left KEZDŐSZŐLÉSZ: október 2006

kedd, október 31, 2006

Garamvári Chardonnay 2004





Pincészet:
Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle
Borász a borról:
"A kedvező mikroklimatikus környezetben termelt Chardonnay szőlő gondos feldolgozás és hűtött erjesztés után tölgyfahordós érlelésben részesült. Ennek köszönhetően fajtára jellemző zamata finom aromákkal és érlelt, vaníliás, tanninos bukéval gazdagodott"
Mások a borról:
"" ;
A bor adatai:
Ára: 1500 Ft, Alc: 13 % Vol.,
A bor beszerezhetősége:
Internet: Tinto Fino; Egyéb: Hypermarketek
A bor szubjektív értékelése:
A bor a Garamvári birodalom (pezsgő+saját bor+borkereskedés) St. Donatus pincészetének saját 70 ha szőlőrőbirtokárol származó Chardonnay. Egy kis ízelítő a pincészet honlapjáról (ami tartalmilag és formailag is igen igényes) a fehér borok készitéséről: "A fehérszőlőknél a kézi szedést, a bogyózást, zúzás követi, majd a préselés. Az illatos fajtákat 4-6 óráig áztatjuk közben, ezután következik a must hűtése és ülepítése, majd a technológia kontrolált, hűtött erjesztéssel folytatódik, amelyet rozsdamentes, hűtőköpenyes acéltartályokban végzünk". Ezt bővítették a címke szerint tölgyfahordós erjesztéssel (hogy meddig azt nem tudjuk meg).
A bor enyhén szalmasárga. Illata közepesen intenzív, mégis előszőr a reduktív Chardonnayra jellemző illatanyagok fogadnak, sok zöldalmával, pici citrusos kisérettel. Ízében nagyon erős továbbra is az alma, hozzácsapódik egy kis tutti-fruttis mellékszál, de nem zavaró. Az egészet árnyalja a tölgyre jellemző vanília, de a bort nekem mégse billenti át a reduktív Chardonnayból a hordós felé. Összességében nagyon rendben van, szerintem hűtve 10C-én tökéletes és még másnap is ficánkolt. Lepényhalat sütöttünk mellé zöld tagliatelle tésztával. Mondjam azt hogy illet hozzá?
A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,5

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

hétfő, október 30, 2006

Feedek használata, hogy mindig képben legyél


Az Internetet mindenki szereti, mégis sokan arról panaszkodunk, hogy nem látjuk a fátol az erdőt, azaz túl sok információ magasodik elöttünk, míg meg nem találjuk a nekünk igazán fontosat, érdekeset. Pedig nem biztos hogy így kell ennek lennie.
Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, ami magyarra körülbelül „igazán egyszerű hírmegosztásnak” fordítható. Az RSS segítségével lehetőségünk van egyszerre több webportálról, blogról összegyűjteni a számunkra releváns, érdekes és éppen frissen megjelent híreket. Az RSS lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesüljünk a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható "tartalomjegyzékbe" gyűjtsük össze a különböző forrásokból származó információkat. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem kell a kedvencekben eltárolt oldalakat egymás után átböngésznünk, hanem egy ablakban tekinthetjük meg a megjelenésük után szinte azonnal a legújabb híreket, bejegyzéseket.
A rendszer működéséhez 3 dolognak kell egyszerre teljesülnie:

  • A web-, blogoldal tulajdonosnak akit be szeretnénk ebbe a rendszerbe vonni, rendelkeznie kell legalább egy, úgynevezett speciális URL címmel, ami a feedként szolgál. A feed egy weboldal üzeneteinek csatornája. Ezek az üzenetek jelzik, hogy új tartalom jelent meg a lapon
  • Az olvasónak használnia kell egy úgynevezett news generator (feed olvasó) programot, ami az összes szűrt hírt fogadni tudja, majd egy ablakban megjeleníti
  • Az olvasónak a kívánt Web-,blog oldal vagy téma URL címét a news generatorban fel kell vinnie, azaz az üzenetek fogadásához fel kell iratkozni az adott feedre.

Amennyiben a fenntiek telejesültek, úgy a feedolvasó alkalmazás ablakában egymás után jelennek meg a friss hírek, naplóbejegyzések egymás után. Természetesen a legtöbb olvasóban itt is csoportosíthatunk, átrendezhetünk különböző kritériumok alapján, hogy még testreszabottabb legyen a megjelenítés.

Az URL feed-et egyébként általában egy narancssárga kis négyzet jelzi amire kattintva kinyílik a feed és az oldal címét kimásolva máris beépíthetjük a feedet az olvasónkba (nálam a baloldali oszloban a témajegyzék alatt).

A kezdőszőlész URL címe a következő: http://feeds.feedburner.com/Kezdszlsz
Két olvasó program amit, már én használtam:
Feedreader 3.05.
Google olvasó.
Több beszerezhető az rss.lap.hu-n.
Amennyiben még nem tettétek meg, úgy próbáljátok ki, megéri.


Olvasd tovább...

vasárnap, október 29, 2006

Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004





Pincészet:
Sebestyén Csaba, Szekszárd
Borász a borról:
"Egy olyan évjáratot, mint amilyen a 2003-as volt, nem egykönnyen lehet überelni. Legfeljebb megközelíteni lehet. Ez a tétel most a válogatás válogatása. A szőlő 4,5 hektáros, vadi új telepítésről, a szűztermést megelőző szüretből, tehát a természet által hozamkorlátozott szőlőből származik. De még így is volt mit válogatni, s a kíméletes feldolgozást követően a bor második töltésű hordókban érlelődött 12 hónapig. Mindössze 3500 palack készült belőle. "
Mások a borról:
"Több, mint kellemes meglepetés. Sebestyéntől egy-két éve történt startja óta sokat remélek, amit ez a tétel is visszaigazol. Az évjárat vacak, a fajta sem kolosszusok készítésére való, így a bor is inkább játékos, mint súlyos. Így helyes. Rubinszín, nagyon kellemes gyümölcsök az illatban, és még kellemesebb, élénk, üde fűszeresség. Meg valami végtelenül finom csonthéjas-animális beütés. Ízben ugyanez a világ, közepes testtel, vibráló ízekkel, vonzó lecsengéssel. MA cikk" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2300 Ft, Alc: 13,3% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
Internet: Bortársaság, Mywine, Esszencia ; Egyéb: na
A bor szubjektív értékelése: Sült kacsa egyben volt a vasárnapi ünnepi menü anyósoméknál. Gondoltam ehhez valami különleges dukál, így választottam ki ezt a válogatást egy a Kékfrankos fajta nagy borok közé emelését zászlójára tűző szekszárdi újgenerációs pincétől. Őszintén szólva a kacsa azért nagyon rányomta a bélyegét a kóstolásra (mert igen rendben volt). A bor ráadásul erősen csúszik egy ilyen sós, zsíros madár után, úgyhogy igyekeznem kellett.
Színe majdnem fekete de legalább sötét bíbor. Én illatában többet vártam, kevés az átlagos gyümölcsös kékfrankos alapillaton túlmutató dolgot találtam benne (tán siettem is egy kicsit ugye a só...), egy kis alkoholos felhanggal. Íze lassan kinyíló, de akkor sok gyümölcs, meggy főleg és diszkréten jönnek a fűszerek. Nem robosztus, de nem is száll el a pohárból. Van benne valami elegancia, érzed hogy szépen bánhattak vele. Hát mi nem, hamar kitekertük a nyakát. Kacsához remek volt, de szerintem beszélgetéshez iszogatva, sajttal-dióval még szebb lehet.
A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

