left KEZDŐSZŐLÉSZ: január 2007

Tüske Merlot, 2004


Pincészet: Tüske Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2200 Ft • száraz vörös • 0,75 l •Alc: 14 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Weinandfeeling, Mywine ; Egyéb: ?






A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Egy kis tenyészterületű ültetvény szűztermése ez a magas mustfokkal szüretelt szőlőből készült frissen szedett málnára emlékeztető illatú bor, mely a rövid ideig kishordóban történt ászkolás során kapta az enyhe pörköltkávés-dohányos bukét. ";
Mások a borról: "Könnyed megjelenés gyümölcsös-málnás illattal. Savkészlete tökéletesen mutatja a szekszárdi talaj sajátosságait. Karcsú, de nem súlytalan bor, visszafogott tannintartalommal. Kedves, korrekt, jól iható bor. Forrás: Borkalauz 2007"
A bor szubjektív értékelése: Szeretem a Tüske pince méretű birtokokat. 10-15 hektár nagyság az a méret szerintem, ahol a vincellér még nyugodt szívvel állíthatja azt, hogy átlátja a helyzetet és ismeri a szőlősorok minden szegletét. Szekszárdon sok ilyen van, és hálistennek egyre jobb borok kerülnek ki kezeik alól.
A Tüske pince Halmai Csaba (régi szekszárdi motoros) tulajdona és a pincészet nevének keresztapja állítólag a nagyapa, aki ezzel a becenévvel rendelkezett. A pince a szekszárdi gazdák többségéhez hasonlóan csak vörösben dolgozik, ültetvényeik viszont relatív fiatalok, sok új telepítéssel. Főleg acéltartályos technológia az irányadó, de a szebb szériákat használt tölgyben is érlelik rövidebb ideig.
A mostani Merlot egy úgymond sikertörténet, két nagy plecsnivel is rendelkezik a palackon, ebből az egyik egy francia ezüst. Én egyébként a megjelenésre nem ezüstöt adnék, hanem nagy aranyat. Nagyon ízléses, letisztult a címke (szinte üres pasztel sárga alapot átlósan átütő aranyszínű öreg tőke képe), mégis megfog "marketingileg" is. A szöveg ami a hátcimkén megjelenik, meg árulkodik a borász igényességéről (lásd borász a borról rész). Átsüt a szövegen, hogy nagyon átgondolta néhány szóban mi a tényleg legfontosabb amit el akar mondani a borról. Le a kalappal!
Mindig érdekes szűztermésből kóstolni. Alapvetően ilyenkor(általában három vagy négy évesen) a tőke keveset ad, még magát hozamkorlátozza úgymond, sok szép gyümölccsel, de még általában relatív kevés beltartalommal. A vincellér óvó keze ilyenkor azonban sokszor csodákra képes. Mint a jelen esetben is. Egy csoda kellemes kis Merlot-val van dolgunk. Az az igazi kellemes málna vonal végig a boron, nagyon bársonyosan, finom tanninokal kisérve. Teste ugyan nincs sok a bornak, mégsem hiányzik (annyira), mert egyéb értékei, mint kedvesség, zamatgazdagság a hiányt kompenzálják. Na jó ez nem teljesen igaz, kissé több test, erő jól álna a bornak.
A vincellér figyelmességét jelzi, hogy csak finoman bánt a fával, amit érezni az diszkrét, de kellemes és jól áll a karcsúbb vonalnak.
Hejre kis Merlot ez, úgy ahogy van tokostúl, vonóstúl, olyan ide még az asztalra típusú.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, január 29, 2007

Pannon Tokaj, Dominium Furmint 2004


Pincészet: Pannon-Tokaj, Tolcsva - Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 1300 Ft • száraz fehér • Alc: 13,6 % Vol. • Cukor: 2,6 g/l • Sav: 7,9 g/l
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia, Decanter,Egyéb: CBA



A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A cégünk által kiemelten kezelt Dominium sorozat nagytestű, élénk savú, fajtajelleges borát ajánljuk Önnek. A hordós érlelés során kialakult harmonikus illat és ízjegyek megmutatják a Furmint és borvidék értékeit. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Megint egy másik iparágban sikeres vállalkozó elöszőr hobbiként induló, később azonban vállalkozássá kinövő pincészete a terítéken. Érdekes, hogy sokszor a kezdeti hobbiszintű érdeklődésből a végén komoly szándékká fejlődik ki a borászkodás. Vírusos dolog ez, nem lehet véletlen. Pannon Tokaj sem bízza már a véletlenre, egy-két éve a borászatot Stephanie Berecz irányítja, aki ismert és elismert Tokaj iránti feltétlen tiszteletéről. Férjével együtt vezetett Kikelet pincészetben maguk is sok szép értékkel gazdagítják az ebben egyébként sem szegény borvidéket.
A pincészet eme furmintja száraz furmintokhoz képest szokatlan félliteres kiszerelésben került a piacra. Oka talán az így jól pozícionálható ár, vagy tán a késői szüretelésű családtaggal való könnyebb asszociáció. Ha már kiszerelés, akkor valahogy nagyon idegen a palack cimkézése. A Pannon Tokaj a Dominiummal, a címkén lévő sok arany stukkóval kombinálva a szocis-retrós designnal nekem egy kicsit ambivalens úgy egészében.
A bor halvány, zöldessárga színnel indít. Erős fás illatok a rábukás után, elöször inkább ázott hordó dongára hasonlít, később tisztul, de a fa ráül végig az összképre. Illata tagadhatatlan tokajis, a nehéz évjárat ellenére is enyhe botrytises háttér, ami a száraz furmintokra azért annyira nem jellemző. Nem csak hogy nem jellemző, de az én ízlésem szerint nem is áll jól néki (mármint száraznak a botrytis). Illatban még hársvirág és kis méz felfedezhető. Korty igen száraz, amit erősítenek az eleven, még mindig (túl) frissnek tűnő savak. Gyümölcsként feltűnik a zöldalma talán. Utóízében is a savak emléke marad meg leginkább a továbbra is erős fás jelleggel.
Szerintem a bor jó példája annak, hogy nem mindent kell feltétlen tölgyfahordós kezelésnek alávetni. Ez a savakban gazdag, friss ropógós érzetű bor a relatív vékony testtel nem harmonizál a tölgyfahordó csersavas erejével, simán lebírkózza azt. Pedig szép az anyag. Mint amikor egy egyébként friss, szép tavaszi zöldségekből épült ragut disznózsír alapból indítanánk.

A kóstolási jegyzet a pénteki furmintok sorozat része.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

péntek, január 26, 2007

Simon Médium Bikavér, 2003


Pincészet: Simon pincészet, Eger
A bor adatai: Ára: kb 2700 Ft • Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, Egyéb: ?



A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Diszkrét, kibontani való. Talán túlságosan is. Meggy, fűszerek, némi - talán gyertyaviaszra emlékeztető - glicerinesség. Ez komoly bor, semmi kétség. Ízben főként fűszerek, elsősorban piros paprika. Közepes test, elegancia, kifinomult aromák. Szívesen eliszogatnám bármikor. Nem tarol, nem árad, mégis szép. Forrás: Művelt Alkoholista. Koncentrált, testes bor, harmonikus illat- és ízvilág, nagy bor; a finomkodó címke ellentmond a palack beltartalmának. Forrás: Borboy"
A bor szubjektív értékelése: Van úgy az ember, hogy már régóta szeretne egy pincészet boraiból kóstolni, de az élet úgy hozza, hogy valahogy sosem kerül rá sor. Papíron már mindent ismersz róla, szinte az egész szortimentet fel tudod sorolni, és mégse.
Így vagyok én is a Simon pincészettel. Itt az ideje, hogy ennek egyszer s mindenkorra vége legyen! Bevállaltam hát ezt a modern megjelenésű, elegáns névválasztású, Síkhegyi dűlőből származó Bikavér szelekciót.
Maga a pincészet egy közepesen nagy, úgy 25 hektáron, főleg vörösökben alkotó, de tölgyfahordós Chardonnayban is már nagyot homorító egri borász tulajdona.
Tehát a bika. Cimkéje igaz ugyan nekem kicsit Szt. Andrea Áldás design utánérzés, de egye fene, mondjuk azt hogy továbbfejlesztették.
Hálistennek, nem csak a cimkében találni közöset a két palackban, hanem a beltartalomban is. A Simon Bikavér is mint általában a szentandi borok, alapvetően egy az úgynevezett elsődleges gyümölcsaromákra építő bor, szép elegáns stílusjegyekkel. Illata már önmagában sokat igérő, nem csak sok piros gyümölcs, hanem nálam elsősorban a gyógynövény, és ezen belül is egy leheletnyi eukaliptusz volt az ami elbódított. Tehát szép, többrétegű, közepes intenzitású illatvilág, egy nagyon diszkrtéten a háttérben felejtett tölgyfahordós érlelésre utaló pörkölt mogyorós rátéttel. Színe is az a bíbor vörös, azaz természetes vörös, kicsit átlatszó, nem akar hű de robosztusnak tűnni és nem cél sötét tónusokkal a bort még súlyosabbnak mutatni.
Szeretem ha végig kieegyensúlyozott egy bor, a látványtól az illatokon át az ízvilágig érezni a vezető fonalat. Ez a bika, minden érzékszervi kóstolás után is nem meglep, hanem megerősít. Nagyon kellemes inni a bort, a tanninok nem szárítanak, de szép eleganciát biztosítanak, savak pedig lendítik előre a bort. Ízben több a fűszeresség, és ez az eukaliptusz többször fel-felsejlik a háttérben, ami nagyon izgalmassá tesi az összhatást. Ez az elegáns, gyümölcsös-fűszeres bikavonal most már több egri pincészetnél is kezd kikristályosodni. Nekem ez a vonal nagyon bejön.
Tényleg nagyon kellemes az egész, úgy ahogy van. Mivel most nagyon jó, ezért szerintem most kell kitekerni a nyakát.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

