíz rendesen, úgyhogy az erjedés után áttöltöttem üvegbe. Most szépen simul össze. Könnyed, gyümölcsös kicsit savhangsúlyos (almasavbontás elött). Ez is egy korrekt kis asztali bor lehet tavaszra, ha elötte el nem fogy:)

Desszertenk meg még volt egy kis meggybor. Aki nem kóstolt még (igazi) gyümölcsbort, annak ez külön élmény egyébként. Lányoknak csomagolnom is kellett belőle útravalónak:)

Szóval itt állunk most. Tavasszal remélem nem lesz hó és akkor többen el tudnak majd jönni (ha még marad a borból egyáltalán:)

Akik meg most is ott voltak azoknak köszönöm, remélem nem bánták meg.

Olvasd tovább...

szerda, december 12, 2007

A borrá válás útja III. - A bor kénezése


Kén a borban. Laikus fogyasztóknak elsőre gyakran egy meglepő és tán ilyesztő információ. Borkészítőknek viszont a világ legtermészetesebb dolga. A kén ugyanis egy univerzális eszköz a borász kezében a borrá válás hosszú útján. Egy "all in one" csodafegyver ha jó időben és mértékkel használják, de nem tudatos és tervezetlen használata akár nagyobb kárt is okozhat mint hasznot.

Kénezés szerepének fontosságáról sokat lehet a szakirodalomban olvasni, de pontos használata (meggyőződésem szerint) csak hosszú évek tapasztalata alapján alakulhat ki igazán. Amennyire biztosan (ez most a szerénység adott keretei közt kell érteni) mozgok már talán a szőlőben, annyira bizonytalan és remegő kézzel dolgozok még a pincében. Ez fokozottan értendő a kén használatára. Először eldöntöttem hogy szinte semmit, de a bor fejlődése közben bizony néha nem érzem mit, mikor és mennyit érdemes kénezni. De hát az első év erre volt szánva (mintha a többi nem:). Nézzük hát azonban, hogy mi is ez a titokzatos eszköz és hogyan működik?

Miért van szükség a kénre?
A musthoz, cefréhez és borhoz adagolt kénnek többféle hasznos szerepe van. Legegyszerűbben tán úgy lehet összefoglalni, hogy a kén hatásos fertőtlenítő- (eltünteti a káros baktériumokat) és tartósítószer (megköti a levegő oxigénjét, tehát kizárja vagy lassítja az oxidációt és a gyors öregedést). Egyetlen más anyag sem reagál olyan gyorsan az oxigénre, ezért nem helyettesíthető ma sem mással. A bor eltarthatóságát az alkohol- és savkoncentráció mellett a megfelelő szabadkénessav-tartalom biztosítja. A túl alacsony kénessavszint hatását mutatja a csatolt ábra a bor ún. törési próbájával. A nyitott palackban levő bor idővel megtörik, azaz bebarnul és zavarossá, majd ízben ecetessé válik.
A helyesen, mértékkel alkalmazott kénezés elősegíti a bor fejlődését, tisztulását, és óv egyes borbetegségektől. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert túlzott használata árt a bor aromájának.

Milyen formában van a kén a borban?

A borban levő ként két részre lehet osztani: az egyik a kötött, a másik a szabad kén. A kötött kén kapcsolatba lép az acetaldehiddel és más anyagokkal a borban. Hatása a bor fogyasztása közben nem érzékelhető. A szabad kén viszont szufidként (ezt tüntetik fel a boros palackon is)van jelen a borban, szagolható és a megengedettnél nagyobb mennyiségben káros is lehet az egészségre (a híres fejfájás). A szabad kén is azonban egy idővel eltünik a borból szulfáttá esve szét.
A borban található kén (szulfid) tulajdonképpen kénessav formájában van jelen a borban, ami nem más mint az SO2 vizes oldata ami egy gyenge sav (és nem a kénsav!). A Magyar Szabvány egyébként max 60 mg/l szabadkénessavat engedélyez egy litert borban, ami általában azért inkább túl soknak tekinthető. A túl alacsony érték viszont kockáztatja a bor eltarthatóságát, sietteti elvénülését. Mai tapasztalatok szerint fajtánként és jellegtől függően 10-30 mg/l kén szükséges 1 liter borhoz.