péntek, október 27, 2006

Etyek-Buda borvidék az Interneten, összegző


Csak sikerült a végére 4 bejegyzésben 15 internetes megjelenést összerakni a borvidék felvilágosult borászainak, pincészeteinek megjelenéséből. Azt hiszem ez a legfontosabb, hiszem hogy a borok illetve a pincészet szolgáltatásainak megismertetéséhez a jövőben az egyik legjobb eszköz az internet lehet. Sokat írtam a 4 korábbi bejegyzésben a honlapokról, most mégis megpróbálnék egy kis összesítővel szolgálni a tapasztalatokról.
Alapvetően a legtöbben az Internetet még ma is csak egy kibővített telefonkönyv bejegyzésnek tekintik, ahol esetleg egy-két képpel szinesítve egy szép képeslapként próbálják meg vállalkozásukat prezentálni. Nagyon kevesen próbálnak ezen túllépni, mind tartalom mind aktív kommunikáció terén. Azonban azt is el kell ismernem, hogy itt többségében kis piaci szereplőkről beszélünk és profi megjelenés pénz függvénye is. Mégis akadt arra is példa, hogy egyszerű designt igényes tartalommal próbáltak megtölteni. Az hogy információt kapjunk a pince/borász elképzeléseiről, szőlőművelés és borkészítés alapértékeiről, az azt hiszem forma független kell hogy legyen.
Jó példa erre a Gombai pincészet, ahol a szerkesztő a relatív egyszerű megjelenés ellenére is az oldalakat tisztességes és sokatmondó tartalommal igyekezett megtölteni.
Értékelésem szerint a mezőnyből kiemelkedett az Etyeki kúria és a Haraszty Vallejo honlapja. E két helyen megpróbáltak minden területről igényes tájékoztatást nyújtani. Pozítív példaként emelendő ki a Kattra pincészet online webshopja, ami szerintem kategóriájában is ritka ebben az ágazatban.
Sajnos többször tanúja lehettem, hogy amennyiben a lap interaktív akar lenni, azaz tájékoztatást kívánt nyújtani eseményekről vagy lehetőséget adni visszajelzésekre, úgy bizony a szerkesztőknek gondja akadt az oldal aktualizásával. Gyakran hónapokkal vagy akár 1 évvel ezelötti eseményeket harangoztak be.
Sebaj, fönn vagyunk a Neten szép számmal és az egy jó alap, amire lehet építkezni. Kívánom, hogy legyen az Internet a jövőben igazi támasza a helyi versenyzőknek is a vásárlók mind jobb kiszolgálásában!
Aki kedvet kapott a bejegyzésekhez annak a bejegyzések linkjei:
Etyek-Buda borvidék az interneten
Befejezésképp az Etyeki bor út internetes elérhetősége, ami lehetőséget ad szépen felfűzni az említett pincék közül néhányat egy szép nap illetve hétvége keretében

Olvasd tovább...

szerda, október 25, 2006

Etyek-Buda borvidék az Interneten, Agárd, Velence


Az internetes pincészet sorozat utolsó darabja a borvidék mostoha gyereke (szerintem), vagyis a Velence tó környéke. Némely felsorolás nem is tartalmazza eme alrégió településeit a borvidék leírásában. Mások viszont igen, Velence melletti pincék meg főleg ehhez tartozónak tartják magukat.
Néhány internetes megjelenést itt is lehetett találni, habár a lapok valószínűleg a kiemelt turistaövezet miatt, a hangsúlyt általában a vendéglátásra helyezik.

Csóbor borpince
külcsín:................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:.............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:...........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:....nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:.................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 1,5 , 1 oldal honlap, hogy belénkbotoljanak az interneten. Fenn vannak több borvidéki összsesítőben is, úgyhogy minimalista céljukat abszolút elérték. Abban az egy oldalban témánként 2-3 sorban még meg is említenek szinte mindent.

Simon és Simon
külcsín:................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:.............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:...........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:....nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:.................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2 , Simon Pince és Borház kicsit kilóg az elemzésből, mert a honlap értelmezése szerint elsősorban panzió-étterem-vendéglátás háromszögben jelölik ki küldetésüket. De hát aki megjeleníti magát az Etyek-Budai borvidék több honlapján is, annak vállalnia kell a megmérettetést. Lényegében semmit nem tudunk meg a Simon borokról azon kívül, hogy pincészetük 200 000 liter kapacitású, és tényleg sok kép van fenn a honlapon temérdek hordóval. Ezenkívül azonban csak vendéglátás, ott viszont sok kép és minden árakkal. Amiben biztos üt minden borvidéki honlap megjelenést az a borkóstolók pontos felsorolása exact árakkal. Igazából ez is mentette meg az 1-es értékeléstől.

Bence hegy borozó / Mayláth pince
külcsín:................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:.............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:...........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:....nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:.................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 3 , végre van a Velence tavi termőhelyről is egy kis áttekintést (bizisten én semmi egyebet nem találtam). Nagyon szimpatikus, hogy részletesen ír a különböző dűlőkről és hát a szerző busong is egy kicsit, hogy a legjobb fekvésű dűlőről (Bence hegy) már gyakorlatilag eltünt a szőlő. A design egyébként nagyon kőkorszaki, ez gondolom viszont már régi megjelenést tükröz. Borok leírása nagyon korrekt, vendéglátás szintén (és hát ugye itt is ez a főprofil). Online lehet vásárolni, ahol az ár mellett a még meglevő készlet is fel van tüntetve (gondolom aktuális), ami szerintem marketing oldalról igen jó fogás (mármint ha csak kis készletet mutatunk).
Rosszul érzem magam ha belegondolok hányszor nyaraltam Velencén és mégse fordult meg fejemben egy helyi borkóstoló. Nem baj, a gyerekek most lesznek vízérettek, úgyhogy jövőre irány a tó!

Olvasd tovább...

kedd, október 24, 2006

Vylyan Cabernet Franc 2003


Pincészet:
Vylyan pincészet, Villány
Borász a borról:
"A szőlő a Villányi borvidék Pillangó-dűlőjének dél, dél-nyugati lankáin termett. Nagytestű, mély bíbor színű, elegáns vörösbor, mely zempléni és mecseki tölgyből készült 225 literes hordókban érlelődött 16 hónapig. A kóstoláskor a sötétbogyós erdei gyümölcsöké volt a vezető szerep, kiegészülve némi étcsokoládés, mentás jelleggel. Tannintartalma markáns, de érett, nem borítja fel a bor egyensúlyát. Ajánljuk marhasültekhez, pecsenyékhez, érett, zsíros sajtokhoz. "
Mások a borról:
"" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2700 Ft, Alc: 14,5% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
(már csak a 2004-es van piacon). Internet: Decanter, In Vino Veritas ; Egyéb: -
A bor szubjektív értékelése:
Eltároltam ez elmúlt évben egy-két igéretesebb bor néhány palackját a híres 2003-as évjáratból (ki tudja mennyi ideig tart a szűk hét esztendő). Ilyen az a franc is (a fajta nagy kedvenc egyébként). 4-ből még 2 maradt még, és úgy gondoltam ősznyitónak (épp szépen veri az ablakot az 1 hónapja nem látott eső) az asszonnyal egyet fel is áldozunk ma este (24.-e).
A palack a cimkével eleganciát sugároz és rögtön ez jön át a pohárból is. Szép sötét szín, de még átlátszó, már hömpölygő, pohár falán nyomot hagyó, de nem templomablakozó módon. Már a megjelenés mustrálgatásánál kilópozik a pohárból az illatfelhő egy pamacsa ami ezért nem szokványos vörösboroknál. Közeledve a pohárhoz pedig lazulnak az arcizmok és tágulnak az orrnak nevezett testrészünk szagló érzékszervei. Pincéből felhozva 30 perccel, nyitás után 10 perccel már nagyon elevenek az illatok. Erdei gyümölcsök, pörkölt mogyoróval főleg és borsszerű fűszerek. Én egy idő után gittre asszociálok, asszony pedig szegfűszegre. Ember alig várja, hogy nekiugorjon. Íze abszolút harmonizál a fennt leírtakkal, gyönyörű savakkal és virgonc tanninokkal, ami nagyon jól áll neki. Fa szintén nagyon jól áll neki, biztos hogy nem látott barikot és ez így van jól. Kóstolás után sikerült fél üveget legurítani. Asszony 1 dl után kijelentette hogy részeg, és csak ekkor mondtam el neki a 14,5 alkoholt. Hálistennek semmi újvilági lekváros utánérzés, csak a franc férfias, karcos vonala villányba mártva. A bor egyébként még abszlolút fölfele megy (kellet volna még tározni belőle), úgyhogy az utolsót hagyjuk pihenni.
Szóval ez egy nagyon elegáns és erős bor. Egy királyi nemes erős jobbossal.
A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Gálbor Labirintos Kékfrankos-Cabernet Sauvignon 2004




