left KEZDŐSZŐLÉSZ: május 2007

szerda, május 30, 2007

Égig érő paszuly


Május 2.-i bejegyzésben bedobtam néhány képet a szőlőoltványok tavaszi hajtás indulásáról. Az elmúlt egy hónap vegetációs periódusában a szőlő valami őrült tempót diktált a növekedésben. Ha most fölmegyünk a következő képek fogadják az embert a sorok között:




Ilyenkor akár napi öt sőt tíz centit is képes fejlődni a növény egyetlen nap alatt. Egy hajtást meghagyva (ha szép és egészséges) az összes energia a jövőbeni kordonkarul szolgáló hajtásba tódul (amit láthatóan meg is hálál). Van hogy 120-150 cm-es magasságot is elérték már. És még csak májust írunk. Mi lesz ezekből őszre? Komolyan mondom tiszta égig érő paszuly. A gazda meg csak győzze kötözni meg hónaljritkítani.

Olvasd tovább...

csütörtök, május 24, 2007

Nyakas Rizling 2006


Pincészet: Nyakas Pincészet, Tök Etyeki Borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1.200 Ft • száraz fehér • 0,75 l• Alc: 12,5 %,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter, Corvinum, Egyéb: Nyakas Pincészet





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: "Rajongói szerint a Rajnai rizling minden szőlők egyik legnemesebbike. A fiatal rizling friss almás, citrusos jegyeit idősebb korára a teljesen kinyílt virágok mézes illata váltja fel. Budajenőn a Felső-templom-völgy jó részt töppedt terméséből készül eme száraz, gerinces bor erőteljes élénk savakkal és testes szerkezettel. Fűszeres előételek, fehérhúsos ételekhez ajánljuk. . ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése:
Kezdjük a Pénteki Rizling sort egy nekem hazai versenyzővel a Nyakas egy tételével. Nem emlékszem, hogy a korábbi években lett volna így kifejezetten Rizling a piacon a töki nagypincészettől. Nekem legalábbis már emiatt is újdonság.

A palack az új designnal ellátott cimkével. Egy erősen újvilági minimalista grafika, de felhívó színek segíthetnek a polcokon igen fontos figyelemfelhívásban. Mint minden ez is ízlés dolga, nekem kicsit hirtelen munkának tűnik.

A reduktív boroktól eltérően kissé érettebb, szalmasárgás színnel lep meg a bor, persze ahogy illik a "technológiai" borokhoz, kristálytiszta, szép megjelenésű. Illatában is meglep a bor, a sajnos néha egyenillatú zöldalma és friss fű mellett/helyett itt egy sokkal érettebb, sőt néhol töppedtebb illatok jönnek elő a pohárból. Érett jonatán alma, és enyhén kandírozott gyümölcs illatok.
Aki meg egyébként még nem nagyon kóstolt Rajnai Rizlinget, de Olaszrizlinget igen az készüljön fel arra, hogy a két bornak semmi köze egymáshoz. A Rajnai lágyabb megjelenésű, fűszeresebb, mondjuk úgy bujább, míg az Olaszrizling szereti az erősebb savakat, karakán férfias bor a híres kis kesernyével. Közös tán, hogy mindkét szőlő meg tudja hálálni a sok napot, azaz jó időben túléredt állapodtban is lehet szép borokat készíteni belőlük.

Borunk ízében is igen kedves, bizisten azt mondanám hogy hordót is látott, pedig ha jól tudom ő is csak a szikár koracél tartályt tisztelheti bölcsőjének. Biztos hogy 20 cukorfok felett szüretelték, átjön a száraz boron az a szép édeskés ízvonal, ami azért nem bontja meg a bor száraz összességét. Továbbra is érezni egy kis mézes, töppedt hátteret. Ragyogó inni.

Nagyon hidegen, már a teraszon élvezkedve ittam a bort. Nyár van kérem, soha rosszabb időt és bort a poharamba az elkövetkező hónapokban.