kedd, január 23, 2007

Chateau Teleki Merlot 2003


Pincészet: Csányi Pincészet, Villány
A bor adatai: Ára: kb 2200 Ft • Alc: % 14,5Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Mywine,Egyéb: Hypermarketek, CBA







A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 0,7
Borász a borról: "A Villányi-borvidék egyik kiemelt jelentőségű területe a Csillagvölgy. Az itt termő szőlőt a Szársomlyó hegy mészkőtömbje védelmezi. Ennek a dűlőnek gyermeke e bor; jellegében a szubmediterrán éghajlat és a sok napsütés tükröződik vissza, s a dús termőtalajnak köszönhetően igazán zamatgazdag nedűként mutatkozik meg. ";
Mások a borról: "Feketébe hajló rubin szín, intenzív, kerek gyümölcsillat, ízben ugyanez: lágy, telt gyümölcsösség, édes érintés és finom, visszafogott újhordó, mindez hibátlan, kerek összhangban. Forrás: FigyelőNet. "
A bor szubjektív értékelése: Olyan vagyok már lassan mint egy játékszenvedélyben függő beteg. Tele van a pincém borral, de kedvenc supermarketemben mindig elcsábulok egy palackra. Pedig nem is annyira jók az árak, és nem is annyira jók a borok. De mindig megmagyarázom. Most például azzal, hogy a Csányi pincészetről állandóan azt olvasom, belecsapott az igazi minőségbe a 2003-as évjárattól kezdve (miért elötte?). Nekem általában ez nehezen jön be, hogy most úgy meggondoltam magam. Ez a bornál valahogy nem így megy. 350 hektárnál valószínűleg a csináljunk jó bort szlogen a portfólió bővítés címszóval keveredik. Ebből ritkán sül ki kompromisszummentes, feledhetetlen minőségű eredmény. Egyébként a sima Teleki sorozatot sokakkal ellentétben becsülöm. Ezer alatt nem sok bor hozza azt a jó asztali bor minőséget, ami kéne hogy sztandard legyen nálunk is.
De e kipécézett Merlot a prémium család szülötte, egy Merlot a Merlotnak kítűnő forró évjáratból. Ennek megfelelő sötét bíbor szín lila színű pohár festéssel. Sűrű anyagnak tűnik, szó se róla. Illatát erősen kell szippangatni, nem az a kitárulkozós fajta. Málnás talán, nem sok gyümölcs és kicsi csokoládé benne van. Nem hengerel le a lenyelt anyag sem. Ugyan kellemes, lágy savak, enyhe vanília, de egy picit szárító, olyan tintás tanninok. Minden korty után az az érzésem, hogy a végén ki fogok száradni annyira nem integrálódott a tannin. Szokásomtól eltérően eléggé elhúzódott a kiürítés folyamata (a vége egy nap múlva lehelte ki a lelkét), de sajnos minden órával ment össze a bor. Elveszítette fokozatosan azt az elején sem túl délceg beltartalmát és a végén már szinte könyörgött hogy végezzük ki.
Nem mondom hogy csalódás, de a prémium család még inkább marketing tűnik mint tartalomnak (ezek alapján).

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

vasárnap, január 21, 2007

Oremus Mandolás Furmint 2003


Pincészet: Tokal Oremus Pincészet, Tokaj-Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 2000 Ft • Száraz fehér • Alc: 12,5% Vol. • Cukor: 2gr/l • Sav: 6 gr/l;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Esszencia, Decanter, Egyéb: Hypermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Érett, ép, nem aszúsodott szőlőből készült bor, egyféle szőlőfajtából állítják elő, amely kifejezésre juttatja a Furmint fajtának a sajátosságait, valamint a vulkáni eredetű talaj ásványi jellegét. A legkorszerűbb technológia felhasználásával és a jelentős számú, a környező Zemplén-hegységből származó új tölgyfahordó segítségével készül a száraz Mandolás Tokaji Furmint. A must fahordóban erjed, majd a hagyományoknak megfelelően a bort a seprővel együtt több hónapig az új hordókban hagyják, gyakori kevergetés mellett. E vigyázatos bánásmódnak köszönhetoen a Tokaj Oremus száraz furmintja harmonikusan kifejezi a szőlőfajta gyümölcsös jellegét, üdeségét és a talaj ásványi eredetű aromáit. Telt, gazdag íze és finom savai hosszú időn át megmaradnak. ";
Mások a borról: "Tükrös aranysárga. Krémes, tejszínes, vaníliás barrik illat. Kicsit később megjelennek a gyümölcsök: körte és mangó. Jól strukturált, ruganyos húsú bor, nem nehéz, inkább elegánsan telt. Nagyon hosszú szegfűszeges-szegfűborsos utóízzel zár. Az újvilági stílus ellenére folyamatosan változó, érdekes bor. Karácsonyi ital, a nagyi parfümje mellé. Egységes pontozás. Forrás: DIP "
A bor szubjektív értékelése:
A bor eladhatósága és minősége közötti egyensúlyozás művészete hasonló vitákat tud ébreszteni mint például a filmek esetében. Van aki csak úgynevezett művészfilmre hajlandó beülni, míg más zabálja a hollywoodi filmgyárak termékeit, és akad aki hiszi, hogy van a kettő közt kompromisszum. Hasonló dilemmákkal küzd gyakran a borászat is, mert hozamkorlátozott, sokáig hordóban érlelt bor lehet ugyan kitűnő, de borsos árú, és ha nem jön be a fogyasztónak, akkor hamar megkeseredik a még oly kitűnő bor is a vincellér szájában. Az olcsó szőlő leve meg persze lehet hogy rögtön a fogyasztó szájában keseredik (savanyodik) meg.
Tokaj Oremus pincészetnek a Mandolás borával sikerült azt az igen kényes egyensúlyt megtalálnia, amikor a szakma is elismerően csettint a nyelvével és a fogyasztó is hajlandó kiperkálni a picit magasabb árat az elvárt minőségért. A bor már évek óta egy márka azaz sznobilag "brand", amit nem sok hazai bor tud magáról elmondani.
Ha meg már Furmint akkor a sorozatban is sorra kellett kerülnie. Nyitás után már aranysárgába hajló, óbor jelleget öltő színvilággal örvendezteti meg a fogyasztóját. Ugyan elsőre kicsit fülledtnek tűnik az illata, de 10 perc szellőztetés jót tett neki. Illata intenzív, érett, inkább az édesebb ízvilágú szamorodnira jellemző összhatású. Birsalmás, mézes az asszociációm, messze a zöldalmás reduktív Furmintos ellenponttól. Érezni a fás érlelés illatait, mégsem tolakodik elő a tölgy (pedig újhordósnak hirdetik). Én majdnem azt mondanám hogy kellemesen ászkolt háttér (vagy nagyméretű hordó) sejlik fel benne az új tölgy helyett. A bor egyébként folyamatosan picit fülledtnek tűnik az első nap.
Szánkban rögtön érezni hogy száraz bort iszunk minimális cukortartalommal. Van akinek nagynak tűnhet a kontraszt a mélyebb "tokajis" illatvilág és a szikárabb ízek között, de hát ez itt a Nagy Furmint keresés egyik nagy dilemmája (talán). Ízben már nem jön több hozzá a már észlelt illatanyagokon túl, de a minerális feszesség szépen harmonizál a még mindig eleven savakkal. Utóíze közepesen hosszú, és nekem mindig ott marad a tán korra visszavezethető fülledtség. Szerintem most kell elfogyasztani. Így nekem 5 pont, lehet hogy fél éve volt 6, de lehet hogy fél év múlva lesz ez 4 is.
A kóstolási jegyzet a pénteki furmintok sorozat része.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

péntek, január 19, 2007

Nyakas Kadarka, 2006


Pincészet: Nyakas Pincészet, Tök
A bor adatai: Ára: 1200 Ft , Alc: 12,5c % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: - Egyéb: Pincészetnél