Pincészet:
Gál Tibor, Eger
Borász a borról:
"Eger legjobb termőterületeiről származó szőlőből készülnek, melyet tapasztalt, helyi gazdák a borászat által megszabott feltételekkel és szigorú ellenőrzés mellett termelnek. Célunk egy kiváló ár-érték arányú borcsalád megvalósítása volt."
Mások a borról:
"" ;
A bor adatai:
Ára: kb 1100 Ft, Alc: 12,5% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
Internet: Decanter, Mywine ; Egyéb: Hypermarketek
A bor szubjektív értékelése:
Sötét piros színnel indít a Gál szortiment Labirintos sorozat vörösbora. Van valami olajos a hömpölygésben, tapad is a pohár falára. Illata visszafogott, nekem steril alkohol illat köszön vissza elöször, pedig nincs benne sok. Később is nehéz vmire asszociálnom. Íze is semleges, inkább piros gyümölcs, majd egy óra elteltével érezni a kékfrankos ízjegyeket (mintha már idősebb tőkék íze is beköszönne). Egyébként meg könnyed, minden harmonikus, savak/tanninok helyükön. Könnyű olaszborra hasonlít ami tökéletesen passzolna pizzához.
A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 1

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

szombat, október 21, 2006

Etyek-Buda borvidék az Interneten, Tök


Az erős Etyeki mezőny után igen csak fel kell kötni a gatyát, ha az ember a többi Buda környéki település pincészetének internetes megjelenéséről akar egy helyre kis elemzést összehozni (igaz,hogy egy lakosra jutó pincék számában is messze elmaradnak a borvidék "fővárosától"). Sebaj, elemzésünk második állomása Tök illetve Tök kibővítve.

Nyakas Pincészet
külcsín:................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:.............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:...........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:....nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:.................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2,5 , Első generációs honlap megjelenés, néhol (fejléc) igen gyenge képminőséggel, de érthető navigációs menüvel. A lap erősen a borértékesítésre van kihegyezve (a második hely ahol felajánlják az online értékesítést). Sajnos, szinte semmit nem árulnak el viszont a szőlőművelésről illetve a borkészítési technikáról. Ha figyelembe vesszük, hogy a Nyakast pont a tökeletesre fejlesztett reduktív technológia tette híressé, akkor ez igazán kár. Pozitív, hogy a borok leírása mellett feltüntetik a dűlőt is, habár a dűlők leírásáról már nem kapunk tájékoztatást. Szintén nem reklámozzák a borkóstolást, pincebemutatást, pedig tudom, hogy igazán népszerűek. Csak kívánni tudom, hogy a borvidék egyik (ha nem a) legjelentősebb pincészete egyszer áldozzon arra is dudatosan, hogy profi legyen az interneten is mint ahogy ezt a többi területen teszi.
Kovács Pincészet
külcsín:................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:.............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:.............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:...nincs -
1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.....nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:.................................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2,5 , Kis pince kis honlapja. 4 oldalon van elrendezve az összes fontos infó, amiken belül nem lehet navigálni. Rövid bevezető után egy részletes borleírás képekkel illusztrálva. Érdekes, hogy szinte minden oldalon tevékenységi körszerű leírás található az a mondanivalóról. Vendéglátás kibontását szivesen vettem volna vevő szempontból, mert én vagyok a tanú rá hogy megéri.

Környékbeli pincészetek, akikről internetes hivatkozás létezik, de saját honlapjuk még nincs.
Somlai családi pincészet Budakeszi, Bednár családi borpince Páty. Ha megszakadok se találok többet a borvidék budai részéről. Nagy virtuális vállveregtést kap aki újabbakkal tud szolgálni.

Olvasd tovább...

csütörtök, október 19, 2006

Szőlőtelepítés költségei


Másik kérdés ami többször felmerült az az, hogy ok hogy hogyan kell csinálni, de mennyibe kerül. Megpróbáltam ezért összeállítani egy költségkalkulációt táblázatos formában (engem is érdekel mennyibe kerül ez a fekete lyuk:).

Egy-két megjegyzés az adatokhoz:

  • a költségek abszolút az én tapasztalati értékeimen alapulnak
  • kiindulás egy 2000 m2 (0,2ha) telek, 1000 szőlőoltvánnyal történő betelepítése
  • művelési mód 2m*1m, alacsony kordonművelés
  • támrendszer Crapal tipusú fém támrendszer
  • telepítési költségek tartalmazzák a telepítés utáni első 2 év művelési költségét mint nem termő ültetvény
  • munkaerőköltség úgy lett kalkulálva mintha mindenért fizetnénk, saját erő esetén ez teljesen vagy részben megspórolható
  • Szerintem fele ekkora területnél kb a kiszámított kötségek 60-65%-át lehet venni, mert nem minden feleződik és ugyanígy kétszer ekkora területnél úgy 1,7-1,8-szoros szorzót vennék
Tehát uszkve 1,3 MHUF az értéke, ha magad gürcölsz vele a családdal, barátokkal akkor kb 150-200 EHUF-ot spórolhatsz. 1000 tőkéről számolhatsz egy visszafogott termésmenyiséggel úgy 1000-1500 liter borra. Ha jó akkor annak folyóbori értéke 300 HUF/L-el úgy 300 - 450 EHUF, azaz 3-4 év alatt viszzajöhet a telek nélküli beruházásod, ha mind el tudod adni és profitra dolgozol. Dehát ez persze nem így lesz, mert ennek fele torkon vagy barátok torkán lefele fog utat találni :)

Olvasd tovább...

Szőlőtelepítés irodalma


Kaptam kérdéseket, hogy a gyakorlati szőlőtelepítési tanácsok mellett használtam-e egyéb szakirodalmat amit mások is használhatnának. Íme a lista, amit lehet böngészni, hasznosítani.


Könyv:
Bényei Ferenc - Lőrincz András - Sz. Nagy László
Szőlőtermesztés

Internet:
Szőlőtelepítés ökológiai szempontjai
Talajtulajdonságok szerepe a szőlőtelepítésnél
Szőlő tápanyagellátásának irányelvei
Fajtamegválasztás
Sortávolság megválasztása
A szőlő telepítése
Szőlőültetvény létesítése

Olvasd tovább...

szerda, október 18, 2006

Etyek- Buda borvidék az Interneten, Etyek II.


A borvidék internetes pince portál látogatásunk második részével lezárjuk Etyek bemutatását. Összesen 10 honlapot találtunk. Sajnos Hernyák Laci honlapja 3 napja nem elérhető, így ő most kimaradt. Következő részben áttérek Tökre és környékére.

Pósa Pince
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5

borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2 , Speciálisan csak mazsolabort készítő pince. A honlap is kifejezetten a mazsolabor specialitásának elmagyarázását tűzte ki célul (ennek viszont igyekszik megfelelni). Termőhelyről, szőlőről nem tudunk meg szinte semmit. Nem tudom, hogy Etyeken volt e korábban valaha mazsolabor, de érdekes színfoltja lehet az inkább savhangsúlyos szárazfehérborok mellett.

Thüzes Pince
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2 . Talán a legprofibban induló honlap, flashekkel operálva áttekinthető kezdőoldallal. Utána megismerhetjüka borász vízióját, amit azonban egyáltalán nem bont ki később. Azt hogy a szőlőről nem tudunk meg semmit haggyán, de hogy egy szó sem esik arról hogy milyen boraik vannak az azért elég furcsa. Programoldalukon meg 2006 januári irodalmi estet reklámoznak. Jó példa, amikor egy igényes formát nem tudnak tartalommal megtölteni. Pedig a borász filozófiája és a képek is szimpatikusak. Kár érte.