Pincészettől korábban kóstolt tételek:
Chardonnay Selection barrique 2005
Kadarka 2006

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, május 21, 2007

Nyár azaz fröccs


Fröccs, azaz szódavízzel higított bor. Az egyik legfrsissítőbb, legjobb árfekvésű és az alapanyagokat jól megválasztva az egyik legjobb nyári alkoholos nedű. Másik oldalról meg igazi hungarikum (vagy majdnem, ha a sógorokat is beleveszem). Szőlőben végzett munkákhoz meg mint már korábbi írásokban említettem kötelező.


Az első fröccs elkészítése mindig annak a belső döntésnek az eredménye nálam, hogy nyár van. Végérvényesen jön a meleg, ha meg mégsem akkor is. Vörösbor fogyasztás exponenciálisan csökken, természetes édes bor szinte nulla, száraz fehér asztali meg csúf kiskacsából igazi hattyúvá válik (persze nem mindegyik).

A fröccsöt úgy igazából lehet szeretni. Ha már jól megismerjük és megadjuk a módját tényleg úgy meg lehet szeretni, hogy nem is nyelünk mást szabadidőnkben egész nyáron. Mert ismerjük el, dög melegben azért az ember nem kortyolgatja csak úgy finoman a borokat mint télen a kandalló elött. Kortyolsz egyet és kiizzadsz kettőt. Nincs mit tagadni ezen, nyáron a borivás szükségszerűen is jobban összekapcsolódik a szomjoltással, ami meg ugye jobban már a mennyiségről szól. Mennyiség azonban paradox módon itt átcsaphat minőségbe, főleg ha betartjuk a legfontosabb szabályokat.

A jó fröccs titkai (szerintem):

  1. Csontszáraz, savakban erős picit fanyar de jó minőségű fehérbor (alapban Olaszrizling)

  2. Erős szénsavas szóda. Fontos mert nagy buborékok kellenek a jó fröccsbe ui. ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást. Legjobb a szikvízes embertől beszerezni, forrásvízből készült alapanyaggal (60 Ft/1,5 liter)

  3. Közel jéghideg alapanyagok, hogy kipárásodjon a pohár oldala (néha jégkocka sem szentségtörés)

  4. Legalább háromdecis pohár, de félliteres korsó ajánlott, mert a fröccs az már inkább mennyiségi kérdés


Néhány klasszikus recept:

- Hosszúlépés: 2 dl szódavíz + 1 dl bor
- Kisfröccs v. rövidlépés: l dl bor + l dl szódavíz
- Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
- Mafla: ½ liter bor + ua. szódavíz
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
- Kis házmester: 4 dl szódavíz + 1 dl bor
- Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Tanácsom, hogy senki ne fanyalogjon, kényeskedjen hanem próbálja ki ha még nem tette. Egy házmester például jó belépőnek tűnik.

Olvasd tovább...

péntek, május 18, 2007

Pénteki Soproni Kékfrankosok - zárszó


AA pénteki kóstolási sorozat második témája, a Soproni Kékfrankosok ezennel lezárult. 3 hónap alatt 7 pincészet 10 borát sikerült végigkóstolni, úgy kb 20 ezer jó magyar forint büdzséből. Szerintem mint legutóbb a Tokaji száraz Furmintoknál most is szépre sikerült a merítés, tudva hogy néhány ismertebb picészet (Gangl. Lővér...) ilyen-olyan okok miatt kimaradt a körből.

Nem találkoztam igazából rossz borral, 4-es alatt is csak 3 bor szerepelt, azok is a gyengébb 2004-es évjáratból. Mindegyik tétel az ár-érték arányban jól szerepelt, ami a soproni borok relatív kedvező és reális árfekvését is mutatja.
Jellemző volt a meggyes, cseresznyés gyümölcsösség és néhány bornál egy izgalmas fűszeres háttár. 2004 nem tett jót a minta szerint a helyi Kékfrankosoknak, általában tanninhangsúlyos szárító jegyek kerültek előtérbe. Kivéve a Mágus válogatását ami ebből az évjáratból került a lista élére (kiváncsi vagyok a 2006-os milyen lesz).
2002 és 2003 meleg évjárata viszont kifejezetten kedves oldalát mutatta meg a soproni boroknak, a még mindig markáns tanninoknak jól álltak az érettebb jegyek.
A sok jó tétel mellett viszont nem találkoztam igazán egyedi nagy borral. A Ráspiban biztos benne van egy jó évjáratban és érdekes lehet a Weninger birtok biodinamikus útkeresése is.
Íme a tíz kóstolt bor listája a kapott értékelés szerinti sorrendben:

Bor megnevezése - elért pontszám / ár-érték arány :

Ráspi Kékfrankos Válogatás 2004- 7 / 1,5
Weninger Spern Steiner Selection 2002 - 6 / 1
Weninger Kékfrankos 2003 - 6 / 2
Pfneiszl Kékfrankos 2003- 5,5 / 1
Vincellér ház Kékfrankos Classic 2003 - 4 / 1,3
Jandl Kékfrankos 2006- 4 / 1
Pfneiszl Újra Együtt Kékfrankos 2004 - 4 / 1
Taschner Kékfrankos 2004 - 3 / 1
Jandl Kékfrankos Classic 2004 - 3 / 1
Jandl Kékfrankos 2004 - 2,5 / 1

Most péntektől viszont át kell nyergelnem egy másik fajtára.
Mivel jön a nyár és én meg közben művelem az öreg Olaszrizling parcellát úgyhogy RIZLING lesz a harmadik témája a Pénteki Kóstolásoknak. Rizling mégpedig nem szigorúan Olasz, lehet Rajnai vagy a kettő házasítása is. Viszont szigorúan továbbra is magyar.

Olvasd tovább...

csütörtök, május 17, 2007

Jandl Kékfrankos 2006


Pincészet: Jandl Pincészet, Sopron
A bor adatai: Ára: kb 1200 Ft • száraz vörös • Alc: 13,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Wein and Feeling, In Vino Veritas, Decanter, Egyéb: Esso On the Run töltőállomások

A bor pontozása:
abszolút = 4 pont; ár/érték = 1
Borász a borról: "Bíborvörös, tiszta gyümölcs, főleg cseresznye illatú bor. Markáns, jó savkészlet jellemzi. A legjobb ár és érték arány. ";
Mások a borról: " "
A bor szubjektív értékelése: Elérkeztünk a Soproni Kékfrankos sorozat legutolsó tételéhez. Ez az utolsó palack részben lelkiismereti tétel is nálam, mert egyébként szeretett Jandl Kékfrankos legutóbb két évjáratban leszerepelt e sorozat kóstolása során.

Márpedig egy tankolás során belefutottam a shop kínálatában egy új évjáratú testvérükbe, úgyhogy legyen a lúd kövér, a sor teljes és kóstoljuk meg a nagy évjárat-igéret kékfrankosát mentőövként.
Azért persze nem hiszem, hogy a pincészetnek kell mentőöv, de ha kell akkor ez az évjárat már inkább egy mentőcsónaknak tűnik.

Primer gyümölcs ropogós piros fajtákból az elejétől a végéig. Az a gyümölcsösség (meggy főleg), amely olyan friss hogy mindent felülír, a savakat a tannint és mindent amit szokott az ember vizsgálgatni úgy kóstolásilag. Olyan frissnek tűnik mintha egy hete palackozták és úgy egy hónapja szüretelték volna. De mégsem rendezetlen, vagy netán kócos. Mintha ilyen akarna lenni. Több korty után már jobban érezni a tannint, és itt is picit szárító, de tán itt az erős gyümölcsösség ellenpontjaként még bele is simul az összképbe.
Szép alapanyagnak tűnik, kiváncsi lennék hogy tartja magát egy év múlva, amikor az elsődleges gyümölcsösség általában visszaszorul és ketyeg a palack órája.

Sebaj most és itt egy szép élmény, jó átvezetés a közelgő nyár rozés és fehérboros világába.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, május 14, 2007

Amire büszkék lehetünk....


Nincs szebb annál mikor látod mit alkottál, miután gürcöltél egész nap mint az állat. Az a pillanat ez, amikor visszatekintesz az egész jól sikerült műre és az elégedettség múlandó érzése eluralkodik rajtad. Valahogy ezek azok a momentumok amik tovább lendítik az embert.