A bor pontozása:
abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Rubint piros szine, fűszeres jellege, élénk savtartalma miatt pikáns ételek mellé kiválóan alkalmas ";
Mások a borról: "na "
A bor szubjektív értékelése: Végre meglepem az olvasóközönségemet valami kuriózummal is! Ráadásul lokálpatrióta előnyökkel felvértezve jelenthetem be: a Nyakas elindult a vörösben is!
Ez körülbelül olyan, mintha egy anorexiás nőt látnál csülökzabálás közben. Elképzelhetetlen! (Elnézést a hasonlatért).
De tényleg ki hallott már arról, hogy a nagy reduktív király Tökről vörösben akar nyomulni? Én már igen, de mint említettem, erős geográfiai előnyöm van ebben a kérdésben. Sokat gondolkodhattak azon, hogy milyen fajta legyen az biztos, mert hogy Kadarkával én még nem nagyon találkoztam a hegyoldalban. Igaz, nem is a hegyoldalban van a dűlő, hanem mint a legtöbb Nyakas terület lennt a réten, ahol lehet akár dupla függönnyel nagyiparban szőlőt művelni.
Na de nem akarok itt fanyalogni, én nyáron nagyon csipom a reduktív fehéreket, úgymond tudom a helyükön kezelni és értékelni őket. Ami egyedül nem tetszik, hogy egyre jobban kúsznak fel az árak.
A Kadarkát egyébként 1,1 ha új telepítésen (első szüret) és persze nem duplafüggönyön, hanem 80 cm magas függönyön/kordonon művelik. Piacra még nem nagyon lépnek vele, mert összesen kb 3000 palack került letöltésre, ami a teljes 400 000 palackhoz képest még inkább kisérletnek tűnik.
Árban egyébként a Nyakasnál ez középkategória, ezért elszomorító, hogy a megjelenés a "leggagyibb" a családban (sajnos nincs képem róla). Akár MS wordben is tervezhető cimke design, negyven forintos alap átlátszó pille üvegpalack, műanyag granulátum dugóval.
De mondom, nem akarok fanyalogni. A bor tök rendben van. Ugyan a kutya (azaz a legjobb sommelier) sem mondaná meg szerintem hogy milyen fajta, de azt igen hogy rozé, vagy legalábbis siller. A palack erre nem ad közelebbi útmutatást, tehát úgy kell kezelni mint vörösbor. Pedig mondom, már színre is inkább siller, mert olyan átlátszó, mintha egy napnál nem lett volna tovább a cefrén az anyag.
Illata is tiszta beaujolais, ahogy illik. Nagyon kellemes piros, még nem túlérett gyümölcsökkel. Ízében is tarol a primőr, ezzel együtt nagyon helyén van az összhatás. Reduktív technólógiának köszönhetően friss, üde és bolondos ami egy málnás savanyú cukorka jegyében jelenik meg a leginkább. Savak kiemelkedően szépek, és igen illedelmesen fogják kézen a gyümölcsöket.
Szép kis primőr siller ez tényleg, kellemes kiegészítője lehet a fehér szortimentnek. Mégis úgy tűnik a Nyakasék megpróbáltak a biztos oldalon maradni az első vörösükkel, összehoztak úgymond egy olyan fehérvöröst.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

csütörtök, január 18, 2007

Online top 10


Annyira megtetszett a múlt évi Top 10-es lista, hogy úgy döntöttem idén folyamatosan elérhetővé, azaz online közzéteszem a kóstolások alapján 10 legjobbnak itélt bort. A jobb oldali oszlopban ezentúl megjelenik egy lista a "2007 legizgalmasabb kóstolásai" címmel. Itt mindig az éppen legjobb értékelést kapott borok nevei (linkjei) kerülnek felsorolásra, névvel és pontszámmal. A lista persze folyamatosan változhat, amennyiben új kóstolások kiszorítják a régieket. Ráklikkelve meg többet is megtudhatsz a csodálat tárgyáról.

Olvasd tovább...

Ráspi Zweigelt 2004


Pincészet: Ráspi, Fertőrákos, Sopron
A bor adatai: Ára: kb 8500 Ft • Alc: 12,5 % Vol.
A bor beszerezhetősége: Internet: Mywine, Decanter, Bormánia ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek, egyes CBA üzletek





A bor pontozása:
abszolút = 8 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Mély bíborvörös színű, harmonikus savtartalmú telt vörösbor, mely bársonyos tanninjával, lenyűgöző minerális aromavilágával, gyümölcsös illatgazdagságával egy teljesen új dimenzióba helyezi a zweigeltről mint szőlőfajtáról eddig alkotott véleményünket. Forrás: Bormánia ; Először is, színre szokatlanul halovány bor. És nem is testes. És az alkoholja is – ma már – szokatlanul alacsony (12,5%). De az illat! Eleinte dió, füst, fahéj, gyógyszeresség, kávé és étcsokoládé kavargott benne. Ilyen finom füstösséget borban még soha nem éreztem! Aztán lassanként kialakult a végleges illatkonstelláció: rózsabors, kovakő, dohány. És kóstolva is ezek maradtak a fő motívumok: rózsabors minerális és dohányos jegyekkel. A lecsengésben pedig finoman adagolt vanília és pörkölt mogyoró. A zamatossága mellett azonban a legmegkapóbb az a hibátlan ív volt, amit a savak hátán az illattól a lecsengésig írt le. Ez a bor, noha nagyon is fűszeres és markáns, lágyan simogat, nem rúg és nem harap. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Vannak borok melyeknek olyan szerepük van egy borissza életútján mint a váltóknak a vonatsíneken. A váltók igazítanak (illetve igazíthatnak) egy kicsit a szövevényes pályacsomópontokban, hogy egy (de nem az egyetlen) helyes irányban haladhass tovább. Először persze a helyközi villanyoson zötykölődsz, kattogó sineken, lerobbant és túlzsúfolt vagonokban és magad is csak a menetrend kijelölt állomásait ismered mint a világ határait.
Ha türelmes vagy, a borkóstolás hosszú útja során találkozhatsz ilyen fontos váltó pontokkal, ahol lehetőséget kapsz rácsatlakozni új világokba vezető vágányokra és átülhetsz kényelmesebb vagonokba (ahol már resti is van:).
Sok váltó van persze a sínek között és csak kicsi iránymódosítást tudsz velük végrehajtani. Ráadásul nem is mindig tudod, hova vezet az új sínpár, csak érzed hogy ez az új a helyes irány. Van hogy észre sem veszed a váltót, csak azt hogy már gyorsabban haladsz és már ki is látsz az ablakokon.
Ha szerencséd van, egyre jobban érzed magad, gyönyörködsz a tájban, kellemesen elbeszélgetsz emberekkel, mert már ismered a nyelvüket és végül megszereted a vonatozást. A váltók a végén meg már nem is mindig rendszertelenül, véletlenül kerülnek eléd, hanem már ismered az irányt, tudod hova haladsz és már akár kevés váltóval is elboldogulsz.A végén meg már lehet hogy annyira megszereted a vonatozást, hogy oda sem akarsz érni, csak utazni, utazni,utazni...
Hát ilyen fontos váltó nekem Ráspi Zweigeltje (és ilyen volt a Kékfrankos válogatás 2004-es is), meg persze sok más szép bor is.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

szerda, január 17, 2007

Milyen évjárat lesz 2006 - szavazás vége


Tegnapelött, azaz hétfőn lezárult a Kezdőszőlész történetének második szavazása. Örömmel jelenthetem, hogy 66 lelkes olvasó járult az urnák elé (kétszer annyian mint az első alkalommal) és tette szavazataival statisztikailag megalapozottá a szavazás végkimenetelét.


Ha a jóslat bejön akkor sok örömünk lesz a 2006-os évjárat boraiban, sőt sokan (35%) akár az évtized egyik legjobb évjáratát is felismerni vélik az első primőr kóstolások után. Ha ez mind igaz, akkor már nem nagyon érdemes a 2004-es, illetve 2005-ös évjáratból spájzolni.
Viszont érdemes tavasztól a pincék környékén csámborogni, hátha megtaláljuk a nagy Ő-t. Na és akkor spájzolhatunk!
Egyébként meg köszönöm mindenkinek az aktív részvételt. Ha valakinek ötlete van a következő szavazást illetőleg, akkor szivesen veszem.