Etyeki Kúria
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 4 . Pont az ellenkezője az előző pince honlapjának. Egyszerű, tiszta design de ami fontos arról mindenről kapunk infót. Itt is picit hiányzik a szőlőművelésről egy kicsit pontosabb kép és hát itt is aktualizálni kéne (2006 májusi meghívót hirdetik egyedül). Egyébként tartalmában eddig a legjobb.

Haraszthy Vallejo
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 4 . Elegáns, a vállalkozás méreteit tükröző lap, ahol igyekeztek a tartalmat is a formához igazítani. A borok évjáratonkénti leírása igen igényes, látszik hogy a szerző szakmabeli és fontosnak tartotta a részleteket. Baj, hogy a termőhelyről, a pince szőlőbirtokairól szinte semmit nem tudunk meg. Érdekes és jópofa a borkóstolási útmutató.

Olvasd tovább...

Soproni Kékfrankos 2004, Jandl pincészet





  • Pincészet: Jandl Pincészet, Sopron - Fertőrákos
  • Borász a borról: "Bíborvörös, tiszta gyümölcs, főleg cseresznye illatú bor. Markáns, jó savkészlet jellemzi. A legjobb ár és érték arány."
  • Mások a borról: "Gyümölcshangsújos bor. Sokrétű illatában és ízében is málna és ribizli dominál. Fűszeres, zamatos, élvezet inni." ;
  • A bor adatai: Ára: kb 1100 Ft, Alc: % Vol.,
  • A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter ; Egyéb: ?
  • A bor szubjektív értékelése: A bor a Jandl kékfrankos sorozat (sima, classic, barrique) alsó kategóriája. Egyszer a mester a várban elmondta miért más a classic a simától, de haljak meg elfelejtettem. Nekem valahogy a sorozatból ez az alap jön be a legjobban, talán mert itt nem érzem zavarónak a fát (én nem szeretem annyira ha ráül a borra pörköltes, vaníliás íz). Ez egy igaz férfias Kékfrankos. Megypiros, tiszta színekkel, becsületes másnak tán húzós tanninokkal. Kemény mint a vídia, nem érdemes tartogatni, meg kell inni egyszerre és asszony után nézni.
  • A bor pontozása: abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 1

Pontozási útmutató itt

Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.


Olvasd tovább...

kedd, október 17, 2006

Vylyan Kadarka 2004




  • Pincészet: Vylyan, Villány
  • Borász a borról: Rubinvörös csillogású, intenzív illatú, könnyed vörösbor. Aromavilágát a friss savakkal bíró málna és meggy uralja, de a gyógynövények, a rózsaszirom és a fehérbors jegyei is felfedezhetők benne. Harmonikus savaival és fűszeres ízvilágával paprikás ételek, olasz tészták és friss sajtok kellemes kísérője lehet.
  • Mások a borról: "" ;
  • A bor adatai: Ára: 2200Ft körül amíg volt, Alc: 12,5% Vol.,
  • A bor beszerezhetősége: már elfogyott (honlapon még fenn van lehet hogy a pincénél kapható);
  • A bor szubjektív értékelése: Mély rubin, azonban ha forgatom piros cseresznye, meggy. Illata zavarbaejtő (pedig már nem az első palack), mindig úgy érzem mintha fülledt lenne, pedig ez valami más (a levegőztetés se nagyon befolyásolta). Maradjunk annyiban hogy illata furcsa, sok fűszer és az a valami. Ízében beindult a gyönygyöm, csak úgy gyöngyözik az ember nyelvén mint egy alul szénsavazatt pezsgő. Emiatt nehéz az egyéb ízvilágot elvonatkoztatni, pedig alapban nagyon szép ízvilág, meggy az előtérben és egy teljes fűszerkert nyomul utána, erős savgerinc, van tartása. Még van egy palack, majd fél-egy év múlva megnézzük lecsitult e a zaj odabent.
  • A bor pontozása: abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 0,75

Pontozási útmutató itt

Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.



Olvasd tovább...

hétfő, október 16, 2006

Etyek- Buda borvidék az Interneten, Etyek I.


Gombai Pincészet
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 3 , Design kicsit régimódi de láthatóan vevőközpontú, nyitott, igen korrekten igyekszik bemutatni hogyan készül a bor a Gombaiéknál. Igazi családi borászatnak tűnik akik odafigyelnek a hagyományokra, de igyekszenek lépést tartani az idővel. Kedvet kaptam meglátogatni őket.

Rókusfalvy pince
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 3 , Nagyon szép képi összhatás, profi digitális munka éles kontúrokkal. Pince bemutatása csak része a Rókusfalvy birodalom bemutatásának. Emiatt egy kicsit el is vész a jelentősége. Mindenről egy picit kapunk tájékoztatást, de a szükséges minimumnál maradunk. Az egész egyébként egy ismertető oldal, meglehetősen passzív. A borok leírása igen szűkszavú, mint új pince, új telepítésekkel éredekes lenne többet tudni róluk. Azért még sok sikert kívánok a jövőbeni tervekhez !

Kattra Pincészet
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 3, Flash-el indul a lap, de utána igen visszafogott tartalommal jelentkezik. Érdekesség, hogy buborékokban jelenik meg a mondanivaló illetve a képek. Ami viszont zseniális az a saját webáruház (ide kattints), ami ezen a szinten teljesen lenyűgözött. Aktuálisnak azaz aktívnak tűnik és gyakorlatilag minden rajta van, a borokat még véleményezheted is. Szégyellem, hogy én még nem hallottam róluk (magukról, küldetésükről sajnos ők sem árulnak el sokat)

Etyek Bortár (Dencs - Méri - Tímár pincészet)
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2,5 . Egyszerű de jól átlátható honlap. A legfontosabbakat elmondja, de ritkán lépi át az általánosság határát. Ezt talán a borok esetében megteszi, habár külön itt is csak a mazsolaborról találunk valami plusszt. Pluszként értékelendő a vendégkönyv, ami gyakorlatilag egy fórum és interaktívvá teszi a lapot.

Tátrai Pincészet
külcsín:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
tartalom:..........................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
termőhely bemutatása:..........nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
szőlőművelés leírása:............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borkészítés leírása:..............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok bemutatása:...............nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
borok online értékesítése:..... nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
vendéglátás bemutatása:.......nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
térkép:............................nincs - 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Összbenyomás: 2 , egyszerű minimalista honlap, de jól áttekinthető, borokhoz egy körülbelüli ár is fel van tüntetve. Magáról a pince filozófiájáról nem sokat ismerünk meg. Érdekes a címerük, egy őz éppen a szőlőből falatozik. Ennek valószínűleg valamilyan mélyebb jelentése lehet, mert ez ellen maximum védekezik a szőlész. Alapvetően a pincénél értékesítik a bort.

Olvasd tovább...

Etyek - Buda borvidék az Interneten


A korábbi rövid borvidéki bemutató után szeretnék egy kis áttekintést nyújtani a borvidék pincészetének internetes elérhetőségéről is. Összeszedtem és megnéztem a remélhetőleg összes interneten elérhető pincészet honlapját és borvidéki alrégiók, települések szerint megpróbáltam csoportosítani őket.