Vasárnap egész nap fenn voltunk a sógorral a szőlőhegyen, hogy gatyába rázzuk mindkét ültetvényt. Az újat be kellett hogy karózzuk és kordonvezető huzalhoz rögzítsük mert nagyon beindultak a tőkék, és mégjobban be fognak az egész heti eső után. Mindkét parcellát ezenfelül be kellett kapálni és lepermetezni, mert a látvány az ugyebár holnap is fontos.

Reggel 8-tól este 8-ig. De alakul. Első leégéssel, erős izomlázzal és a végén az egész napos rizling fröccsnek köszönhetően enyhe gyomorégéssel megúsztuk.

Valahogy úgy érzem most magam, mint nagyapám mikor végig nézett a hízóin az esti etetés után. Ki tudja miért, de büszke volt rájuk. Két kép az én kis hízóimról bizonyságképpen az új parcelláról ( a régiről később pótolom).

Olvasd tovább...

péntek, május 11, 2007

Györgykovács Furmint, 2003


Pincészet: Györgykovács Pinécszet, Somló
A bor adatai: Ára: kb 2.400 Ft (már csak a 2004-es évjárat kapható) • száraz fehér • 0,75 l•Alc: 13 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Tinto Fino , Esszencia ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Szinte hihetetlen, de a Kezdőszőlész lassan háromnegyedéves története során még nem került bejegyzés a blogba Györgykovács Imre boráról. Nem is értem, mert pincekészletem nem szűkölködik belőle, én pedig bele-bele nyúlok. Lehet hogy a sok jegyzetelt mellett sok még így is kimarad?

Na de ne tévedjünk vakvágányra. Szóval Györgykovács Imre egy emblematikus borász egy emblematikus borvidékről. Ha a hírnevet, illetve a borkedvelőkre mért hatást a birtokméret viszonyában vizsgálom, akkor meg egyenes rekorder a pincészet a maga 1 hektárjával. Valahogy úgy, mint Somló borvidék a maga méretével a nagy magyar borkultúrára.

Négy éves fehér bor létére meglepően frissen mutatkozik be mindjárt a nyitás után illatilag. Színe pedig érett hatást kelt, már szalmasárgás, mozgása meg lomha és olajos. A korty után meg kell állapítani, hogy az illat győz, azaz hihetetlenül friss még mindig a bor, éveket és színt megcáfolva. Illatában és tán ízében inkább finom virágillatok és a tiszta furmintra jellemző fémesség van előtérben a gyümölcsösség helyett. Ez azonban nem intenzív íz-illatvilágot jelent , hanem a felfedezésre váró, lassan a türelmes fogyasztót megjutalmazó óvatos kibontakozásban jelenik meg.

Melegedve egyre jobban érezni a melegebb érettebb jegyeket, száraz méz néha mi eszembe jut. Savvilága meg egyszerűen hibátlan, feszes de nem szorít, nem szárít, nem húz csak úgy egyszerűen roppan mint az érett cseresznye. Összességében nagyon visszafogott, messze van tőle minden hivalkodás, de nem is akar semmit elrejteni, hisz csak Somlót rakja óvatosan a kirakatba mintha ott állnánk a hegy lábánál.

A bornak erénye a visszafogottság és harmónia. Nem szabad neki ugorni csak úgy ajtóstúl. Időt kell hagyni neki. Mint mindennek ami értékes.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, május 07, 2007

Szigor mindenekfelett!


Kezd az a meggyőződés eluralkodni bennem, hogy a szigorúság a legjobb tulajdonság, amivel a jó szőlőművelőnek rendelkeznie kell. A szőlő művelését az elejétől a végéig szigorúan meg kell tervezni. A legkissebb megingást a növény megpróbálja könyörtelenül kihasználni és zabolátlan életösztöne felülkerekedik azon erőtlen próbálkozásainkon, hogy megszelidítsük.

Erről már igazából többször próbáltam értekezni például metszés vagy támberendezés építése kapcsán, de a hétvégi hajtásválogatás a tavalyi telepítésű szőlőknél megerősített abban a hitemben, hogy vadló ez a növény melyet folyamatosan be kell törni.