Olvasd tovább...

kedd, január 16, 2007

Vylyan rozé, 2006


Pincészet: Vylyan, Villány
A bor adatai: Ára: kb 1200 Ft • Alc: % 12,5 Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Tinto Fino, Egyéb: ?




A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont • ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Kirobbanó, szinte már bódítóan szép gyümölcsös illattal indít. Sok málnát, ribizlit és epret hoz. Szájban szépen teljesedik ki, itt leginkább málna jut eszünkbe, mely egy kis szilvával egészül ki. Forrás: Esszencia magazin. "
A bor szubjektív értékelése: Előre kell vetítenem, hogy nem vagyok egy rozé fan. Főleg nem télen. De mit lehet csinálni, ilyenkor jönnek ki a primőrök egymás után a piacra. Nagy boráruházunk meg kedvesen akciózta, úgyhogy megint az aktív értékesítés áldozata lettem.
Nem bántam meg. Nem mondhatom, hogy az egyik legjobb magyar rozé, mert nem kóstolok sokat a fajtából, de ha több ilyen van a piacon, akkor át kell gondolnom a stratégiát. Én nagyon csípom a szép savakat, meg a teli gyümölcsöskosarat a rozéknál, ha már kinyitok egyet. Egy jó rozé az üde, pimaszul fiatal és ha jó formában van, hamar el tud bolondítani. Számomra aranyszabály: soha ne igyál rozét ami öregebb mint egy éves!
Ezt a Merlot alapú rozé bort rám szabták mint az úriszabók a jó öltönyt. Eperszín és teli málnakosár mind illatban, mind ízben. És ez mind csak úgy lebeg be az ember arcába a csini savak hátán. Klasszikusan észre sem veszed és félig üres a pohár. Az embernek habzsolni van kedve, annyira hízeleg a csaj. Nem tudok rossszat mondani róla, hacsak azt nem hogy magnumba kellett volna palackozni, mert egy óra elteltével bambán bámultam a kiürült nullahetes üvegre.
Egyet viszont megint nem értek. A pincészet már nyomja a 2006-os évjáratot, de a honlap még mindig le van ragadva a 2005-ös bemutatásánál. És ez egy, a marketingre elvileg nagy súlyt helyező pincészet! Mikor leszünk már végre képesek az utolsó részletre is figyelni, és végtelenül komolyan venni a piacot amiből élünk?

A pincészettől eddig kóstolt tételek: Pinot Noir 2004, Cabernet Franc 2003, Kadarka 2004,

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, január 15, 2007

Takarékos szőlőművelés anno 1944...


Újabb bizonyíték, hogy nem kell felfedezni a spanyolviaszt, illetve hogy amit az öreg mond az úgy van jól (Andersen után szabadon)!
Almádiban a bolhapiacon jutottam hozzá többek között eme kis füzetecskéhez is. Átolvasása után kiderült, hogy az "olvasd el, őrizd meg és gyűjtsd" sorozat része, melyet a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium adott ki az 1944-es évben.

Én manapság a lányom rohamainak próbálok vitézül ellenállni hasonló direkt mailben érkező mindenféle sorozatok megrendelése ügyében, és lám-lám a háború kellős közepén eme nagybecsű királyi intézmény már ilyen modern eszköztárral rendelkezett.
Az olcsó marketing feeling ellenére a füzet igen frappánsan foglalja össze, hogy merre az arra a takarékos szőlőművelés terén. A hangsúly kifejezetten a takarékos jelzőn van, hiszen a háborúban sokmindent nélkülözött a jónép, de a jó borban azért nem ismertek már akkor sem sok kompromisszumot.
A szép az egészben az, hogy a leírt takarékos szőlőművelés akár az igényes szőlőművelés szinonímája is lehetne, mint azt a rövid kis idézet a füzetből illusztrálja:

"A szőlő tápanyagellátása, trágyázása terén - a háborús beszerzési nehézségek folytán - kénytelenek vagyunk takarékoskodni...Ebből a szempontból fontos az is, hogy ha kellő táplálóanyag-utánpótlásról nem is gondoskodhatunk, legalább a tőke erejével takarékoskodjunk, vagyis azt felesleges részek (hajtások) nevelésével ne terheljük meg. Tehát végezzük a metszést okszerűen. A zöldválogatást, vagyis a felesleges (meddő, rossz helyen nőtt) hajtások eltávolítását, a termőhajtásoknak a legfelsőbb fürt felett 4-5 levéllel bekurtítását, a hónaljhajtások eltávolítását és a csonkázást hajtsuk végre pontosan és idejében. Így sok táplálóanyagot takaríthatunk meg, vagyis a szőlőnek kevesebb trágyázásra lesz szüksége, s ezen kívül egyúttal azt is elérjük, hogy tőkénk lombozata ritkább, szellősebb, azt a levegő és a napfény jobban éri, tehát az egészségesebb lesz, kevesebbet szenved a gombabetegségektől és azoktól könnyebben, kevesebb munkával és anyaggal is eredményesebben lesz megvédhető."

Én zseniálisnak találom, hogy annó ilyen szép logikusan levezették, hogy ami takarékos az nem feltétlenül kell, hogy a minőség rovására menjen, sőt. Szerintem a lényeget ma sem lehetne légnyegretörőbben összefoglalni.
Ha valakit érdekel az egész cikk annak szivesen elküldöm a beszkennelt oldalakat.

Olvasd tovább...

vasárnap, január 14, 2007

Karádi és Berger Tokaji Furmint 2003


Pincészet: Karádi és Berger, Erdőbénye Tokaj-Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 1800 Ft • Alkohol: 13,04% • Sav: 6,3 g/l • Extrakt: 22,2 g/l
A bor beszerezhetősége:
Internet: Tinto Fino, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A vulkáni talajú Palandor dűlő ásványi ízekben gazdag bort terem, amit 20 százalékban új gönci, 80 százalékban 3-4 éves szerednyei hordókban erjesztettünk és érleltünk. Letöltve 1356 palack. Palackozás időpontja: 2004. november 3. Szüret: 2003. október 5. - 21 mustfok . Halvány szalmasárga szín, kezdetben a bor visszafogott, leginkább növényi illattal lép fel. Némi levegőztetés után azonban egyre jobban kibontakoznak az almás-körtés jegyek, de még egy kis mustosság is érzékelhető. Szájban érezni a fahordós érlelést és az ásványi jelleget, melyek hozzájárulnak a bor férfias karakteréhez.";
Mások a borról: "Koncentrált, tán még kissé derb anyag ez, még nem állt össze benne teljesen minden borok lényege, a harmónia, de jó kis ásványos afrodiziákus geműze ő. Lágy faktúra, utóízben gyümölcsösség, kesernye és az újhordó (nekem kicsit sok) vaníliája. Tüzes alkohol, kerek savak, 22,2 gramm/liter cukormentes extrakt, 4 gramm maradékcukor, ami csontszáraz, fanyar érzetet ad. Forrás: Figyelő. Nagyon izgalmas, egyik pillanatban gyümölcsös, a másikban érett-parfümös. Ízeiben rendkívüli összetettség, szinte kiköpni sem tudja a kóstoló, olyan csábos. A végén picit eluralkodik a kesernyésség. Forrás: Borigó magazin"
A bor szubjektív értékelése:
Egy szimpatikus és ralatív új pincészet kedves furmintja a pénteki furmintok sorozat következő büszke versenyzője. Próbáltam a sort úgy felépíteni, hogy a reduktív vonalból induljak a hagyományosabb, lehetőleg teljesen tölgyfahordós érlelés irányába. A számos reduktív technológiával készült Furmint után most kezdünk ebbe a fás vonalba átfordulni, és igérem nagyon izgalmas tételekhez lesz még szerencsénk.
Dehát ne feledkezzek meg kóstolóm mai szereplőjéről. A pincészet honlapja szerint ("arra törekszünk, hogy a dűlőkben kialakuló sajátos ízek borainkban is megjelenjenek, ezért száraz borainkat dűlők szerint szelektálva palackozzuk") határozott elképzelések vannak a száraz borokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően erős hozamkorlátozás és szigorúan hordós erjesztés és érlelés az eredmény.
Na meg a bor, ami halványsárga és almazöld keverék színnel nyit. Illatában elöször visszafogott, igaz mániám a fehér szárazakat hűtőben jól lehűteni. Ez szép harapóssá teszi a savakat, de kicsit "lefagyasztja" az elején az illatokat. Illat egyébként radikálisan később sem lett túlzottan intenzív, olyan finom alma-körte kosár bontakozott ki a szemem (orrom) elött. Kortyban viszont ott van, férfiasan, talajtól edzetten acélosan és olajozott sav muszklikkal, amik nagyon jól álnak a Furmintnak (szerintem). Én szeretem amikor fehér borok esetében is a karakán savakat és az érett anyagokat lekerekíti a tölgy vaníliás lágysága. Itt érezni a fát, de nem zavaró, ad egy kis buja hátteret az egyébként összetett anyagnak. Egészében véve nagyon kellemes inni, egy pici fanyar az, ami fel-felbukkan, ez néha jól áll a bornak néha meg nem.
Tisztességes Furmint, mégis minden mellett nincs meg az emeberben az a "hűha ilyen bort még nem ittam" érzés. Sebaj, mindig ilyen szinvonalú bor kerüljön az asztalomra!