Manapság nagyon fontosnak tartom az interneten történő megjelenést főleg egy olyan borvidék esetében, mely 30 percre van a fővárostól (néha csak egy impulzus kell a kedves borisszánál hogy kimozduljon néhány órára országunk füstös centrumából).
A kép igen vegyes. Vegül úgy döntöttem, hogy bizonyos kritériumok alapján értékelni fogom a honlapokat is, mert nem mindegy hogy valaki tényleg céltudatosan és igényesen választotta e az internetes megjelenést, vagy csak muszájból vagy más okból.
Fontos! Az értékelés nem mond el semmit a pincészet illetve annak borainak minőségéről, csak azok honlapjának külleméről, tartalmáról és ez is total szubjektív a részemről.
Célom ezzel is csak az, hogy közelebbi képet adhassak a borvidékről és azok szereplőiről.
Ez egy sorozat lesz mert elég sok honlap van már szerencsére ezen a területen is. Amennyiben valakit kihagynék jelezze és a sorozat végén egy kiegészítő bejegyzésben a hiányzók is bemutatásra kerülnek.
Ha valakinek kedve támad néhányat meglátogatni akkor itt az alkalom!
Etyeken nyitott pincék napja van minden szombaton még október 28-ig (részletek itt)

Olvasd tovább...

vasárnap, október 15, 2006

Benedek Pál, Cserszegi Fűszeres 2005


  • Pincészet: Benedek Pál, Etyek - Buda, Tök


  • Borász a borról: na.
  • Mások a borról: na;
  • A bor adatai: Ára: 300 Ft/l
  • A bor beszerezhetősége: csak helyben kimérve a pincénél
  • A bor szubjektív értékelése: minden szentnek magafelé hajlik a keze ezért néha-néha bemutatok egy helyi versenyzőt is. Ezek a borok általáben persze palackozva nem kaphatók, csak helyben a pincénél mint egyébként Mo boraink nagyrésze általában. Csak akkor fogok bemutatni ezekből a kuriózumokból, ha meg vagyok győződve róla hogy bármikor felvennék a versenyt a palackos fajtársaikkal is. Első a sorban egy nem éppen Tökre jellemző fajta a Cserszegi Fűszeres (Irsai Olivér - Tramini keresztezés gyümölcse), de hát mivel eddig ez volt a legszebb bor amit a hegyen ittam, a tisztesség is azt diktálja hogy ezzel kezdjem. Igazi kispincéből (éves termés kb 800-1000 liter), szép szőlőmunkával, csont hagyományos, de igényes pincetechnológiával (gyümölcsöt zúzú-bogyózóval elválasztják a kocsánytól, a cefrét egy estét lén hagyják majd mehet a pincébe ászokhordókba). Az erjedés a szőlő saját élesztőjével történik és utána sem lát minimális kénen kívül semmit a bor. Ez a tavalyi példány a visszafogott nyár miatt kevesebb cukorfokkal lett szüretelve mint az e fajtánál szokás ettől viszont szépen megőrizte savait és gyümölcsösségét. Szine gyönyörű tiszta, enyhén szalmasárga zöldes árnyalattal. Illata lehengerlő, nagyon érezni benne a Tramini átható illatát, de az Irsai gyümölcsössége szép almaillatban ellensúlyozza a Tramini parfümösségét. Első korty után érezni a bor remek szerkezetét és behízelgő savait. Gyümölcs az ízben is rengeteg és a bor igazán nagyon csúszik. A pincehőmérséklet után én szépen lehűtöttem úgy 8C fokra és így még jobban robbannak a gyümölcsök és savak. Lágysága és parfümössége miatt igen alkalmas lehet lányok elcsábítására vagy édes borra vetemedők szárazra történő átszoktatására. Van még belőle úgy uszkve 100 liter a pincében + 200 liter Rizlingszilváni ami a gazda kedvence. Meg kell venni, mert különben lepárlásra kerül hisz kell a hely az újbornak! Én már vettem 25 litert, akit érdekel elérhetőség nálam.
  • A bor pontozása: abszolút = 4 pont ; ár/érték = na. (csak palackosnál)

Pontozási útmutató itt

Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.



Olvasd tovább...

Duzsi Tamás, Kékfrankos 2003




  • Pincészet: Duzsi Tamás, Szekszárd
  • Borász a borról: na.
  • Mások a borról: "Aki szereti az érett kékfrankos finom gyümölcsaromáit, vitális savait, az remélhetőleg nem fog csalódni. Több mint egy évig érett a szekszárdi pince 5-15 hektós fahordóiban" ;
  • A bor adatai: Ára: 990Ft, Alc: 12 % Vol.,
  • A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság;
  • A bor szubjektív értékelése: Kékfrankos a borász leányvári birtokáról, a bortársaság zászlója alatt. Meggypiros szín, illatában friss piros gyümölcsök de egy már érett árnyalattal, kis fűszerrel. Furcsa de nekem feltűnik egy pici animalitás . Ízében az illatban észlelt gyümölcsök íze, könnyű-közepes test lekerekedett tanninokkal, érett anyag piciny fanyar utóízzel. Hordós érlelés csak egy kellemes bársonyossággal van jelen. A nyár-nyárutó szép könnyű vörös bora, grillezéshez tökéletes. Hogy mit bír másnap azt nem tudom, mert a palack alattomos módon még az este észrevétlenül kiürült.
  • A bor pontozása: abszolút = 4 pont ; ár/érték = 3

Pontozási útmutató itt

Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.


Olvasd tovább...

péntek, október 13, 2006

Mészáros Pál - Pinot Noir 2003


  • Pincészet: Mészáros Pál, Szekszárd


  • Borász a borról: na.
  • Mások a borról: "Gyönyörű mély színnel és hatalmas illattal indít a bor. Kellemes fajtajelleges gyümölcsös ízek, a végén némi fanyarság" ;
  • A bor adatai: Ára: kb 1500 Ft, Alc: 13 % Vol.,
  • A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia Borszaküzlet, Decanter ; Egyéb: Hypermarketek
  • A bor szubjektív értékelése: Színe Pinothoz képest "agresszív", azaz mélyebb mint az ember várná, olajos feltapadás ott van. Illat igen intenzív sok gyümölccsel, részben aszalt jelleggel. Ízében igen erős a fajtajelleg (bár burgundiából még nem ittam eredetit), nagyon behízelgően gyümölcsös, konyakos meggyel, szép inkább bársonyos savakkal és visszafogott tanninokkal. Ami kicsit zavar a Mészáros borokban az a mindig jelenlevő lekváros árnyalat a kadarkától a CabSavig és most a Pinotnál is. De hát ebben az árketegóriában (gyakorlatilag a mester minden bora 1000-1500 pénz között mozog) nem kérdezgetünk túl sokat. Szeretem Pali bácsit aki nem akar forradalmat csinálni új stílusokkal, de ha egy kellemes bort akarsz inni, kiegyensúlyozott szinvonalon ezek a te boraid. Ilyen ez a Pinot is.
  • A bor pontozása: abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,5

Pontozási útmutató itt


Olvasd tovább...

Borkóstolás ala Spicc


Gyakorlatilag a szőlővel sok minden tavaszig már nem történik (még kap egy kis felcsirkézést azt mehet aludni).
Hogy ne múljon el az idő tétlenül illetve hogy éljen a blog is addig, esetenként borértékeléssel töltöm fel a bejegyzéseket. Régóta vezetem már füzetbe a megkóstolt borok adatait és értékelését (eddig kvázi 200 bejegyzésem van). Nem történik tehát más mint mostantól a blogba rögzítem tapasztalataimat.

Pontozás alapja a Művelt Alkoholisták 10 pontos rendszere. A rendszer leírásához kattints IDE.
Mivel nem vagyok szakértő, csak lelkes amatőr, ezért szeretném az értékelést olyan sok információval amivel csak lehet kiegészíteni. Alapvetően fontosnak tartom, hogy a fogyasztó olyan releváns (és nem csak marketing jellegű) információkat is megtudjon, amik segítik a tájékozódásban és a nevelésben hogy tudatos borissza legyen. Itt elsősorban az esetleges szőlőművelésre, szüreti adatokra, bor alapadataira (alkohol, sav, maradékcukor..) gondolok. De lehet hogy bemásolok máshonnan is értékeléseket illetve ha van akkor a borász értékelését is.