Milyen hatása van a kénnek a borra?

Antiszeptikus (antibakteriális) és enzimgátló hatás = a mustban vagy a borban levő káros mikroorganizmusoknak csökkenti vagy lehetetlenné teszi az életfeltételeit.

Redukáló, antioxidáns hatás = megköti a levegő oxigénjét, amivel kizárja illetve lassítja az oxidációt

Íz- és zamatmegőrző hatás = leköti a szabad acetaldehidet, amely a darab-, levegő-, óíz kialakulásáért felelős. Ez az a tulajdonsága, amely jelenleg nélkülözhetetlenné teszi borászati technológiai alkalmazását

Színstabilizáló hatás = A színstabilizáló hatás azon alapszik, hogy a kénessav viszonylag labilis kötéssel ugyan, de megköti az antocianinokat (vörös bor színanyaga), és ezzel bizonyos védelmet nyújt azok számára az oxidációs és polimerizációs hatásokkal szemben, amelyek a vörösborok csillogó, piros színtónusának elvesztését okozzák.

Hogyan kerül a kén a borba?

Általában és leegyszerűsítve háromszor kénezik a bort: must- illetve cefre állatpotban meggátolván az oxidációt okozó enzimek tevékenységét, erjedés befejeződése után megkötve az alkohol és oxigén kapcsolatából keletkező acetaldehidet és egy esetleges palackozáskor "útravalónak", hogy védje és tartósítsa a bort.

Amíg a szőlőfeldolgozás, a mustkezelés során alkalmazott kénessavadag viszonylag pontosan előírható, addig az újborkezelés, majd a bortárolás során alkalmazott kénessav mennyisége előre kevésbé adható meg. Mind az alapkénezés (első fejtés után), mind a későbbi kiegészítő kénezések esetében a bor összetételbeli jellemzői és a tárolás körülményei szabják meg az adagolandó kénessav mennyiségét. Na ez hangzik szuper egyszerűen, de azt jelenti magyarul hogy nincs rá képlet, tanuld meg magad! Ebben a fázisban leledzek ma én.

Alkalmazási terület és ajánlott adagolás:
Cefre készítésekor: a darált cefrére szórjuk, vagy darálás közben a borként apránként adagoljuk és elkeverjük. A szőlő és a cefre állapota alapján 5-15 g/100 kg cefre borként adunk.

Bor kénezése: a borként fejtésekor kiválóan alkalmazhatjuk kénezésre.
Gyenge kénezést - 5-10 g borkén /1 hl bor- végezhetünk: elsö és második fejtéskor a száraz savas boroknál; második fejtéskor az édeskés, vagy lágy boroknál; a darabban álló boroknál; harmadik fejtéskor az egészséges fiatal fehér-, siller-, és vörösboroknál, óboroknál.
Közepes kénezést -20 g borkén /1 hl bor- végezhetünk: első fejtéskor az édeskés, a nehezen tisztuló lágy boroknál; mérsékelten vagy erősen záptojásszagú boroknál; összegyűjtött seprő es aljboroknál; kezdődő borbetegségek esetén.

Minden egyes bortétel szabad kénessav-tartalmát idővel meg kell mérni, és bortípustól, érleléstől, tárolási módtól függően 10-30 mg/l értékre be kell állítani. A hiányzó kénessavtartalmat mg/l-enként 0,2 g borkén / hl bor adagolásával tudjuk pótolni. A szükséges borként ajánlatos előbb kevés mustban, borban jól elkeverve feloldani, és úgy hozzáadni a nagyobb tételhez!

Mégegyszer konkrét példák a kénezés szerepére

Cefrekénezés:
- Amennyiben a szüretelt gyümölcs rothadt vagy beteg fürtöket tartalmaz semmiképp sem
- Aromakinyerés illetve oxidáció elkerülése céljából cefreáztatáskor.
Mustkénezés:
- Ülepítéskor, hogy az ülepítés idejére gátoljuk az erjedés beindulását
Borkénezés:
- Első fejtéskor alapkénezés
- Második illetve további fejtéskor bor állapotától függően
- Palackozás elött a megfelelő szabadkénessav szint beállítása a másodlagos erjedés beindításának megakadályozására

Hát röviden ennyi. Ettől persze még nem lettünk okosabbak csak informáltabbak.
Én például kedvet kaptam egy kis szabdkénessavszint mérésre. Össze is futott a számban a nyál már csak az említésére is. Este fel is ugrok hogy kipróbáljam!