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

péntek, január 12, 2007

Villa Tolnay, Cabernet Sauvignon 2004


Pincészet: Villa Tolnay, Csobánc-Balatonfelvidék
A bor adatai: Ára: kb 2100 Ft , Alc: 12,7 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Esszencia, Mywine ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek






A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Meggyőződésem, hogy Csobánc óriási lehetőségeket rejteget a vörösborkészítés terén is. A világon sok nagy vörösbor talaját alkotja vulkanikus kőzet. Ha valaki megkóstolja vörösborainkat, hamar felfedezheti bennük a terroir-jegyeket. Vörösborainknak sajátos, egyedi karakterrel rendelkeznek, ami egyértelműen a vulkáni talajnak köszönhető. ";
Mások a borról: "Tökéletesen érett gyümölcsből készült szép bor, különösebb egyediségek nélkül. Némi kis cseresség jelen van a borban, ennek hatására a következő évjárat már francia hordóban érik. Nem a legjobb évjárat bora, de nem is akarja megváltani a világot. Forrás: Borbarát magazin "
A bor szubjektív értékelése: Érdekes, a blogger világban találtam egy megkezdett naplót amit Philip Moser a svájci tulajdonos indított el még 2005-ben a birtokról. Sajnos a blog három bejegyzés után leállt, de érdekességképpen megéri rákattintani ITT.
Maga a pincészet ma úgy kb 5 hektár Csobáncon, és a kézműves borászok büszke, de kis seregét gyarapítja. Fő üzenet itt is a termőtáj megfejtése erős hozamkorlátozott szőlőműveléssel és tölgyfahordós érleléssel.
Inkább fehér szőlők területe Csobánc illetve a Balatonfelvidék, de már többször bizonyított vörösben is. Sok jót és kevésbé meggyőzőt is olvastam már az informatikán meggazdagodott svájci öntanult borász borairól, úgyhogy nagyon kiváncsi voiltam, mi szunnyad a palackban.
Színe mint egy tisztességes vörösboré, bíborvörös de nem akar fekete lenni. Nagyon diszkrét, mégis hivogató és egyben különleges illatokkal köszön be. Van benne valami, egyedi amit nem érez mindennap az ember. Gyümölcs nem tolakodik túl sok, meggy talán ami kötelezően megjelenik. Érezhető a tölgyfás érlelés vaníliás hátttere is, de nem mondanám hogy itt zavar. Korty igen bársonyos, tanninok teljesen integrálódtak és a fás érlelés továbbra is diszkréten jelen van. Elegáns az egész összhatása, kétségtelen. Van benne valami teljesen egyedi, én kis fűszerességet érzek benne, lehet hogy látatlanban Sopronhoz sorolnám. Habár a tanninok igen finomak itt Sopronhoz képest. Balaton mellől ez egyébként a vörösök igen érdekes egyedi jellege. Teste nem erős a bornak, kicsit laza szerkezetűnek érezni, lehet hogy az évjárat a ludas. Ami rendben is lehet, hiszen a jó bor tükrözi az évjáratot. Érdekes lehetne a 2003-assal összevetni (nem tudomn hogy akkor már az úr írányította e a borászati munkát).
Nagyon helyre kis bor. És végig két napig nagyon szépen muzsikált. Azt a kis egyediséget meg a terroirnak kell tekintenem, nem tehetek mást.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

csütörtök, január 11, 2007

A törpebirtok 2007-ben


Volt egy kis szusszanásnyi időm az elmúlt öt hónapban. Úgy alakult, hogy munkaügyből kifolyólag elég sok szabadidővel rendelkeztem. Így volt időm sok mindent átgondolni. Például a törpebirtok kérdést. Ami már a kezdetektől úgy alakult, hogy úgy alakult. Spontán, úgymond ráérezve. Mindig valami új impulzus segített abban, hogy egyet előre lépjek. Éreztem, hogy lépnem kell, meg is léptem azt a lépést, de nem éreztem a célt, a végét a történetnek.

Fura dolog ez az egész. Beleszeretsz, elkezded kicsiben, majd ahogy tágul a horizontod úgy merülsz el benne egyre jobban. És úgy merülnek föl egymás után a kérdések. Több ilyen-olyan dolog is történt, ami kevergette bennem a dolgokat rendesen:

  1. Egyre jobban kezd kikristályosodni bennem, hogyan szeretném művelni az új telepítést. Relatív nagy tőkesűrűséggel, alacsony kordonon és erős hozamkorlátozással. A bort szeretném mindenképpen első- vagy másodéves tölgyfahordókban erjeszteni és érlelni, hogy a reményeim szerint erős alapanyagból a legszebbet tudjam kihozni. Mivel a bor a palackban teljesedik ki, ezért le kell palackozni is, mert ettől lesz kerek a történet. Így lehet igazán másoknak is megmutatni. Ha igazán szép bort akarok az asztalra tenni, akkor ezekben nem ismerhetek kompromisszumot. Ezeket az elején én nem igazán gondoltam végig. Így viszont fajtánként kb kétszáz tőke kevés, mert maximum egy 225 literes hordó lesz fajtánként tele, ami megköti az ember kezét. Logikusan végiggondolva kéne még ebből a szempontból legalább még egy ekkora terület, hogy a tervekhez megfelelő minimális mennyiség rendelkezésre álljon.
  2. A présház ha minden összejön, őszre állni fog. Rendes pince és feldolgozó kapacitással. Az új telepítés csak 2009-ben fordul igazából termőre. Mit csinálok két évig a pincével? Ha már ott van, akkor ki kéne használni az időt és megtanulni a borkészítés csínját bínját minnél előbb. Két lehetőségem lehet. Vehetek más által művelt szőlőt, ami olyan amilyen (itt gyakorlatilag nem ismerik a hozamkorlátozást). Vagy művelhetek én magam is szőlőt, ha van olyan terület ami megfelel minőségben (relatív kevés fajta és odafigyelt művelés a múltban) és szabadon megvalósíthatom az én elképzeléseimet rajta a jövőben.
  3. Az elején én mindenképp új telepítésben gondolkodtam csak. Később nálam okosabb és tapasztaltabb emberek megmutatták, hogy igazi nagy érték a tőkében a tizedik életéve után lakozik és ereje teljében (persze extensiv azaz nem mennyiségi művelés esetén) a huszadik éve körül van.
  4. Nyakashegyen tovább pusztul a szőlőkultúra. Jártamban-keltemben sok idősebb vincellér mondja hogy ez volt az utolsó éve, többet nem műveli a szőlőt. Tavaszzal kivágja. Mert a fiatalok már nem akarják, ő meg nem bírja.
  5. Karácsony elött tanúja voltam, milyen hihetetlen számban jöttek ki budapestiek a Nyakas Rt-hez folyóbort venni. Képesek voltak több mint fél órát sorban állni a reduktív anyagért. Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs arról hogy van egy szőlőhegy is Tökön egy csomó kistermelővel és korrekt háziborokkal. De a lényeg az, hogy ezek az emberek kijönnek Tökre több mint 30 km-t bort venni!

Szóval ezek forogtak a fejemben és úgy döntöttem méret nélkül itt sem működik. Méret alatt persze nem nagygazdaságot értek, de egy olyan kritikus méretet ahol megvan a mennyiség a minőséghez.
Mi lesz tehát a törpebirtokból 2007-ben? Úgy néz ki művelni fogok két parcella öreg szőlőt. Az egyik úgy 0,2 ha (kb 1200 tőke) gyalogművelésű kb 30-40 éves, 1*1 méteres térállású úgy 40% olaszriszling a többit meg a jóisten tudja. Tavaszzal majd megpróbálom felmérni és leltározni. Itt egy szép kép róla: .