Szeretném számszerűsíteni az ár/érték arányt is, mert engem valahol mindig zavar hogy az értékelési pont nem veszi egyáltalán figyelembe az árat. Ez mindig egy szám lesz a következő logika szerint:

  1. A borokat áruk szerint 5 kategóriába osztom: 1. kat: 0-999 Ft, 2. kat: 1000 - 1999 Ft, 3. kat: 2000 - 3999 Ft, 4. kat: 4000 - 5999 Ft, 5. kat: 6000 Ft - .
  2. Minden bor az értékelésnél 1-től 10-ig értékelést kap amit szintén 5 kategóriába osztok: 1. kat: 1 - 2 MA pont, 2. kat: 3 MA pont, 3. kat: 4 - 5 MA pont, 4. kat: 6 - 7 MA pont, 5. kat: 8 -9 - 10 MA pont.
  3. A bor értékelése után megnézem hogy ára szerint milyen kategóriába tartozik a bor. Utána a 2. pontban megállapított minőségi kategóriát elosztom az 1. pontban megállapított árkategóriával. Példa: egy 900 Ft-os 1. árkategóriájú bor 2 MA pontot kap. Így ennek a bornak 1-es lesz az ár-érték aránymutatója, azaz minősége árában van. Ha azonban az MA skálán 3-as osztályzást kap akkor a az ár/érték mutatója 2, azaz a minősége az áránál jobb. Így természetesen lehet egy 5000 forintos 4-es árkategóriájú bor 4-es MA értékeléssel ár/érték mutatója 3/4 = 0,75 ami azt mutatja, hogy a bor árához képest nem mutat annyit amit esetleg elvárnánk tőle.

Az ár/érték mutatókat a következőképp lehet értelmezni:

  • 0 - 0,5 ......... = nem éri meg az árát;
  • 0,6 - 0,9 ...... = elmegy;
  • 1 ................. = ok;
  • 1,1 - 1,5 ....... = jó vétel;
  • 1,6 <............ = best buy a kategóriájában

Ezt most lehet hogy egy kicsit túlszofisztikáltnak tűnik, de én nem találtam jobbat. Ha vkinek ötletei vannak szivesen fogadom.

Alapesetben mindig csak egy bort fogok kóstolni és értékelni (kivtelek persze lehetnek, de a borok a jobb áttekinthetőség miatt mindig külön bejegyzésbe kerülnek). Terveim szerint legalább hetente 1-szer jelenik meg majd ilyen értékelés.

Mindjárt itt is az első.


Olvasd tovább...

csütörtök, október 12, 2006

...meg egy pince


A présház szíve, lelke természetesen a pince. Érdekes, ha beszélek barátokkal valahogy mindenki abban a tévhitben van, hogy a pince a présház alatt van. Pedig nem, vagyis részben mert igazából mögötte van (és természetesen alatta is). Jobb átláthatóság kedvéért csatolom a metszetet amiből jól látni a két épületrész kapcsolatát.

A présház gyakorlatilag 3 részből áll:

  1. maga a présház mint szőlőfeldolgozó építmény + közösségi hely
  2. pince síp, azaz pincelejáró ami a présházat köti össze a borospincével és általában boltíves
  3. borospince, mely alapvetően a borok erjesztésére, érlelésére és tárolására szolgál
Ez így együtt az én esetemben lesz vagy 20 méter hosszú, amiből a felszinen csak a 6 méter oldalhosszúságú présház latszik majd. Új pincénél van néhány fontos szabály amit érdemes figyelembe venni:
  1. A pince kialakításánál érdemes arra törekedni, hogy a pince teteje (plafonja) a présház szintje alatt legyen. Ez igen fontos az állandó hőmérsékletszabályozás miatt. Ettől persze a pincénk alja jó mélyre kerül (kb 3-3,5 méter) aminek kiásásához már komoly munkagép szükséges.
  2. Érdemes kiszámolni, körülbelül milyen kapacitás várható a termésből. Ebből le lehet körülbelül szűrni a hordóigényt, azaz hogy mennyi helyre lesz szükség a pincében. Az is fontos, hogy egy, vagy két sorban akarom e tárolni a hordókat (a pince szélességét határozza meg). Egy hordósorra érdemes legalább 1 métert kalkulálni (így már elfér egy 200 literes hordó is a sorban)
  3. Mindig fontos hogy hagyjunk 1 közlekedő folyosót a hordósor-sorok között aminek szerintem minimum 1 méteresnek, de ideális esetben 1,5 méteresnek kell lennie (a hordókat sokszor ki kell majd venni a sorból és 1 méter hosszú hordók esetében azért kell hely a mozgáshoz)
  4. A pince anyaga. Egy fontos, hogy a pince tudjon lélegezni. Építőanyagok jó szigetelő hatással nem ideálisak a pinceépítéshez. Én sokáig nagy méretű bontott téglából akartam építeni a pincét, de megijedtem mert több helyen láttam, hogy a téglák erősen könnyeztek mert nem bírták elvezetni a pincéből a párát/nedvességet. Végül sóskuti kő mellett döntöttem, ami egyébként is jellemző a környékre és szivacsossága miatt igen jól alkalmazkodik a pince klímájához. A padlót általában földön hagyjuk, azaz földkapcsolatot kell biztosítani. Ebbe belefér, hogy bontott téglából homokra padlót építünk vagy a közlekedési folyosót murvával felszórjuk.
  5. Végül is tervezhetünk bármit, az építőmester fogja eldönteni,hogy fog a pincénk kinézni. Ez azért van így mert a pince boltozatának kialakításához sablonok kellenek. A mesternek mindig van egy-két tipussablonja (ún remuládja). Ha mást akarunk akkor annak ácsolását nekünk kell megfizetni, aminek ára igen borsos is lehet. Az én esetemben nem tudom, hogy a 3,7m-4m szélesség a 2,5m-3 m magassággal működik e (8 méter hosszúsággal nem lesz gond).
Ha kész lessz kb így fog kinézni:


Olvasd tovább...

szerda, október 11, 2006

Kell egy présház...


Most hogy már növekedőben van az ültetvény, hogy már elképzelések vannak a borról már csak egy jó kis hely kell, ahol az elképzelések valóra válhatnak. Egy présház pincével. Zöldmezős beruházás ezis mint a szőlő, mert elötte nem volt se ez, se az.
Első legfontosabb kérdés ugye a helyszín.

Hagyományos présházak alapvetően a szőlő környékén helyezkednek el, mert ugye kinek volt kedve messze cipelni a gyümölcsöt feldolgozásra. Ezért vagy a parcella, dűlő alatt/fölött vagy esetleg ezekhez közel, a település egy magától szinte spontán kialakuló részén épültek ezen építmények.
Tökön is van néhány jópofa pincesor. A legnagyobb talán az úgynevezett "aligvárom" (ilyen kedves nevek is csak a természetttel való kapcsolatban születhetnek), úgy 30-40 pincével, illetve a dűlőkhöz vezető utakon még néhány helyen. Sajnos ezek közül is több már pusztulófélben van, vagy éppen csak állagmegóvást művel a gazda már bortárolás nélkül.
Szóval lehettett volna tán beszerezni egyet, még tán jutányos áron is valamelyik pincesoron, de én úgy voltam vele, hogy a szőlő közelében legyen a feldolgozó is.
Ráadásul mint már írtam a Kezdetek I bejegyzésben, megbabonázott a fekvése is a helynek. Amennyiben a présház-pince a szőlő mellet van, akkor az a kérdés merül fel, hogy mi a fontosabb, a kilátás vagy a praktikusság? Magyarul a telek aljára vagy a tetejére akar e építkezni az ember. Amennyiben a teteje akkor a ház elé kiülve látni a teljes birtokot illetve az egész tájat, viszont a szüretkor mindent felfele kell cipelni. Amennyiben az aljára akkor lejtő fekvése kedvez a munkáknak, viszont nem lehet csodálni a borozás mellett a szőlőt, illetve a présház elött sem marad sok hely a kiülésre, mert közvetlenül elötte a dűlőút.
A mi esetünkben még az is közrejátszott, hogy a 2 szomszédos présház is a telek alján volt illetve a gyümölcsfákat is lennt hagytuk meg. Maradt tehát az összkép megóvása és a praktikusság miatt a telek alja.
Tökön a zártkerti övezetben maximum 60 m2-es alapterületű házat lehet építeni amiben nincs benne a földbe süllyesztett pince alapterülete. 60 m2 elégnek tűnt egy feldolgozó illetve egy hozzá kapcsolódó konyha/étkező kialakítására (konyharész itt is a közösségi lét központja, ahol általában egy sarok ülőrészen ül le a társaság, főleg rosszab időben). Mindenképp tervezünk egy egyszerű tetőtér beépítést is a fa födémre, háló alkalmatosság céljából. A tervek most kezdenek végső formát ölteni, úgyhogy csatolom a homlokzati tervet, az oldalsó nézetet és a présház alaprajzát.