Felhasznált források: Tamás Jenő: A tőkétől a pohárig, Maerz Árpád: A must és a bor egyszerű kezelése, Dr Somlyay István: Gyakorlati borászat

A bejegyzés a "Borrá válás útja" sorozat része

Olvasd tovább...

hétfő, december 10, 2007

Prantner Kadarka 2006


Pincészet: Prantner Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2.100 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Folio.hu, Egyéb: szekszárdi borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Mostanában sikerült egy-két érdekesebb, illetve kevésbé ismert Kadarkárhoz hozzájutnom (lásd legutóbbi tétel, melynek második palackja már nem durrant akkorát) . Persze Szekszárdról elsősorban, mert nekem a Kadarka Szekszárd, mint a piros paprikánál Kalocsa. Ilyen ez a Prantner pincészetből származó darab is, melynek készítőjéről nem tudok szinte semmit, csak azt hogy egy szekszárdi borszaküzletben ajánlották a palackot idén nyáron, mint a tipikus szekszárdi Kadarka jeles képviselőjét.

A bor az az igazi Kadarka piros, ahol felülről a pohárba bámulva még tisztán látszik a pohár talpbekötésének köralakú sziluettje. Picit pirosabb mint a siller, de még nem a klasszikus vörösbor vörös. És kristályosan tiszta hozzá. Állagában is könnyedebb stílusnak tűnik. Becsületes hagyományos Kadarkának látszik így első ránézésre.

Jó pincehidegen lett nyitva, szeretem a Kadarkát alapvetően hidegebb alapállásból kóstolni, mint azt a vörösboroknál szokás. Nem is szellőzött sokáig. Illatok öt perccel a nyitás után nagyon csendesek, gyümölcs kevés, de az illat nem üres. Fűszeres háttér, borsos fuvallat.

Ízben lágyabb karakter, mind savban mind pedig tanninban. Nem sűrű, nem vastag de mégis érezni, hogy érett és tartalmas az alapanyag. Nagyon kellemes inni. Gyümölcsízek továbbra is minimálon, de a fűszeressége az egésznek nagyon ott van, könnyed mégis elegáns ettől. Könnyedsége ellenére nincs soha az az érzésem hogy könnyű anyag, nem jön az a sok bornál érzett korty végi fanyarkásság, híg vonal. Itt elejétől végéig szép kerek a cucc.

Ideális bor ételekhez, mi oldalashoz adagoltuk. Alig maradt valami utánkóstolni. Melegedve, szellőztetve kicsitt veszített értékeiből, főleg illata lett tompább és jobban megérződött a gyümölcsillatok hiánya. Ez picit gyengített az összképen de így is jó öt alára. Aki inni akar belőle annak vszleg irány Szekszárd, mert úgy tűnik ez egy igazi patrióta bor, máshol nemigen kapható.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Gyere ki a hegyoldalba - utolsó felhívás


Alakulgat a szombatra (dec.15) beharangozott pincetúra. Akit még esetleg érdekelne egy ismerkedés a Kezdőszőlész kezdő boraival, az emailcím megadásával (vagy email küldésével) kap tőlem válaszként egy emailt a részletekről. Mindenkit szívesen látok.
Egy-két korábban jelentkező potenciális pincetúrázó (pithew, sájmon...) még nem tette meg ezt a lépést, azonban ha még érdekel akkor viszont mindenképp tegyétek meg, mert különben anyátlanul fogtok bolyongani a szőlőhegyen.
Gábornak meg az Aszár-Neszmélyi borvidékről hiába küldök válaszemait, azt írja vissza a rendszer hogy az emil nem továbbítható. Kérném ő is jelentkezzen, ha olvassa e sorokat.

Olvasd tovább...

szombat, december 08, 2007

A pálinka két arca


Egy nap, egy újság, benne két cikk a mai magyar pálinkapiacról. Az egyik marketing, a másik valóság. Az egyiknek örülhetünk, a másikon meg nem lepődünk meg. Egyik a jövő, a másik a múlt? Vagy ez már mindig így lesz?