A másik parcella úgy 0,15 ha (úgy 600 tőke) kordonos kb 20 éves, 2*1 méteres térállású, 70%-ban olaszrizling. Szépen művelt, csak a metszést kell kicsit igazítani. Naná hogy erről is van kép:


Ezekről a területekről nyerni tudok úgy 800-1000 liter olaszrizlinget, meg mégegyszer ennyi egyebet. Kezdetnek jó lesz. Egyébként meg több kép a két öregszőlős parcelláról ITT.
Emellett tervezek még legalább két 0,2 ha parlag terület megvételét is, de itt még folynak a tárgyalások (meg a pénzügyi viták a család pénzügyi igazgatójával alias feleségemmel). Amint haladunk tovább úgy persze majd írok arról is.
Hát ennyit röviden. Én művelem ti meg olvassátok velem 2007-ben is!

Ha van kedved értékeld a bejegyzést:

Olvasd tovább...

szerda, január 10, 2007

Disznókő Furmint 2004


Pincészet: Disznókő, Tokaj
A bor adatai: Ár: kb 1000 Ft, száraz fehér, Alc: 14% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Zwack, ; Egyéb: Hypermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 2 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Zöldes szín, nagyon intenzív illat, egressel, savanykával, többek szerint kénhidrogénnel, vegyszerrel. Háttérben dió, mandula, animalitás, elbújva birsalma. Telt, magas ízkép, némi szénsavasság, lecsengésében mandulás kesernye. Csite és HT szerint gond lehetett a palackkal. Szerintem vagy rendbe jön, vagy nem. Bob szerint nem rossz ez, de nem is túl jó. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése:
Bekopizom a borászat honlapjáról a nagyon korrekten bemutatott reduktív száraz furmint készítésének főbb lépéseit: "A ládákba szedett ép fürtöket a présházba szállítjuk, a fogadógaratba öntjük, majd a garat alatt található mechanikus/pneumatikus préseinkkel kíméletesen préseljük. A must gravitáció folytán a földalatti mustgyûjtõ tartályokba kerül, ahol +4°C-ig hűtjük, hogy a must ülepítése könnyebben menjen. 12-24 órával az ülepítés megkezdése után a tiszta mustot fejtéssel elkülönítjük az aljtól. A mustot egy rozsdamentes acél tartályba fejtjük, ahol az majd kierjed. Az erjesztés kb. 8 napig tart. A must erjedési hőmérsékletét 18-22 Celsius fok között tartjuk, hogy friss, üde, illatokban gazdag bort kapjunk. Az erjesztés végén, amikor a cukor teljesen kierjed, a bort hűtéssel majd kén hozzáadásával stabilizáljuk. Több alkalommal átfejtük, szűrjük és derítjük mielőtt palackba kerülne a következõ év elején". Hát így készült a pénteki Furmintok sorozat közül eddig a legtöbb, persze van más út is (mint majd látjuk későbbi bejegyzésekben).
A Disznókő Furmintja tiszta reduktív. Nagy gondban vagyok viszont, hogy egy vagy több fajta Furmintja létezik-e? A honlap egyáltalán nem sorol fel Furmintot a 2004-es évjáratból. A fő kereskedőjük viszont értékesíti ezt az évjáratot, de az ő honlapjukon bemutatott Furmint cimkéje viszont más, mint annak amit én bontottam ki. Ráadásul ha jól emlékszem én kb. 900 Ft-ért szereztem be, a honlap pedig 1200 Ft-ért kínálja. Nem tudtam zöldágra vergődni rajta.
Pedig remélem annál, amit én kóstoltam van jobb is. Színe még Ok, bár már kezd átcsapni az érett szalmasárgába, ami reduktívnál nem annyira jó jel. Illatában viszont én abszolút Hárslevelűnek mondanám, nagyon kevés Furmint jeggyel, az egészre pedig inkább a parfümös jelző illik. Persze lehet hogy más ezt érett anyagnak jellemezné.
Orrom meg nem vezetett félre. Nagyon disszonáns ízek, beindult oxidációval, fanyar utóízzel. Az egész rövid és kaotikus. Eddig kóstolt furmintok azért hozták mind a szolíd minőséget. Itt erőteljes kudarc élményem van. A pénteki furmintok közül ez az első amikor nem tudtam a palackot szárazra csavarni.
Pedig milyen szépen leírták hogyan kell készíteni...

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, január 08, 2007

Németh Attila, Concubina Cuvée vörös 2003


Pincészet: Németh Attila, Gyöngyöstarján, Mátraalja
A bor adatai: Ára: kb 1300 Ft , száraz vörös, Alc: 12,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Esszencia, Decanter,Egyéb: ?






A bor pontozása:
abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "60 % cabernet sauvignon, 40 % kékfrankos, részben a Cserepesről, illetve a Veresföldről származó alapanyagokból. A Concubinát kifejezetten könnyű vörösbornak szántam. Egy korrekt ár-érték arányú, finom, gyümölcsös bor, a fogyasztó örömére. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Úgy látszik kezdem megszeretni Mátraalját. Szecskő Tamástól szerettem volna még a Királylánykán kívűl mást is megismerni, de halandó a pincén kívül láthatólag még nem juthat hozzá más borához.
Sebaj, régóta kacérkodok Németh Attillával is, az utóbbi években feltünt mátraaljai kézművessel. Attilát szintén egy olyan borásznak mondják, aki sokat kisérletezik, mely kisérletek egyáltalán nem öncélúak. Fő céljuk a termőtáj, és azonbelül a dűlők közelebbi megismerése. Inkább a borvidékre jellemzőbb fehér szőlők vannak a fajtaválasztékban, de megjelent szép vörös tételekkel is a piacon. Egy közös bennük, a koracél technológiát egy erős, hosszan tartó fahordós érleléssel kerekíti egésszé.
Én az ismerkedést a termékpiramis alján elhelyezkedő két cuveéjével kezdem, és ha beválnak, jöhetnek a már legendásabb tételek is. Teljesen ad-hoc módon a vörössel nyitom az ismerkedést, de nem sokára terítékre kerül a fehér is. Szeretem ebben a latinos bornevekben, hogy mindig tanul az ember. Concubina annyit tesz mint vadházasságban élő nő, azaz valakinek az ágyasa. Végre valami erotikus töltet is a névválasztásnál.
Egyedi forma egyébként a cimke, egy kicsit zavart egybefolyó narancssárgás színvilággal. Nekem úgy ekzaltált is egy kicsit, és nem értem milyen irányban is akar kommunikálni, úgymond. De egye fene. Beltartalom, az kell nekem!
Ősöregnek tűnő dugó kipukkantása után szép sötét anyag landol a pohár alján, kellemes matt háttérrel. Forgatások után a sötétvörös szín pici barnás sálat kap a széleken. Illata visszafogott, kell neki vagy 15 perc, hogy fokról-fokra kinyíljon. De utána szép elegáns jelleggel érett cseresznyével köszön vissza, van az utóízben egy kis gyökér is. Érezni, hogy hordót látott, de a fa nem direkt. Végig szépek, habár visszafogottak a savak, a tannin meg már leült kissé. Kortyok végén itt is érezni már a kort, nem véletlen a barna sál tehát. Nem zavaró azonban, olyan tapasztalt ágyas, ha már erre indult el a borász. Nagyon kellemes még mindig fogyasztani, valószínűleg lassan öregszik, de már visszafelé számolja az éveket.
Belépőnek szép volt, árkategóriájában meg ennyi izgalom nem mindenhol találtatik.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

vasárnap, január 07, 2007

Boroscimkét karácsonyra!