Na mármost a tavaly szépen megeredt oltványokat mint korábban tudósítottam két szemre vissza kellett metszeni, hogy újult erővel építsék fel megtépázott tekintélyüket és mint valami főnixmadár poraikból (megmaradt rügyeikből) feltámadva egy még szebb és erősebb evolúciós szintet érjenek el. Ilyenkor az ilyen kezdőszőlész keze még gyakran megremeg, hogy tényleg kettő? Nem kevés az? Abból a sok rügyből biztos, hogy az alsó kettő a legerősebb?

Most meg mikor a metszés után két héttel ránéztem a két rügyre, hát egy szabályos kis dzsungel nőtt ki a két szemes csapból. A világos rügyek mellett beindultak az összes alvó és sárrügyek ahogy a nagykönyvben meg van írva. Méghogy kevés a két szem! Két rügyet adsz és ötöt csinál belőle. Igazi lázadó! A saját útját járja.
De a harcot újra fel kell venni és ötből nemhogy kettőt de most már csak egy hajtást meghagyva újra megmutatjuk ki az úr a házban.

Csatoltan kétszer két kép a hajtásválogatás elött és után:


























Az így meghagyott egy, lehetőleg legerősebben felfele törő hajtás most már egyedül és teljes energiával szívhatja fel a tápanyagokat a jó anyaföldből.

Ezt szeretik a fanatikusok a szőlőművelésben, az örök dinamizmust, mindig valami harc, valami teendő. Mindig van jobb módszer, új kisérletezés és a végén az örök egyensúly.
Nem lehet abbahagyni.

Olvasd tovább...

szombat, május 05, 2007

Ráspi Kékfrankos Válogatás 2004


Pincészet: Ráspi borászat Sopron
A bor adatai: Ára: kb 3.000 Ft , Alc: 12,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, Mywine, Decanter, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek, néhány CBA supermarket



A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1,5

A bor szubjektív értékelése: Tán az első bor a Kezdőszőlész történetében, amelyről másodszor próbálok kóstolási jegyzetet összerittyenteni. Talán kiderült már, hogy Ráspi egyébként is benn van nálam a pikszisben és ezt a borász Zweigelt borának kóstolásánál sem rejtettem véka alá.

Hálistennek sikerült a nevezett borból annó betankolnom, úgyhogy nyilvánvalóan bele kellett hogy kerüljön a soproni kékfrankos sorozatba is.

Múltkori kóstoláskor sok szépet írtam már róla, amit most nem ismételnék meg, meg a bor egyébként is nagyon konstansan hozza a formáját. Mégis most egy egész ponttal jobbra értékelem a ugyanazt a bort úgy uszkve négy hónap után.

Sajnos nem emlékszem milyen körülmények között történt legutóbb a megmérettetés, de tény hogy a végén valami hiányérzetem volt. Amit akár a magam, vagy a körülmények számlájára is próbáltam visszavezetni. Mert a borivás - kóstolás kérem az egy ritka szubjektív és gyarló művelet. Szerencsétlen borász dolgozik mint a güzü egész évben, hogy a legjobbat adja, és a gyarló fogyasztó meg képes mellékesen úgy ételkisérőként, tárgyalás aláfestéseként vagy ne adj isten párzási ceremónia bevezetéseként tálalni. Ismerjük el, ilyen körülmények mellett a kóstolási élmények mondjuk másodrangúak (vagy legalábbis nagyon függnek a kisért cselekmény végeredményétől).

Most nagyon tiszta voltam én is, meg a körülmények is. Családi idill, csajok fürdetve, ágyba, bor meg addig kidugózva pihenve. Szépen szobahőmérséklet alatt picivel szép kehelybe öntve, asszonyt megvárva kóstoltuk.