Cikk1: Zöldtaláros lovagok kortynyi pálinkával (részlet)

"Ön a pálinka napján lépett be Magyarországra, fogadja el hazánk nemzeti italát” - ezzel az üdvözléssel osztottak szét 6500 kisüveg barackpálinkát tegnap a hegyeshalmi határon a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai.

A teljes cikk

Cikk2: Ablakmosóból barackpálinka (részlet)

A szervezet csúcsán az Etanol 2000 Kft. állt, amely - egyebek közt etilalkohol-termékeket gyártott. Ezek egyike volt a Balu fantázianéven forgalmazott fagyálló, ami mindaddig jövedéki terméknek számított, amíg nem kevernek hozzá egy máig ismeretlen összetételű, kék folyadékot. A kék Balu azonban - a hozzáadott anyagoktól emberi fogyasztásra alkalmatlan vegyipari termékké vált - már nem jövedéki termék. Gyártását, forgalmazását a vám- és pénzügyőrség ezért nem is ellenőrizte. És ami nem mellékes: nem kellett utána megfizetni a literenként 1920 forintos jövedéki adót sem.

Egyszerű szűréssel és aktív szenes eljárással a kék Baluból finomszeszt készítettek, amit később - 40 fokosra hígítva és gyümölcsaromával ízesítve - gyümölcspálinkaként hoztak forgalomba kocsmákban.

A vállalkozások ténylegesen 320-350 forintot fizettek a 92-96 százalékos alkoholtartalmú fagyálló literjéért. Az abból tisztítás, hígítás és az aromák hozzáadásával előállított 40-42 fokos gyümölcspálinkát már literenként 500-600 forintos áron adták el a kereskedőknek.

A teljes cikk

Olvasd tovább...

szerda, december 05, 2007

Ünnepi shoppinglista


Közelednek az ünnepek, illetve lassan piacra kerülnek a jó évjáratnak minősített 2006-os év első komolyabb borai. E két esemény illetve az a tény, hogy kezd kiszáradni a pincém készlete (ez nálam akkor jön el, amikor a készlet a kritikus 100 darab alá esik), arra késztetett, hogy nézzek körül a piacon és lepjem meg magam néhány szép tétellel az ünnepekre.

Íme a bevásárló listám tételei. Nekem már nem is kell több ajándék:)

- Heimann Kadarka 2006
- Heimann Kékfrankos 2006
- Heimann Syrah 2006
- Vylyan Rozé 2007
- Vylyan Bogyólé 2007
- Szecskő Királylányka 2006
- Villa Tolnay Bandérium 2005
- St. Andrea Napbor 2006
- Sebestyén Indigó 2006
- Köpcös Furmint 2005
- Köpcös Cabernet Sauvignon 2006
- Liszt Chateau Kajmád Cabernet Sauvignon 2003
- Nyakas Cuvee 2006

Ha van ötleted mivel lenne még érdemes bővíteni, szivesen veszem.

Olvasd tovább...

Újabb kedvenc


Újabb kollega döntött úgy, hogy szőlészként-borászként tett kezdő botladozásait blogra viszi. Első bejegyzések szerint hősies vállalkozásba kezdett a Mátraaljai borvidék területén. Mint utolsó bejegyzései tanusítják bora már van, nagy gond már nem lehet. Kívánok a szerzőnek sok sikert a munkához mind az internet világában, mind pedig a szőlőtőkék között!

A blog linkje itt:
Kezdőborász

Olvasd tovább...