Sokszor felhúzom magam azon, hogy komoly és/vagy drága borok cimkéi szinte semmilyen támpontot nem adnak a fogyasztónak a borral kapcsolatban. A front oldali cimke feladata a bor alapadatainak a közlése, úgymint a bor neve, fajtája, évjárata, a borászat neve, űrtartalom, alkohol fok, OBI szám etc. Ez úgy ahogy rendben van, itt a fogyasztó nem is vár el sokkal többet. Ez gyakorlatilag a formális bemutatkozás, mint amikor bemondom a személyimből az adataimat.
A hátsó cimkét lehet igazából a borász által fontosnak találtatott egyéb specifikus információval megtölteni. A bemutatkozásos példánál maradva, itt már rajtam múlik mit mondok el még magamról hogy mégjobban megismerjenek, megértsenek vagy urambocsáss, megszeressenek.
Itt több lehetősége lehet a pincészetnek. Közölhet alapinformációkat, például a borászatról-birtokról, összefoglalhatja a borászat filozófiáját, a birtok szőlőfajtáit, a szőlészetében használt általános művelési módókat, a borkészítést ésatöbbi (ez lehet ugynaz a cimke is a pincészet alapbor sorozatának esetében). De használható, főleg magasabb árkategóriájú borok esetében, speciálisan a kezünkben tartott borral kapcsolatos információ közlésére, mint dűlő megnevezése, tőketerhelés, erjesztés, érlelés módja, hordóhasználat, bor kóstolási jegyeinek leírása ésatöbbi, ésatöbbi. De akár absztrakt módon a bor elképzelt hangulatáról is szólhat, kis történet vagy a névadási hátterének bemutatásával. Erre is van néhány szép példa.
Azonban a hajam égnek áll amikor ilyesfajta szöveg van egy nagy értékű bor hátcimkéjén: "Mélysötét rubinszinű, illatában szeder, feketeribizli, erdei bogyókra emlékeztető. Szép érett tanninok jellemzik. Nagy testű kompex szerkezetű, hosszan érlelhető bor. Ajánljuk marhasültekhez vagy vadételekhez.". És a bor 4000 Ft-nál többe kerül. Információtartalma nulla. Ezt szinte bármelyik úgynevezett csúcsborra ráakaszthatom, hisz tudom hogy ilyet szeretne hallani a fogyasztó. Itt klasszikusan vagy dilettánsnak nézik a vevőt (mindegyiket), vagy ők maguk igénytelenek mert nem értik, hogy a pince egyik csúcsborát úgy kéne bemutatni mint a kedves édesgyermekemet. Vagy legalább utalni kéne rá, hogy a borról többet meg lehet tudni a pincészet honlapján (ami a legtöbb esetben sajnos nem igaz).
Igazából nem is akartam én ebbe itten most ennyire belemerülni, de ha már így alakult akkor akasztják a hóhért. Barátom még karácsony elött megkért, hogy apósának dobjak össze valami kis szöveget a borosüveg hátcimkéjére, merthogy egy kis kézi palackozót kap az öreg karácsonyra plusz kész front- és hátcimkéket kinyomtatva. Hálistennek ismerem a vincellért és a borait is, egyszer írtam is róla ITT, úgyhogy belevágtam és ez lett belőle:

"Pincészetünk egy hagyományos kézműves kispince a töki Nyakashegy oldalában. Az itt készített bor a termőhely és a borász szoros kapcsolatának eredménye, mely minden évben friss, gyümölcsös ízekkel és élénk savvilággal örvendezteti meg fogyasztóját. A természet egyensúlyára törekvő kézi szőlészeti munkával a bor minősége nálunk már a szőlőben eldől. A bor bogyózott, azaz kocsányától elválasztott, egészséges fürtökből szüretelt gyümölcsből, hagyományos pincetechnológiával, hordóban történt természetes erjesztéssel és érleléssel készül. Fő fajtáink az illatos Cserszegi Fűszeres, a férfias mégis lágy Rizlingszilváni és a vörös Zweigelt. Borainkat ajánljuk mindenkinek, aki szereti az üde, friss fajtajelleges borokat vagy csak egyszerűen jó bort akar inni."

Természetesen ez csak házi használatra készült cimke, mivel piacra a gazda nem palackoz és a borokat alapesetben csak folyóborként értékesíti. Szerintem elég jól sikerült összefoglalni a legfontossabbakat és a cimke segíti a fogyasztót abban, hogy megértse a termelőt és borát. Mert végülis valahol ez a legfontosabb.
Egyébként meg tök aranyos ötlet meglepni háziborász rokonunkat egy ilyen kedves ötlettel. Egy demizson garantált ingyen bor elkönyvelhető:)

Olvasd tovább...

péntek, január 05, 2007

Takler Regnum 2002


Pincészet: Takler Ferenc, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 9000 Ft , száraz vörös, Alc: 14,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Monarchia, Esszencia, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek


A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 0,8
Borász a borról: "A Takler Pince prémium vörösbora, amely csak kiemelkedő évjáratokban készül, egyike a magyar presztízs boroknak. A legjobb dűlök, legszigorúbb terméskorlátozás mellett megtermelt, túlérett szőlőiből készül. A tőkénkénti termésátlag nem haladja meg az 1,5 kg-ot. Ebben az évjáratban 45 % Merlot, 25 % Cabernet sauvignon, 20 % Cabernet franc és 10 % Kékfrankos alkotja. 20 hónapig érlelődött közepesen égetett, új magyar barrique hordókban. Mélysötét színű, tömény, súlyos illatú bor, erdei és aszalt gyümölcsök jegyeivel. Komplex, robosztus bor, hosszú évekre elegendő potenciállal. A tömörség mellett lágy savak, szépen megkomponált, harmonikus íz világ jellemzi. Főként vadételek méltó kísérője. A VI. Pannon Bormustra csúcsbora. ";
Mások a borról: "A Takler birtok csúcsbora, a legjobb fekvésû dûlõk igen alacsony termésátlaggal szüretelt rendkívül érett Merlot és Cabernet Franc szõlõibõl. Illatában piros húsú gyümölcsök vegyülnek a fahordó pörkölési jegyeivel. 17 hónapos tölgyfahordós érlelés után krémes struktúráját szépen egészítik ki érett tanninjai. Forrás: Monarchia. ; A Takler birtok csúcsbora, a legjobb fekvésû dûlõk igen alacsony termésátlaggal szüretelt rendkívül érett Merlot és Cabernet Franc szõlõibõl. Illatában piros húsú gyümölcsök vegyülnek a fahordó pörkölési jegyei. Forrás: Esszencia"
A bor szubjektív értékelése:
Vannak borok amikhez árszintjük miatt halandók csak ritkán, vagy soha nem juthatnak hozzá. Ez is egy ilyen bor. Én meg úgy vagyok vele, hogy ötezer nálam az abszolút felső határ. E fölött csak akkor veszek bort, ha már kóstoltam és annyira a hatása alá kerültem, mint anno az első csók után...
Takler Ferenccel találkozni kellene mindenkinek legalább egyszer aki szereti a bort (habár ezt valószínűleg sok borászról el lehetne mondani). Megérezni azt a hihetetlen lendületet a borászban és megérteni azt a szőlőművelési és borkészítési vízióját, ami már nagyon korán kiemelte a borvidék termelői közül.
Takleréket bár szeretem, csúcsküvéjükhöz még nem volt szerencsém (így hát az elöbbi logikát követve nem is vehettem belőle). Most újév elött kedves barátaink hívtak meg családilag, és nagy meglepetésre ez a borbomba állt kibiztosítatlanul az asztalon. Én ezek után szégyenkezve húztam elő a Szeremley féle Pinot Noir-t, ami azért arra jó volt, hogy míg a Regnum szellőzik elüssük borilag az időt (a pinot 2004-ből sem volt egyébként rossz).
A bort stílusosan egy óriás kehelybe helyeztük, mely akár egy komplett üveg bort is képes lett volna magába rejteni. Mi persze szolídabban töltögettük bele, így sem könnyű egy ekkora pohárral egyensúlyozni, ha az ember úgy derekasan megforgatja.
Eszméletlen sötét és sűrű anyag, erre mondják hogy akár kanállal is lehetne merni. Mégis a nagy kehely ellenére elöször visszafogott az illatvilág. Ennek egyik oka az lehet, hogy az elsődleges gyümölcsaromák már integrálódtak, illetve hogy esetleg igényli a további szellőztetést. Vártunk hát türelmesen, és lám mászott is fel a pohár falán az illatanyag mint törökök annó Egerben (csak mi nem löktük vissza őket). Sok aszalt dolog együtt étcsokiba mártva, likőrös illatokkal megbolondítva.
Első kortynál visszahőköltünk. Olyan szinten brutális, hogy megijedtem tőle. Robosztus a végtelenségig, súlyos tintás fapörkölt brutáló. Félve hajoltam megint a pohár fölé, már felkészülve mint egy kemény nem várt pofon után illik. Nagyon súlyos élmény, nem hiszem hogy ittam már ilyen nehéz bort itthon, és sajnos ennyire alkoholosat sem, ami nekem a bor végéig igen zavaró volt. De nem akarok félrevezetni senkit, egyébként minden alkotóanyaga a helyén van, ebbe az őserőbe a borász az alkoholt is biztos beleképzelte.
A bor egyébként szerintem még sokáig ilyen nehézsúlyú versenyző marad. Tanninok, savak, test mind teljes harckészültségben várják a következő évtizedet is (szerintem). A sok erő viszont kifárasztja ez embert. Mintha folyamatos birkózásban vennél részt. Én vártam, hogy valami finomság bolondítsa meg a végét, hiszen már nyert, győzött. Valami kikacsintást vártam volna, mint a nehézsúlyúak a KO végén.
Mindegy, egyszeri élmény. Tényleg csak ízlésvilág kérdése, hogy hét vagy nyolc pont. Többet meg azért nem adnék, mert a borász mindent feláldozott a nagy bor elkészítésének oltárán, ami inkább Amerikában divat mint Franciaországban. Nekem valahogy a terroir iránti alázat hiányzott tán a legjobban.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

csütörtök, január 04, 2007

Chateau Megyer Furmint 2004


Pincészet: Chateau Megyer, Tokaj
A bor adatai: Ára: 1300 kb Ft , Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, In Vino Veritas, Mywine ; Egyéb: Hypermarketek