Látható a rajzokon, hogy hátra tervezünk a konyhából nyílóan egy kis félig fedett teraszt is a pincedomb mellé. Ez biztosítja majd a kertkapcsolatot, azaz hogy ne mindig a házat megkerülve kelljen a szőlő felé kijutni. Maga a présház munkaterületéből le kellett csippentenem egy jó 1 méteres csíkot a tetőtéri feljárónak illetve a WC helyiségnek.
Építőanyagban igyekszem sok régi, rusztikus bontott anyagot beszerezni. A házfalaknak már a telken parkol egy bontott budai házból származó terméskő hegy, tetőre pedig most szervezek bontott 80 éves hódfarkú cserepeket, amik egyszerűen csak gyönyörűek és remekül passzolnának a présház hangulatához. Ha minden jó megy, jövő ilyenkorra képek is lesznek a rajzok mellé.
Szerintem elég pofás lett, akinek van commentje hozzá főleg praktikusság szempontjából szivesen veszem. Pincéről külön értekezek a követekző postban.

Olvasd tovább...

vasárnap, október 08, 2006

Etyek-Budai Borvidék


Annyit írtam már a szőlőtelepítésről, de az olvasót a borvidék adottságaival kapocsolatban még jótékony tudatlanságban hagytam. Ezt most röviden, a teljesség igénye nelkül, de megpróbálom pótolni:

Az Etyeki-Budai Borvidék az ország egyik legfiatalabb borvidéke. A Bicskétôl Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi szôlôültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az új, 1997. évi bortörvény a borvidék nevét Etyek-Budai Borvidékre változtatta. Bár ez a terület borvidéki rangot csak 1990-ben kapott, a szőlőtermesztésnek több évszázados hagyománya van itt. Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is termelnek, elsősorban a pezsgőalapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból kéeszülnek a XIX. század végétől.
Borvidéki települések: Etyeki körzet: Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Tordas, Vál. Budai körzet: Budajenő, Budakeszi, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm.
Tök községben a szőlőkultúra hagyományai a római időkig nyúlnak vissza, azonban nagy a valószínűsége, hogy középkori felvirágzását a Zsámbékon megtelepedett premontrei szerzetesrendnek köszönheti a környék.

A borvidék ökológiája:
Az Etyek-Budai borvidék a Dunántúl dombos-hegyes terület éghajlati körzetben helyezkedik el. A borvidékhez tartozó szőlőterületek részben a mérsékelten hűvös - mérsékelten száraz, részben a mérsékelten meleg - mérsékelten száraz éghajlati típusba tartoznak. A táj nagyrészére érvényes klímaviszonyokra jellemző, hogy a nyár viszonylag hűvös, a tél nem túlságosan zord. Az évi középhőmérséklet az országos átlagnál kissé alacsonyabb, 9,7-10,0 °C. A fagyok (késő tavaszi, kora őszi, téli) a borvidék szőlőültetvényeiben elvétve okoznak jelentősebb károkat. A fényellátottság közepes, az évi napfénytartam 1950-2000 óra között változik. Az évi csapadék 550-600 mm, a csapadékeloszlás aránylag egyenletes. Jégverés a térségben nemigen fordul elő. Jellemző a borvidékre az állandó légmozgás, itt a szélcsendes időszak szinte ismeretlen. Az uralkodó szélirány az északnyugati, de gyakoriak az északi szelek is. Szélcsendes időszakok ritkán vannak, szinte állandó a légmozgás. A szőlőültetvények változatos kitettségű és lejtésű területeken 160-300 méter tengerszint feletti magasság között helyezkednek el. A változatos domborzati viszonyok következtében a borvidék mezo- és mikroklímában meglehetősen gazdag. Talaj általában meszes alapkõzeten lösz alapú csernozjom, ill. erdõmaradványos csernozjom (barna erdőtalaj). Az ökológiai adottságok lehetõvé teszik a korai szürettel kiváló pezsgõalapborok, késõi szürettel pedig a minõségi boralapanyag készítését.

A borvidék szőlészete:
A borvidék hagyományos tőkeművelésmódja a fej- és bakművelés közötti átmenet volt hosszú ideig. Európa-szerte ismert volt például a Buda-Sashegyi Kadarka, melyet Fekete Kadarkából készítettek. Hasonlóan sok más dunántúli borvidékhez, itt is sok sváb szőlőmunkás telepedett le, kihasználva a Duna nyújtotta szállítási lehetőségeket. A folyópartra épült pincészeteket ekkor még vörösbor töltötte meg, de főleg a filoxéra után, áttértek a fehérbort adó szőlők termesztésére.
A fej- és bakművelsét viszonylag korán már az úgynevezett nagyüzemi gazdálkodás elején felváltotta a különböző magasságú, egy és több törzsű illetve karú kordonművelés. Az elmúlt két-három évtizedben ezen a borvidéken vált általánossá az egyesfüggöny művelésmód, amit napjainkban más művelésmódok egészítenek ki (ernyő, alacsony- és középmagas-kordon). Bár a vértetű előtti állapotokat nem sikerült visszaállítani, született egy arculatában új, elsősorban pezsgő-alapbort termő vidék. A profilváltást Törley József felismerése hozta, aki kiváló lehetőséget talált a korán szüretelt, magas savtartalmú bogyókban. Pezsgőüzeme világhírűvé tette a borvidéket. Igaz, a térség ökológiailag egyaránt alkalmas a magas minőséget adó, és a pezsgő-alapbort adó szőlő termesztésére is, napjainkban azért még ez utóbbi a jellemző. Legnagyobb területeken a Chardonnay-t, az Olasz rizlinget, és a Zöld veltelinit termesztik, de szorosan mögöttük állnak a Rajnai rizling, Szürkebarát, Zenit, Rizlingszilváni, Pinot blanc és Zalagyöngye fajták is.
A vörösbort adó szőlőt a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Zweigelt és Pinot noir fajták képviselik, igaz elenyésző százalékban.

Olvasd tovább...

Jó pap holtig tanul


Szóval ott tartottam, hogy szépen megeredtek az oltványok. Igen ám, de közben tovább okosodtam illetve a szőlőművelésben szerzett első tapasztalataimat is megszereztem. 2 problémával álltam szemben. Az első inkább szőlőműveléssel volt kapcsolatos, a másik pedig a leendő borok kezelésével.