kedd, december 04, 2007

Vylyan Bogyólé 2007


Pincészet: Vylyan, Villány
A bor adatai: Ára: kb 1.400 Ft • Alc: 12 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: ezerjo.hu, Egyéb: Esso On the Run benzinkutak, igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: "A különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a szőlőbogyón belül születik. Az augusztus 22. és szeptember 1. között szüretelt egész fürtök oxigéntől elzárva szénsavköpeny alá kerültek, így a bor nem az élesztő, hanem a szőlőszemekben lévő enzimek hatására kezd erjedni. Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös, könnyed; ahogyan az egy igazi újborhoz illik. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Interneten szörfözve érdekes volt látni hányan átvették egy az egyben a pincészet honlapján látható és általam is idézett leírást az új bor készítéséről. Azért érdekes, mert már vszleg a borkészítés mibentjének részleteivel sincs az átlag nagyérdemű tisztában, nem beszélve az enzimek hatására elkezdett érjedéssel meg a szénsavköpeny alá kelrült metéria jelentésével. De hát ilyen ez a kultúrált borfogyasztás. Fordított ozmózis, battonázs, szénsavas maceráció, maloklatikus erjedés, mind a az újvilág varázslatos és gyorsan szakmai közhellyé válható kifejezései (főleg ha nem vagy tisztába vele).

Pedig ezen friss új bor tekintetében érdemes lenne egy kicsit elmélyedni a vörösborkészítés rejtelmeiben. Márcsak azért is, mert a pincészetnek is van az újbora, azaz bogyóléje (melyet már a francia mintára managelnek is rendesen) és a hagyományos új portugiesere. Mindkettő alapja ugye a portugieser (régi nevén kékoportó). A hagyományos módon készülő új portugieser a bogyózott-zúzott cefrén ázva erjed legalább egy hetet, majd sajtolásra kerül a sor és 18-20 C fokon lezajlik a biológiai savbomlás. Ettől különbözik a bogyólé technológiája, amit ha valaki jobban ért mint én akkor igazán közelebbről is elmagyarázhatna.

A bor köré meg felfűzi a pincészet rendesen a marketing toolkit-et, ami egyébként mind a pincészetnek, mind a bornak jól áll. Például a Bogyólé címke pályázat 2007 .

Vizuálisan vérnarancs kipréselve, meglepően sötét-bíbor, opálos "töréssel". Illat nem bízza a véletlenre, rögtön szétteszi a lábát (már elnézést a hasonlatért), rá is bukik a halandó rendesen annyira eszméletlen behízelgő, bársonyos puha jegyeket állít sorba. De hát milyen legyen egy ilyen bor? Gyors, hisz nincs idő hosszú köröket futni (és hát ő sem kapott sokkal többet a rákészülésre). Szóval gyümölcskosár tele piros gyümölccsel és lassan olvadó málnás savanyúcukorkával a végén. Puha tanninok, gyönygyözö maradék szénsav, kedves bársonyos savvilág.

Friss, facér, üde. Nem is hiszem el, hogy jön a tél!

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, december 03, 2007

Rövid borok


Utóbbi hetekben hely,-idő és -jegyzet hiány miatt kimaradt egy-két nemrég kóstolt bor bemutatása, melyeket röviden összegezve azért pótolok, hogy ne tűnjenek el nyomtalanul s süllyesztőben.

Vylyan, Rozé 2007 - tavaly beájultam tőle, most is perfekt, friss málna, üde, de most valahogy nem olyan pajkos, szertelen. 4,5 p
Frittman Ezerjó 2006 - Érdekesen aranyszínű, sok buborékkal. Jól iható, lágyabb fajta, nem széles, de tartalmas, alföldi egyéniség. 4,5 p
Gál Tibor Pinot Noir Pajados 2003 - Pinot elölről hátulról, illatban- ízben ami kell érett meggy, fűszerek és valami más ami Pinot, buja, avar. Ami sok, az az alkohol és a túlérett jegyekre vezethető pici lekvárosság. De nagy bor. 6,5 p
Köpcös Cabernet Sauvignon 2003 - Az alföldi kakukktojás, lenyúlt tokaji furmintjáért már lelkendeztem, ezért is kéne, de szúrják ki a szemem én nem hiszem el hogy homokon ilyan Cab sav terem (sűrű, fekete, érett szeder, 14-es alkohol). Pohár gyanúsan tintás maradt, másnapra gyengült erősen. Van még egy palack, jobban rákészülök. - 5 p
Nyakas Sauvignon Blanc 2006 - Rég ittam már a helyi erőtől. Szokásos megbízható szint. Kevésbé gyümölcsös, inkább füves és igen érettnek tűnt (pici maradék cukor)? Ettől függetlenül is igen eleven. Sajnos melegen (15-16 C) fogyasztottuk, ti ne tegyétek (10-11 C). 4,5 p

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!