A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: "na.";
Mások a borról: "na."
A bor szubjektív értékelése: A Pajzos-Megyer borászat Megyer pincészete mondjuk úgy a borászat "hétköznapi" borait adja a piacnak, elsősorban acélban történt erjedéssel, míg a Pajzos a presztízskategóriát képviseli, inkább új-fás erjedéssel és érleléssel.
Méretben egyike a legnagyobbaknak Tokajon, és ezt kihasználva szerencsére a Megyer ág is igen szép borokat hoz a piacra korrekt árakon. Habár korábban még korrektebb áron lehetett a reduktív technológiájú boraikhoz (Furmint, Hárslevelű) hozzájutni akár 600-700 Ft körüli polcáron is, de úgy látszik ennek az aranykornak (legalábbis a fogyasztók számára) vége, 2004-től 1000 Ft alatt már nem palackoznak bort.
Eme furmint a meghirdetett pénteki furmint italozásom sorába tartozik (a többi furmint leírása ITT), és még a múlt pénteken terítékre került. A cimkén Furmintnak hívják, hátcimke azonban már Furmint Selectionnak nevezi. Most melyiknek higgyünk? Sebaj a végén majd megszavazzuk.
A bor maga igazi fémes csillogó, testépítős (miért is?) szinek. Szinte desztillátvíz szerű tisztaság. Reduktív, de reduktívnál kicsit sárgásabb az árnyalata. Alma ugrik ki a pohárból, üdén és zölden. Mellette még virágok illata (ne kérdezd milyen). Olyan reduktív furmintos az illata (kezdek már ráérezni?). Remek ropogós az első korty (vagy inkább harapás?), pattogós savakkal, melyek már kis szénsav érzetét keltik. Csontszáraz mondanák a kocsmában, mégis a gyümölcsössége picit édes érzetet kever a korty végébe. Ízében még feltünik a petrezselyemgyökér és kis citrus is.
Másnap is áll még benne minden, mint Katiban a gyerek. Szép bor, szép fajtajelleggel, de kevés egyediséggel. Emiatt inkább sima Furmintra szavazok.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

szerda, január 03, 2007

Újévi gondolatok


Új évben mindig igyekszünk megfogadni olyan dolgokat, amiket eddig még nem csináltunk de mostantól fogunk, vagy éppen olyanokat, amikkel épp most akarunk felhagyni. Azaz új célokat tűzünk ki magunk elé, mert ilyenkor még mindnyájan duzzadunk a kincstári optimizmustól (legalább is néhány napig).

Nemes célokhoz meg elengedhetetlenek a szép gondolatok, melyek a szükséges értékrendre hívják fel a figyelmünket. Mert mik is lehetnek a legszebb célok, mint értékeink megismerése, (újbóli) felfedezése és ápolása. Én a már említett karácsonyi ajándék albumban találtam három (legalábbis szőlőőrülteknek) megszívlelendő gondolatot, melyek igen jól körülírják, mi is lenne körülbelül az a cél, amiért érdemes a szőlőben dolgozni :

...Aki a szőlőbe teszi a lábát, jól teszi, ha először egy marék földet vesz a kezébe, hogy áhitattal tudatosodjon benne, most több élőlény van a kezében, mint ahány ember él a földön, és ezeknek a mikroorganizmusoknak az életéért ő is felelős. Ha eszelős műtrágyázással és veszedelmes "növényvédő szerekkel" elpusztítja őket, akkor hasonlatos ahhoz az emberhez, aki ostobán és fütyörészve fűrészeli el azt az ágat, amelyen ül, pontosabban , amelyen él, hiszen ezek a baktériuomok alakítják át a talajban levő szerves és szervetlen anyagokat a növény tápanyagává...

...A borkészítés elsősorban nem a pincében, hanem a szőlőben kezdődik, és nem a szürettel, hanem a metszéssel, az időben elvégzett szakszerű lombmunkával, a körültekintő, kíméletes növényvédelemmel, és a magyar kibontakozás egyetlen lehetséges útját jelentő: hozamkorlátozással, amely nélkül mind minőségi, mind nagy borok elképzelhetetlenek, teljesedik ki...

...Mi nem rendezkedhetünk be tömegbortermelésre, mert ezt - többnyire jó minőségben - sokkal gazdaságosabban, összehasonlíthatalanul fejlettebb technikai-technológiai háttérrel állítják elő a világ más részein. Mi akkor beszélhetünk majd a megújulás kezdetéről, ha a szőlősgazdák nem azzal fognak dicsekedni, hogy egy hektárról 200 mázsa szőlőt szüreteltek, hanem azzal, hogy - fajtától függően - 40 -70 mázsát...

Olvasd tovább...

kedd, január 02, 2007

Tokaj Nobilis, Sárgamuskotály 2005


Pincészet: Tokaj Nobilis Tokaj
A bor adatai: 0.5 l, Ára: kb 2000 Ft (pincénél), édes fehér , Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: tudtommal még csak pincénél

A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "Az évjárat nagy meglepetése ez a bor! Tökéletesen érett, aranysárga szőlőszemek már szüretkor is sokat igértek. Lassú erjedés alatt bontakozott ki gazdag, összetett nem mindennapi ízvilága ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: A sok szerethető borászat közül a Nobilis az egyik legszerethetőbb új borászat. Két fiatal, de sikeres borász saját vállalkozása eme kispincészet, úgy hogy mindketten továbbra is egy-egy nagypincészet irányítói a borászati kérdésekben. Mindketten egy relatív új, de nagy terveket szövögető Tokaji pincészet alkalmazásában állnak. Bárdos Sarolta a Béres pincészetet kormányozza, míg Molnár Péter a Patricius főborásza.
Saját művelésnek még csak 3 ha termő és 3 ha telepítés alatt álló területük van, ahol jelenleg Furmint, Hárslevelű és Kövérszőlő terem. Örömteli, hogy az obligát 6p aszú mellett mindegyik fajtából tiszta fajbort is készítenek. A dűlőkön belül különböző mikroterületeket különbözetnek meg, annak függvényében, hogy a töppedt szemeket kívánó aszúba vagy a szárazabb, nem töppedt szemeket kívánó, például száraz furmintba kerülnek e a szőlőszemek.
Sárgamuskotállyal mint fajtával sajnos ritkán találkozunk. Nekem mindig a lejáratott tömegboros emlékeimből visszamaradt agresszív muskotályos illat tolul elő. A Tokaji ősz rendezvény látogatása kapcsán azonban sikerült a teljes Nobilis kínálatot is végigkóstolni és átírásra került szememben ez a fajta.
Az illat alapjaiban visszaköszön, de itt az erős gyümölcsanyag ami vezet és nem a parfüm. Nagyon intenzív édes jellegű muskotályos illat, őszibarackkal és virágillattal, de határozottan üde igérettel. Színe halványan már az aranyszínbe vándorol, de még egyensúlyoz. Fiatal bor, mégis nagyon érett, kész anyagnak tűnik. Nem tudtam kinyomozni a bor pontosabb adatai (cukor, sav...), de minden pont annyi a borban amennyinek lennie kell. Nagyon jó fogyasztani, mi desszert mellé kedves barátainkkal fogyasztottuk és egyértelmű rajongás volt a reakció.
Egyre jobban tágul Tokaj borpalettája, a hagyományos aszúk, szamorodni mellé kezdenek felzárkózni az egyre szebb száraz borok, és a késői szürettel szüretelt, de szabályoktól kevésbé kötött édes borok sora. Csak a jó isten a megmondhatója, hogy letisztul-e majd idővel ez a sok kisérletezés, de az biztos, a fogyasztó ha részt tud ebben venni, izgalmas élményekkel lehet gazdagabb.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, január 01, 2007

Spicc hardcopyban


1. cikk - Bor és misztika
2. cikk - Bor és a felgyorsult idő
3. cikk - Édes bor pedig nincsen
4. cikk - Az ár dilemmája

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!