A bor meghálálta a törődést. Remek formában volt, a korábbihoz képest mintha ért volna még egy csöppet, bársonyosan elegánsan mutatta be a soproni kékfrankos új világát. Rendkívüli elegancia az ami legjobban megfogott. Semmit nem lehet kiemelni, mert minden ott volt a helyén, egymásba fonódva gyümölcs, mineralitás, fűszeresség és kiegyensúlyozott tannin-savvilág. Intenzívebbnek tűnt sokkal mint legutóbb, úgy illatban mint utóízben. Nagy erénye hogy a piros gyümölcsös íz vezette a vonalat végig, és utóízben is ő rángatta vissza a bor emlékét.
Évjárat miatt tán picit könnyedebb test, de halvány gyengeség ez.

Asszonnyal együtt elolvadtunk testületileg. Áldom magam, hogy maradt még egy palackkal.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

csütörtök, május 03, 2007

Újabb borblog kedvenc


Egy kedves és kritikus hozzászólóm révén újabb remek kis blog került a kedvencek közé felvételre.


Ajánlom mindenkinek szeretettel: Miri kóstolásai

Olvasd tovább...

kedd, május 01, 2007

Bontott tégla és a 3 liter bor


Mániám, hogy a tervezett borospincét-présházat csak bontott, régi anyagból szabad építeni. Az így beépített, már múlttal rendelkező, bizonyítottan jó minőségű anyagok sokkal melegebbé és élhetőbbé teszik az egészet már rögtön az elején.
Persze a bontott anyag beépítése nem szabad hogy öncélú legyen, fontos hogy funkciójában is illeszkedjen a leendő építmény feladataihoz. Présháznál ez szerencsére relatív egyszerű feladat. A présházat az isten is bontott építőanyagok újrafelhasználó központjának tervezte. És a funkcionalitás mellett még ráadásul jól is áll neki.
Íme tehát az én kis recycling listám ala présház.

Tavaly egy barátom bontott Budán egy öreg lakóházat, ahonnan szép nagy 40-50 kg-os budafoki köveket lehetett elhozni, ideális a présház falainak. A mellékelt képen lehet látni micsoda masszív monstrumok. Esztétikumnak sem utolsó, de nagy előnye lesz a vastagsága miatt biztosítható hűvös klíma.


Nemrég meg egy rég nem látott építész barátunk állított be, hogy egy pesti bérháznál tetőteret bontanak és elhozható egy halom bontott tégla és úgynevezett padlástégla (tégla anyagából készült járólap gyakorlatilag). Csak azt kérte, minnél elöbb vigyem el. Ráadásul gyönyörűen pucolva bontották és halmozták fel. Nekem csak raklapra kellett rakatnom az egészet és elfuvaroztatni a szőlőhegyre. Az utóbbi két hetem szabadideje erre a projektre lett áldozva, de megérte mert gyönyörű anyaghoz jutottam, és majdnem a teljes borospincének való bontott téglához hozzá tudtam így jutni (ami nem kevés, mert kell belőle vagy úgy 8000 darab, azaz uszkve 40 raklap).

Pécs mellékéről került beszerzésre a jó 50 éves hódfarkú cserép. Az ilyen öreg cserepekkel ugyan munka van, mert az évek alatt rárakódott ilyen-olyan rétegeket le kell róluk tisztítani, de szinte mindegyiknek más színe lesz a végén az okkersárgától a gránátvörösig. Ilyet egyszerűen nem lehet utángyártani. Ráadásul a tetőre tervezett szemes ablakokat hódfarkúból lehet a legszebben lefedni.

Ezzel gyakorlatilag a nyílászáróktól és a tetőszerkezettől eltekintve gyakorlatilag meg van az építőnyag nagy része.

Benő bával is sikerült egyeztetnem, aki a téglából rakott boltíves pincék szakavatott építőmestere a környéken. Ha minden jól megy augusztusra nekiugrunk a pincének és a feljárónak. Benő bá méterárra dolgozik ami rendben van, illetve kiderült a végén hogy még napi 3 liter bor az illetmény ezen felül, ami valahogy szintén teljesen rendben van ebben a teljesen elmaterializálódott világunkban. Benő bá még tiszta lapokkal játszik, 3 liter akkor 3 liter, biztos ettől lesz szép íve a boltívnek. Egye fene.


Ha gondolod értékeld a bejegyzést

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!