  • A szőlőművelésnél kényelmes elképzelésem volt, permetezést és a sorközi gyomirtást (kapálást, kultiválást) le akartam passzolni helyi erőknek. Hát ez nem működött, mert akkor jött a traktor ha volt ideje (elöször ugye a saját, majd barát majd talán én). Az én területem a trágyázás és a hosszabb parlagon állás miatt jobban gyomosodott úgyhogy a gyom az elején jóval gyorsabban nőtt mint az oltvány. Permetezés szintén nem ment, mert a kicsi hajtásokat igazából csak háti permetezővel lehet az első évben permetezni. Egy hónap után így hát magamra vettem minden melót mert ugye hát gyomos már csaknem lehet a minta gazdaságot megcélzó gazda fődje...:). Emiatt azonban minden héten kétszer meló elött 2 óra (6-tól 8-ig) fenn a hegyen plussz legalább kéthetente 1 nap hétvégen. Beszereztem egy Robi kapagépet is utánfutóval, kultivátorral (utána szerelhető gyomhuruló tag) és lassan beletanultam. Itt viszont el kellett kezdenem gondolkodni, minek tartok én 3,3m sortávot ha ugye kisgéppel művelem...Közben több borvidéken is jártam és láttam kisseb sortávú műveléseket is. 1,8 - 2,0 méter sortáv nem ritka első osztályú borvidékeken (Tokaj, Sopron) sem.
  • Gyakorlatilag a kékfrankosból 150 tőkém volt , chardonnayból és királylánykából kb 100-100 tőkém, merlotból 50. Tervem szerint 1 tőkéről 1 litert bor lesz a végén. Ezt igen nehéz hordóilag leképezni ha fajborokat akarok, mert akkor ugye maximum 100 literes hordót kell tartanom és vagy törve maradnak a hordók, vagy kis edényekbe/hordókba kell egy idő után átfejteni őket.
Ezeket mind átrágva és egy két szakértővel kozultálva arra jutottam hogy beletelepítek a sorok közé még egy sort minden fajtából, így megduplázom gyakorlatilag a tőkék számát. A sortáv így 1,6-1,7 méter lesz, a kordont alacsonyan 60cm-en fogom tartani, hogy a lombkorona ne legyen túl magas ( kb.1,5-1,6 méter), hogy a sorok ne árnyékolják egymást. Művelési módnak a metszési igények figyelembe vételével (hosszú csapos a Királylányka, Kékfrankos esetében és hosszú szálvesszős aChardonnay, Merlot esetében) a Guyot választottam (akit érdekel ide linkelve szép leírást kaphat róla: Guyot művelés), amivel szép szellős lombsátrat lehet biztosítani az ültetvénynek. Jártamban keltemben ráadásul láttam egy nagyon elegáns fém támrendszer megoldást (Crapal bevonatú abszolút időtálló fémszerkezet), amiről ráadásul kiderült, hogy nem is drágább mintha mondjuk új fa vagy beton rendszert építenék. Ráadásul gyönyörű összhatása van. Lásd a csatolt képek Tokajról:



Így gyakorlatilag tavasszal újból telepítek 306 db oltványt és már összesen lesz 720 belőlük. A talajt ugyanúgy készítem elő mint az idei telepítésnél (ennek a képei vannak a szeptember 30.-i talajelőkészítés postban), azaz árokásás és trágya befele. Tavasszal majd egy pontos leírást adok a telepítésről is.


Olvasd tovább...

szerda, október 04, 2006

Helyi borok


Nem volt teljesen igazam amit írtam szeptember 22.-én a vízió postban. Most, hogy a múlt héten több helyi gazdánál is besegítettem szüretelni (hiába no fel kell szívni a tudást...), találkoztam a jó háztáji bor kategórián túllépő borokkal is. Persze ezek mind eldugott kis pincékben néhány 100 litert termelő gazdák többéves ászokhordójában rejtőzködnek.
Érdekes, hogy bár a falu rendkívül konzervatív (egyetlen MIÉP-es polgármestert mi adtuk :) és mindig a hagyományokat emelik ki, azért a szőlőket szinte mindenki másképp műveli, a borokat meg kicsit mindenki másképp csinálja.
A kevés tiszta fajborok közül ráakadtam egy igen szép olaszrizlingre és egy szép cserszegi fűszeresre is.
Az olaszrizling 50 éves tőkéken termett, amiket bakművelésről húztak fel közepes kordonra kb 10 éve ami mára már a gazda legnagyobb igyekezet ellenére is karbantartást igényelne. A szőlőt rövidre metszik, jó ég tudja hány rügyet, de általában nem sokat hagyva (habár ilyen korban már a szőlő tudja mit csinál). Feldolgozás csont hagyományos, nem választják el a kocsányától a gyümölcsöt, 1 estét cefrén hagyják ülni az anyagot aztán irány a hordó. Első fejtés december környékén. Persze semmi külső élesztő vagy egyéb macera. A tavalyi bor a relatív gyenge 17-es cukorfok ellenére nem fanyar mint itt sokszor és igen kellemes, harmónikus hatást kelt a mandula kesernyével és egy kellemes csak öreg szőllőkre jellemző ízzel (igazsághoz hozzátartozik, hogy azért 18 fokra mindenki felkerekíti a mustot...). Kiderült, hogy az öreg túlterhelt a sok szőlővel, úgyhogy lehet hogy jövőre átadná nekem a művelését. Lehet hogy nekem is elöbb lesz borom mint 2009? Na azért erre még alszunk egyet, de ha úgy alakul mindenképp egy postban leírom.
A bort egyébként kannában 250 Ft/literért lehet a pincénél megszerezni (ami egy vicc). Befejtettem egy 5 lityis kannát magnumokba, lehűtöttem és párba kóstoltam a Jásdi magnummal. Istenemre nem kellett elbújnia (persze biztos elfogult vagyok), habár most egy kis kén megcsapta az ízlelőszerveimet. Az öreget majd meginterjúolom hogy utolsó fejtésnél (szüretnél a régi bort kissebb edényekbe átfejtik) mit művelt a kénnel.

Olvasd tovább...

kedd, október 03, 2006

Telepítés


Művelési mód megválasztása/sorkijelölés:
2005 őszén még úgy gondoltam nagy sortávolságú egy méteres tőkeközű ültetvényt telepítek, középkordonos művelési móddal. Mindenképp kordonost szerettem volna, mert minőségi szőlőművelésnek leginkább ezt tűnt megfelelőnek.
Ez egy egysíkú, egy kordonkaros művelési mód amin általában 4 vagy 5 termőalapot hagynak. A vezető huzal (kordonkar) fölött 2 pár vezetőhuzal található (30-40cm-rekre egymástól) melybe kerülnek befűzésre az azévi hajtások. Eredményképp egy szép szellős lombfalat lehet létrehozni (olvastam ugye). A sorokat ennek megfelelően jelöltük ki a szomszéd utolsó sorától mérve a 3,3 métereket, majd kb 10 méterenként karók letűzésével kijelölve a hosszanti sorokat. A karók közé madzagot kötöttünk ki és egy méteres léc segítségével jelöltük ki az oltványok helyét. Minden telepítendő oltvány helyére egy kb 20 cm-es venyigedarabot szúrtunk le jelölésnek.
Oltványmegrendelés/telepítés:
Az olványokat igazából már 2005 őszén megrendeltem egy szekszárdi borászbarátunk ajánlására Fityeházáról, Nagykanizsa mellől. Ezek már gyökeres, viaszolt telepítésre előkészített állapotban kerültek aztán tavasszal megvételre (250 Ft/db). Sajnos nem készült róla fotó de majd jövő tavasszal pótolom mert újból fogunk telepíteni. Az oltványokat magam hoztam el, mert közelről szerettem volna látni honnan valók. A telep rendkívül igényesen volt kialakítva, az oltás folyamatait külön elszeparát épületekben, hőmérséklet, páratartalom szabályozta környezetben művelték, az oltványok igen erősek, egészségesek voltak. Úgyhogy negyon elégedett voltam. A gazda azt mondta, ha 90%-nál kevesebb ered meg úgy szóljak neki, pótolja. Mi ez ha nem garancia?
Telepítést 2006 áprilisában végeztük, amikor a talaj már kellemesen átmelegedett legalább 20 cm mélységig. Hidrofúrós telepítést terveztünk, így az oltványok gyökerét vissza kellett metszeni 3-4 cm-esre hogy beleférjenek majd a kialakított lukakba. A hidrofúró ugyanis ténylegesen egy fúró ami víz segítségével (mely egy fémrúd végéből jön ki) lyukat fúr a talajba. Az egészhez kell egy kistraktorra szerelt hidrofúró, sok víz (tőkénként kb 5 liter) és négy ember mert a lyukba helyezett oltványt 2 embernek be kell bodázni (két oldalról egy lapos földbe szúrható bodaszerszámmal a talaba szorítani, hogy lehetőleg teljesen légmentesen legyen a az oltvány a földben). Nem gondoltam volna, hogy 430 oltványt kb. 3 óra alatt el tudunk telepíteni, de így történt.
Innentől már csak pihenniük kellett, illetve amikor a kb 30 cm-es magasságot elérték, akkor kaptak egy ideiglenes karót ami a végeleges kordon kialakításig (2007 tavasz) megtartja a megindult hajtásokat.
Az oltványok gyönyörűen megeredtek és mostanra már elérték az 1,5m-2m magasságot is. Illusztrációként egy slideshow néhány képből (full screenre kattintva a legszebb:):

Oltványtelepítés

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!